Θεοφάνεια 2021 εκκλησίες: Παρατράγουδα μετά τον Αγιασμό των υδάτων

Ενώ η χώρα μας μετρά πάνω από 5.000 νεκρούς από τον κορονοϊό, o εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου Αθηναγόρας διατύπωσε σήμερα μια νέα περίεργη θέση για την επικινδυνότητα της νόσου στην προσπάθεια του να υπερασπιστεί την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για ανοιχτές εκκλησίες τα Θεοφάνεια.  «Είμαστε 82, νόσησαν έξι και απ’ αυτούς χάθηκαν δύο. Κοιτάχτε την αναλογία!» είπε στο ραδιόφωνο του Σκάι ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου Αθηναγόρας Δικαιάκος, αναφερόμενος στην εκδημία των μητροπολιτών Καστοριάς και Λαγκαδά οι οποίοι προσβλήθηκαν από κορωνοϊό και κατέληξαν.

«Δεν θα γίνουν αγιασμοί έξω, δεν θα πάει κανείς στη θάλασσα» διαβεβαίωνε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου και πρόσθετε: «Όποιος πάει στη θάλασσα θα τιμωρηθεί». Μετά τις σημερινές εικόνες που αποτυπώθηκαν σε λίγες περιπτώσεις -για παράδειγμα στο Αίγιο- όπου τον αγιασμό των υδάτων έκανε ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Ιερώνυμος από κοινού με τον πρώην Καλαβρύτων Αμβρόσιο, έχει ενδιαφέρον να φανεί αν πράγματι η Ιερά Σύνοδος θα ενεργοποιήσει κυρώσεις για τους ιερείς και τα μέλη της Ιεραρχίας που παρέβησαν τον κανόνα να μην τελεστεί ο αγιασμός των υδάτων παρουσία κλήρου και λαού.

Ακούστε τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Ιλίου Αθηναγόρα μετά το 06:30:

Θεοφάνεια Εκκλησίες: Η Εκκλησία επέδειξε ανυπακοή στα μέτρα και η κυβέρνηση έδειξε ανοχή

«Η Εκκλησία επέδειξε ανυπακοή στα μέτρα και τις αποφάσεις της Πολιτείας με την ανοχή της κυβέρνησης», υποστήριξε ο εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, Αθηναγόρας χαρακτήρισε καταδικαστέα την απόφαση του Μητροπολίτη Αιγιαλεία και Καλαβρύτων Ιερώνυμου και ο πρώην Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο να ρίξουν κανονικά το σταυρό για τον αγιασμό των υδάτων καθώς, όπως είπε, είναι αντίθετη με την απόφαση της ΔΙΣ.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το αν υπήρξε συνεννόηση κυβέρνησης και Εκκλησίας αναφορικά με τη σημερινή λειτουργία των ναών, ο εκπρόσωπος της ΔΙΣ τόνισε. «Κοιτάξτε. Νομίζω ότι ας πούμε η συνεννόηση, αν υπήρξε συνεννόηση σε ανώτατο επίπεδο δεν το γνωρίζω. Δεν γνωρίζω καν τι συζητήθηκε ανάμεσα στον κ. Πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο. Αλλά νομίζω ότι σοφά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εφήρμοσε αναλογικά μέτρα όπως γίνεται και στις διαδηλώσεις.

Νομίζω ότι αυτό ήταν μία απόφαση δικιά του και των στελεχών της Αστυνομίας. Δηλαδή παραδείγματος χάριν εμείς δεν είχαμε καθόλου αστυνόμευση εδώ στο Ίλιον. Ξέρω πάρα πολύ καλά ότι ο διοικητής του τμήματος με τους αστυνομικούς είχαν περάσει από τις εκκλησίες. Ήταν η απόφαση του κ. Χρυσοχοΐδη πιστεύω, δεν ξέρω. Δεν το ξέρω μετά βεβαιότητας. Αποφάσισε να εφαρμόσει ότι κάνει και με τις διαδηλώσεις. Και επειδή δεν είμαστε τα παιδάκια των Εξαρχείων να έχουμε καδρόνια, σιδερολοστούς και λοιπά ήταν πιο ήπια. Η κυβέρνηση έδειξε ανοχή. Νομίζω κάπως έτσι πρέπει να έγινε. Αλλιώς έπρεπε να είχαμε μέτρα, να ήμουν στο αυτόφωρο τώρα. Έτσι δεν είναι;», ανέφερε.

Αναφορικά με το αν η ένταση στις σχέσεις κυβέρνησης και εκκλησίας θα δημιουργήσει προβλήματα σημείωσε: «Όχι δε νομίζω. Γιατί και ο κ. Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρισμένα πράγματα μέσα του για τη σχέση Εκκλησίας και Πολιτείας και ο Αρχιεπίσκοπος το ίδιο. Και οι ρόλοι μας πρέπει να είναι διακριτοί».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ