Θετικό self test: Τι πρέπει να ξέρει και να κάνει ο εργαζόμενος, τα 5 «βήματα»

Τα self test θα είναι υποχρεωτικά για αρκετούς εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα από την Δευτέρα 19/4. Τι πρέπει να γνωρίζουν και τι συμβαίνει σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι θετικό.

Τα self test γίνονται υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους σε ορισμένους τομείς του ιδιωτικού τομέα και ένα βασικό ερώτημα που προκύπτει, είναι τι συμβαίνει σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι θετικό.

Καταρχάς, τα συγκεκριμένα τεστ είναι υποχρεωτικά να γίνονται μία φορά την εβδομάδα και ο εργαζόμενος θα τα παίρνει δωρεάν με χρήση του ΑΜΚΑ του από τα φαρμακεία.

Στη συνέχεια, ο εργαζόμενος θα δηλώνει το αποτέλεσμα του τεστ στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, με την ακόλουθη διαδικασία:

Μπαίνει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα επιλέγει «Δήλωση Αποτελέσματος self test για εργαζόμενο». Στη συνέχεια θα μεταφέρεται στην πλατφόρμα supportemployees.gov.gr και στη «Δήλωση Αποτελεσμάτων COVID-19 tests» στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Εκεί υποβάλλει το αποτέλεσμα του ελέγχου του τεστ με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19».

Αν το αποτέλεσμα του self test είναι αρνητικό, εννοείται ότι ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του.

Σε περίπτωση όμως, όπου το αποτέλεσμα του self test είναι θετικό, ο εργαζόμενος θα πρέπει:

Εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δωρεάν δημόσια δομή (μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr), είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του (με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του).

Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι σε καραντίνα.

-Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

-Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου βγει αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.

-Το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου δηλώνεται υποχρεωτικά στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων COVID-19 tests, με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 έπειτα από θετικό αποτέλεσμα self test.

-Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους εργαζομένους τους για την υποχρέωσή τους να κάνουν self-test και τις συνέπειες που θα επέλθουν αν δεν τηρηθεί η υποχρέωση.

Οι κατηγορίες που είναι υποχρεωτικό το self test

Διευκρινίζεται, ότι τα self test είναι υποχρεωτικά για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Αυτές είναι:

  • Λιανεμπόριο
  • Σούπερ μάρκετ
  • Καταστήματα πώλησης τροφίμων και ποτών
  • Εστίαση
  • Μεταφορές
  • Κομμωτήρια
  • Κέντρα αισθητικής
  • Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών

Πρόστιμα

Το υπουργείο Εργασίας και ιδιαίτερα ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, ξεκαθαρίζουν ότι θα εφαρμοστούν τσουχτερά πρόστιμα σε εργαζόμενους και εργοδότες, όπου δεν τηρήσουν τα μέτρα.

Πιο αναλυτικά, εάν ο εργαζόμενος προσέλθει για να εργαστεί χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα του self test ο εργοδότης υποχρεούται να μη αποδεχθεί την παροχή της εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.

Σε περιπτωση που ο εργοδότης δεν τηρήσει την υποχρέωση ενημέρωσης των εργαζομένων του με κάθε πρόσφορο μέσο (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ηλεκτρονικό μήνυμα, ανακοίνωση κλπ.) για τα υποχρεωτικά self-test, του επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ πρόστιμο 300 ευρώ.

Επίσης, εάν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test (είτε στον πρώτο, είτε στον επαναληπτικό έλεγχο), του επιβάλλεται πρόστιμο 1500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Διαβάστε επίσης:

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ