Θεσσαλονίκη: Εφτασαν στο ΑΧΕΠΑ τα εμβόλια για τον κορωνοϊό -Επί ποδός η αστυνομία [βίντεο]

Παρτίδα των 250 δόσεων εμβολίων κατά της covid-19 από την εταιρεία Pfizer-BioΝTech, βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και παραδόθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ με τη συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

Την Τρίτη θα εμβολιαστούν 40 άτομα από το υγειονομικό προσωπικό και τη διοίκηση του ΑΧΕΠΑ, ενώ μέχρι το Σάββατο αναμένεται να εμβολιαστούν ακόμη 210 άτομα κατά προτεραιότητα οι εργαζόμενοι που ασχολούνται με περιστατικά covid-19 και γιατροί από τα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις 4 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» και σταδιακά σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ξεκινώντας σταδιακά από 40-50 άτομα ημερησίως.

Οι 250 δόσεις του εμβολίου για τον κορωνοϊο κατέφθασαν στο ΑΧΕΠΑ με τη συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας ακόμη μια παρτίδα αναμένεται να διανεμηθεί στη Θεσσαλονίκη όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα φτάνει τον αριθμό των 3.500 δόσεων.

Εκτός από το ΑΧΕΠΑ διανομή εμβολίων θα γίνει σήμερα και προς το Πανεπιστημιακό της Λάρισας, το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και Πατρών, έτσι ώστε την Τρίτη να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων αυτών.

Η σταδιακή παραλαβή των εμβολίων

Η Ελλάδα παρέλαβε στις 26 Δεκεμβρίου την πρώτη μικρή παρτίδα εμβολίων από την εταιρεία Pfizer-BioΝTech των 9.750 δόσεων.

Έως τις 30 Δεκεμβρίου θα παραληφθεί η πρώτη μεγάλη παρτίδα 83.850 δόσεων από το εμβόλιο της Pfizer. Οι παραδόσεις που αντιστοιχούν στον πληθυσμό της Ελλάδας, με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, είναι 429.000 έως το τέλος Ιανουαρίου και άλλες 333.450 έως τέλος Φεβρουαρίου.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου μόνο από το εμβόλιο της Pfizer θα έχουν παραληφθεί 1.265.550 δόσεις. Στις δόσεις αυτές αναμένεται να προστεθούν τον Ιανουάριο, από τη στιγμή που θα λάβουν έγκριση, και εμβόλια των εταιρειών Moderna και AstraZeneca.

Προτεραιοποίηση των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες

Δεδομένου ότι οι παραδόσεις των εμβολίων θα γίνονται σταδιακά, κρίθηκε απαραίτητη η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αρχικά θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και το προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών, στη συνέχεια οι διαμένοντες και το προσωπικό οίκων ευγηρίας, οι διαμένοντες, ασθενείς και το προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης, προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της Κυβέρνησης, άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω, στη συνέχεια άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, 75 ετών και άνω, 70 ετών και άνω και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός.

Ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:

Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.

Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Προγραμματισμός ραντεβού

Από τον Ιανουάριο 2021, ο πολίτης μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό, με τους παρακάτω τρόπους:

Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.

Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία. Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Σημειώνεται ότι τόσο ο λοιμωξιολόγος του ΑΧΕΠΑ Σίμος Μεταλλίδης όσο και ο Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών του νοσοκομείου και μέλος της ΕΝΙΘ Θανάσης Σιούλης, τόνισαν νωρίτερα ότι το εμβόλιο αποτελεί «ανάσα και για το ΕΣΥ και για την κοινωνία», ωστόσο εφιστούν προσοχή ενόψει του χειμώνα.

Πηγή: thesstoday.gr

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ