Τι διαφορετικό θα έχει το 4ο κύμα και απομακρύνει το lockdown

Οι ειδικοί ανησυχούν, η κυβέρνηση διαχωρίζει τους πολίτες σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και ξεκαθαρίζει ότι θα ληφθεί όποιο μέτρο χρειαστεί για να σταματήσει τη διασπορά. Όμως, η λύση του καθολικού lockdown δεν είναι στο τραπέζι και αυτοί είναι οι λόγοι.

Και ξαφνικά το Σάββατο είδαμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων που ξεπέρασαν τα 1.000, πολύ νωρίτερα από ό,τι ανέμεναν οι επιστήμονες. Η αύξηση των κρουσμάτων προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία σε ειδικούς και κυβέρνηση και αναζητούνται τρόποι να μπει «στοπ» στην έξαρση που μας βρίσκει εν μέσω καλοκαιριού και λίγο πριν ξεκινήσουν οι πολυαναμενόμενες διακοπές.

Παρότι όμως οι ελπίδες για ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι «εξανεμίζονται» καθώς η μετάλλαξη Δέλτα «σαρώνει» ολόκληρη τη χώρα, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής, ανέφερε ότι το τέταρτο κύμα -όποτε αυτό ξεκινήσει- θα έχει ένα διαφορετικό χαρακτηριστικό, που θα προσαρμόσει τα μέτρα αναλόγως των νέων συνθηκών.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον ίδιο, το ενδεχόμενο νέου καθολικού lockdown είναι μακριά και αυτοί είναι οι λόγοι:

«Υπάρχει κίνδυνος για εξάρσεις και για 4ο κύμα είτε αυτό θα συμβεί το καλοκαίρι είτε το φθινόπωρο. Αυτό το κύμα θα έχει πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτό που βιώσαμε γιατί τα άτομα άνω των 70 ετών είναι εμβολιασμένα σε ποσοστό άνω του 75%. Μπορεί να έχουμε κρούσματα, αλλά ο αριθμός των νοσηλειών θα είναι πολύ μικρότερος. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε ευχαριστημένοι με το ποσοστό των εμβολιασμένων έτσι ώστε και η διασπορά να είναι μικρότερη, αλλά κυρίως ,να μην αφορά αυτούς που κινδυνεύουν με νόσο. Η διαχείριση θα είναι διαφορετική. Το να εφαρμοστούν μέτρα τύπου lockdown είναι και δύσκολο, αλλά θα έχει και πολλές αρνητικές συνέπειες και στη ψυχολογία μας και στην οικονομία μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευής μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ.

«Αν υπάρξει τέταρτο κύμα της πανδημίας, αυτό θα χτυπήσει τους ανεμβολίαστους, όχι την οικονομία» δήλωσε εξάλλου σήμερα και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. Στο ερώτημα εάν θα αυστηροποιηθούν περαιτέρω τα μέτρα για τις χερσαίες μετακινήσεις, απάντησε ότι δεν γνωρίζει αν έχει γίνει κάποια σχετική συζήτηση στην κυβέρνηση, ωστόσο Ιούλιος και Αύγουστος είναι δυο μήνες κρίσιμοι και «όποιο μέτρο χρειαστεί να παρθεί, θα παρθεί», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τοπικών lockdown.

Ως προς το ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν -εκτός lockdown- για να ανακοπεί το τέταρτο κύμα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επισήμανε ότι αρκεί να ληφθούν μέτρα ατομικής προστασίας: μάσκες, αποστάσεις και απολύμανση του αέρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Επιπλέον, υπογράμμισε εκ νέου την άμεση ανάγκη επιτάχυνσης των εμβολιασμών.

Πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του iEidiseis, ήδη οι ειδικοί κουβεντιάζουν για την επιστροφή της μάσκας. Δεν αποκλείεται αυτή η επιστροφή να είναι νωρίτερα από ό,τι πιστεύουμε. Ταυτόχρονα οι μετακινήσεις είναι στο επίκεντρο. Ήδη οι ανεμβολίαστοι πρέπει να πληρώνουν επιπλέον χρήματα για τεστ για να μπουν σε πλοία, ενώ δεν αποκλείεται μπλόκο στις μετακινήσεις εκτός νομού και με ΙΧ – όπως άλλωστε ήταν η εισήγηση της Επιτροπής.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ