Πότε θα γίνει η άρση του lockdown – Τι θα ανοίξει πρώτα

Στους κυβερνητικούς κύκλους έχουν αρχίσει ήδη οι συζητήσεις για την άρση του lockdown. Πότε προβλέπεται να φύγουν τα σκληρά μέτρα και τι ενδέχεται να ανοίξει.

Το lockdown παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα στη ζωή μας, με χιλιάδες επιχειρήσεις να έχουν κατεβάσει προσωρινά τα ρολά τους, ενώ οι συζητήσεις στη κυβέρνηση για άρση των μέτρων φουντώνουν καθημερινά.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η καραντίνα ενδέχεται να φύγει από την καθημερινότητα μας στα μέσα Μαρτίου, αν καλυτερέψουν μέχρι τότε τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ταυτόχρονα, κυβερνητικοί παράγοντες αλλά και οι ειδικοί τονίζουν πως προτεραιότητα στο άνοιγμα, πρόκειται να δοθεί στα σχολεία και το λιανεμπόριο.

Αρχικά, εξετάζεται η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, τουλάχιστον για τα παιδιά της Γ Λυκείου, καθώς πλησιάζουν οι Πανελλήνιες 2021. Παράλληλα, στόχος είναι να ανεβάσουν ρολά τα καταστήματα του λιανεμπορίου, ώστε να έρθει μία ανάκαμψη στην οικονομία.

Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε πως τα μέσα Μαρτίου θεωρούνται «πολύ σημαντικό χρονικό ορόσημο» που δεν πρέπει να χαθεί, τονίζοντας ότι οι επόμενες 10 με 15 ημέρες είναι κρίσιμες για τις όποιες αποφάσεις.

Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη, στο Mega, ο οποίος αναφέρθηκε για ενδεχόμενο άνοιγμα της αγοράς «πιθανότατα» στις 16 Μαρτίου, μετά την Καθαρά Δευτέρα.

Επίσης, ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, είπε στον ΣΚΑΪ, ότι «φαντάζομαι ότι με τη σωστή τήρηση των μέτρων στα μαγαζιά, εκεί που έχουμε τόσο κόσμο να κυκλοφορεί έξω, το να υπάρχει και με συγκεκριμένο αριθμό και με συγκεκριμένα μέτρα μέσα στα μαγαζιά, ένας συγκεκριμένος αριθμός ατόμων νομίζω δεν θα προσθέσει τίποτα ιδιαίτερο».

Ακόμη, οκ. Γώγος ανέφερε ότι εφόσον τα πράγματα πάνε καλά και υποχωρήσουν τα κρούσματα, θα μπορούμε να δούμε και μια «έξυπνη» διαχείριση του ανοίγματος του με πολλά τεστ κορονοϊού, συχνή επιτήρηση των κρουσμάτων με έγκυρη διάγνωση θετικών ασθενών, αλλά και με εμβολιασμό φοιτητών στα ΑΕΙ.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ