Τα νέα μέτρα για το ταξίδι με πλοίο από σήμερα 5/7

Συναγερμός για τη μετάλλαξη Δέλτα και αυστηροί έλεγχοι για την εφαρμογή των νέων μέτρων που ισχύουν στη μετακίνηση εκτός νομού από σήμερα 5 Ιουλίου. Πώς ταξιδεύουμε με πλοίο στα νησιά. Τι αλλάζει και μέχρι πότε.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή rapid test, ή μοριακό τεστ για τη μετακίνηση εκτός νομού προς τα νησιά χρειάζεται από σήμερα, Δευτέρα 5 Ιουλίου, με την εφαρμογή των νέων μέτρων για τα ταξίδια με πλοίο. Τα νέα μέτρα, σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε το Σάββατο, έχουν ισχύ έως 12 Ιουλίου, ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι θα ισχύσουν και μετά από την επόμενη εβδομάδα.

Οι ανήλικοι από 12 έως 17 ετών θα πρέπει να κάνουν PCR, Self ή Rapid test ενώ τα παιδιά κάτω των 12 δεν υπάρχει υποχρέωση τεστ.

Οι μετακινήσεις από νησί σε νησί σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει κάνει το εμβόλιο, απαιτείται τεστ αυτοδιάγνωσης (self test).

Χρειάζεται τεστ για την επιστροφή από τα νησιά;

Παρότι είναι υποχρεωτική πλέον η διενέργεια τεστ κορονοϊού για τη μετάβαση προς οποιοδήποτε νησί (εξαιρούνται Εύβοια, Σαλαμίνα, Λευκάδα), δεν ισχύει το ίδιο για την επιστροφή από αυτά.

Στην επιστροφή από τα νησιά υπάρχει σύσταση για διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Οι εξαιρέσεις

Από τις ως άνω υποχρεώσεις εξαιρούνται:

  • Οι επιβάτες που μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test),
  • Οι επιβάτες που μετακινούνται σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), είτε σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με τα γενικώς ισχύοντα, είτε εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου,
  • Οι επιβάτες που μετακινούνται στις πορθμειακές γραμμές Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας, Πέραμα Μεγαρίδος-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Ρίο-Αντίρριο, στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την ηπειρωτική χώρα προς την Εύβοια, καθώς και στις πορθμειακές γραμμές Πόρου-Γαλατά Τροιζηνίας, Πούντα-Ελαφόνησος Λακωνίας και Τρυπητή-Αμμουλιανή Χαλκιδικής, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου.
  • Οι ανήλικοι από δώδεκα (12) έως δεκαεπτά (17) ετών οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ