Θεοφάνεια 2021 – εκκλησίες: Εικόνες που παρατείνουν το lockdown

Ένα αιχμηρό σχόλιο με αφορμή τον εορτασμό των Θεοφανείων και σχετικά με τη διάρκεια του lockdown έκανε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης. Ο κ. Δερμιτζάκης επισυνάπτοντας δύο φωτογραφίες από τον Ναό της Μητρόπολης Πειραιά όπου πιστοί έσπευσαν να κοινωνήσουν έγραψε: «Κατόπιν τούτου μην απορεί κανείς γιατί η Ελλάδα θα βρίσκεται σε αυστηρά μέτρα και lockdown για πολύ καιρό, και ίσως και με κλειστά σχολεία πάλι σύντομα. Κρίμα…».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της Αθηνάς Λινού στο iefimerida, που ανεξαρτήτως των Θεοφανείων, υποστήριξε πως ολόκληρο το 2021 θα το περάσουμε με μάσκες, αποστάσεις, αυστηρά μέτρα και ενδεχομένως μικρά lockdown. Η διακεκριμένη Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού λαμβάνοντας υπόψη τους χαμηλούς ρυθμούς με τους οποίους κινείται ο εμβολιασμός στη χώρα μας, δεν είναι τόσο αισιόδοξη ως προς το αν θα απαλλαγούμε από τους περιορισμούς άμεσα.  «Δυστυχώς, σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς είμαστε πάρα πολύ πίσω. Υπολογίζαμε ότι θα είχαμε δυο εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κάθε μήνα και για τους τρεις επόμενους μήνες δε νομίζω ότι θα έχουμε παραπάνω από ένα εκατομμύριο δόσεις. Αυτό με απλούς υπολογισμούς σημαίνει ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται θα παραταθούν για όλο το 2021, εκτός και αν κάποιο εμβόλιο μας εκπλήξει θετικά, απαιτεί μία δόση και έχουμε μεγάλη παραγωγή», αναφέρει η κυρία Λινού.

Έλεγχοι ΕΛΑΣ για κορονοϊό

Lockdown: Να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα

Η κυρία Λινού καλεί την πολιτεία να εξετάσει το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων σε περιοχές όπου δεν υπάρχει μεγάλο ιικό φορτίο. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι σύνεση και κατανόηση των δεδομένων. Αν έχουμε μικρές περιοχές που έχουν χαμηλό επιπολασμό της νόσου και κάνουμε τεστ τότε μπορεί να ανοίξουν μικρά καταστήματα με μέτρα. Θέλουμε να αποφύγουμε το συνωστισμό σε κλειστούς χώρους. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι συνετό να ανοίξουν γιατί δε θα αντέξουν οικονομικά οι μικροεπιχειρηματίες. Οι αυστηροποίηση των μέτρων μπορεί να οδηγήσει σε παράνομες λειτουργίες που δεν ελέγχονται».

Τέλος, αναφορικά με την κόντρα πολιτείας- εκκλησίας που προέκυψε για τον εορτασμό των Θεοφανείων η Αθηνά Λινού σημειώνει ότι στις εκκλησίες έχουν τηρηθεί πολύ αυστηρά τα μέτρα και ο κίνδυνος δε θεωρείται αυξημένος. «Υπάρχουν μάσκες, τηρούνται αποστάσεις, οι πόρτες είναι ανοικτές και οι χώροι είναι μεγάλοι. Παντού υπάρχει κίνδυνος αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κίνδυνος δεν είναι αυξημένος κίνδυνος για να φοβηθούμε απ’ αυτό. Στο σημείο που βρισκόμαστε χρειαζόμαστε σύμπνοια και συνοχή μεταξύ κράτους και εκκλησίας. Δεν πρέπει να έχουμε ρήξη σε οποιοδήποτε κομμάτι της κοινωνίας», καταλήγει.

🚩 Η ανάρτηση του Μανώλη Δερμιτζάκη

Μανώλης Δερμιτζάκης ανάρτηση

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ