Η συγκλονιστική κατάθεση της Μάγδας Φύσσα: «Ζήτησα από τους γιατρούς να ξυπνήσουμε τον Παύλο»

Ανήμερα της δεύτερης επετείου από την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης του Πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου, που έγινε την Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση, ξεκίνησε να καταθέτει η μητέρα του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, Μάγδα Φύσσα.

Πριν από την έναρξη της δίκης κατατέθηκε αίτημα από την Πολιτική Αγωγή προς το Δικαστήριο, να επιτραπεί η τηλεοπτική κάλυψη της δίκης, εφόσον συμφωνούν Εισαγγελέας και διάδικοι.

Ωστόσο το αίτημα απορρίφθηκε από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο.

Στη δικαστική αίθουσα σήμερα, παρών είναι μόνον ο Γιάννης Λαγός, ενώ η πλευρά της αίθουσας, που στην προηγούμενη δικάσιμο κάθονταν οι υποστηρικτές των κατηγορουμένων, σήμερα, που καταθέτει η Μάγδα Φύσσα, είναι άδεια.

Η Πρόεδρος εκφώνησε το όνομα της Μάγδας Φύσσα:

– Ελάτε, η κυρία μάρτυρας. Η κυρία Φύσσα. Πείτε μας τι ξέρετε για αύτη την υπόθεση

Μάγδα: Τι ξέρω γι’ αυτή την υπόθεση; Του παιδιού μου εννοείται ε; Για τον Παύλο να μιλήσω.

Και ξεκίνησε η κατάθεση της:

«Είμαι η μητέρα του, ονομάζομαι Μάγδα, και ο Παύλος είναι γιος μου. Θα ξεκινήσω από τις 17/9/2013, που είδα για τελευταία φορά το παιδί μου, στις 5μιση το απόγευμα, χαιρετηθήκαμε, θα πήγαινε να δει ένα φίλο του με την κοπέλα του, τη Χρύσα, να πιούνε καφέ, και συγκεκριμένα, στο Δούλβαρη, και μετά θα πήγαιναν να δούνε μπάλα και επειδή ακριβώς δε θα βρισκόμασταν το βράδυ, θα ήμουν στο σπίτι της κόρης μου, χαιρετηθήκαμε και είπαμε θα τα πούμε το πρωί. Φύγανε τα παιδιά, έφυγα και εγώ και πήγα στην κόρη μου. Τίποτα δεν προμήνυε το μεγάλο κακό που μας βρήκε. Γύρω στις 2 η ώρα, δεν μπορώ να θυμηθώ, χτυπάει το τηλέφωνο της κόρης μου και είναι ο κουνιάδος της που ζητάει να ανοίξει την πόρτα. Ήταν μαζί με το μπαμπά της. Σηκωθήκαμε απάνω, ξέροντας ότι κάτι κακό έχει γίνει αλλά δε γνωρίζαμε τίποτα”.

Kαι συνέχισε:

«Σκεφτήκαμε ότι, δεν μπορεί εκείνη την ώρα να έρθει ο κουνιάδος και ο μπαμπάς της στο σπίτι. Ανοίγουμε την πόρτα και αντικρίζω δύο ανθρώπους, και ειδικά τον πατέρα του Παύλου, ένα ωχρό πλάσμα, που δεν έβρισκε λόγια όχι να μας πει αλλά προσπαθούσε να πει άλλα. Τον ρώτησα «τι συμβαίνει, τι έχει γίνει και ποιος είναι» και μου είπε ότι δεν έχει γίνει κάτι κακό, απλά ο Παύλος χτύπησε και σε θέλει στο νοσοκομείο». Και φυσικά και δεν το πίστεψα, γιατί ξέρω πολύ καλά τον Παύλο, ότι δεν υπήρχε περίπτωση να με ανησυχήσει αν ήταν κάτι απλό. Φυσικά και φεύγω, ρωτούσα επίμονα τι συμβαίνει, αν είναι στην εντατική, αν είναι κάπου, πώς χτύπησε, κανείς δε μου απαντούσε, μου έλεγε ότι τίποτα δεν έχει».

Ούτε ανάσα δεν ακουγόταν στη δικαστική αίθουσα όσο κατέθετε η Mάγδα Φύσσα, που μίλησε στη συνέχεια, για όσα έγιναν όταν έφτασε στο νοσοκομείο:

«Φτάσαμε στο νοσοκομείο, πάρα πολύς κόσμος, συγγενείς, φίλοι, αλλά όλοι, κανείς δεν έλεγε τίποτα, μπήκα τρέχοντας στο νοσοκομείο, ρωτάω να μου πουν τι συμβαίνει. Βλέπω έναν γιατρό, άλλη μία γιατρό, τους ρωτούσα επίμονα και καταλαβαίνω ότι έχει γίνει κάτι πολύ κακό, αλλά πόσο κακό δεν ήξερα. Τους πίεσα πάρα πολύ για να μου πουν. Κάποια στιγμή ο γιατρός μου έδωσε ένα χάπι και με πήρε στο γραφείο και μου είπε ότι ο Παύλος δε ζει, ότι τον δολοφόνησαν και ότι τον δολοφόνησε η Χρυσή Αυγή και ότι το δολοφόνο τον πιάσανε. Του είπα «προσπαθήσατε να τον σώσετε;». Μου λέει ότι δεν γινόταν τίποτα, ήταν επαγγελματικό το χτύπημα, οι μαχαιριές ήταν επαγγελματικές. Εκεί χάθηκαν όλα. Ξαφνικά ανοίγει η γη. Με όσο κουράγιο είχα ζήτησα να πάω να τον δω και τον είδαμε στο νεκροτομείο. Τον είχαν πάει εκεί, πήγα και προσπάθησα να τον ζεστάνω, του ζήταγα να πέσουμε πάνω του και να σηκωθεί. Δεν ήταν φοβισμένος, δεν ήταν ταλαιπωρημένος, κοιμόταν, αφού κοιμάται να τον ξυπνήσουμε. Δυστυχώς ήταν νεκρός. Και εκεί αρχίζει ο εφιάλτης. Πώς να συνειδητοποιήσεις ότι δεν έχεις το παιδί σου, από τη μια στιγμή στην άλλη;»

Συγκλόνισε η Μάγδα Φύσσα, όταν είπε όσα έμαθε για τη δολοφονία από δύο αυτόπτες μάρτυρες, την κοπέλα του Παύλου, Χρύσα, και τους φίλους του.

«Έξω ήταν όλα τα παιδιά, συγγενείς, φίλοι, όλοι εκεί, κάποια στιγμή έπρεπε να φύγουμε από το νοσοκομείο και πήγαμε σπίτι και ξεκίνησε η όλη διαδικασία, γι’ αυτά που έπρεπε να γίνουν, είπε και συνέχισε:

«Μαζί μας μένει και η Χρύσα, η κοπέλα του Παύλου. Και ξεκινάμε να αρχίσουμε να συλλέγουμε πληροφορίες πώς έγινε και πώς βρέθηκε η Χρυσή Αυγή στο Κερατσίνι, κι εκεί αρχίζει να μας εξιστορεί τα γεγονότα, κάποια που έζησε η ίδια και ένα άλλο κομμάτι, οι πληροφορίες, ήταν από το Μελαχροινόπουλο, που ήταν αυτόπτης μάρτυρας και χτυπημένος και μας είπε ότι ενώ ήπιαν καφέ στον Δούλβαρη.

H μητέρα του Παύλου Φύσσα περιέγραψε πως ξεκίνησαν όλα:

«Μας είπε η Χρύσα ότι μέσα στο μαγαζί υπήρχαν δύο τύποι που φορούσαν παντελόνια παραλλαγή και ανάποδα μπλούζες της Χ.Α. και πως, όταν τους είδαν, δυσανασχέτησαν. Υπήρχε κινητικότητα σ’ αυτούς τους δύο. Μιλούσαν στα τηλέφωνα, έστελναν μηνύματα. Όταν τελείωσε ο αγώνας και βγήκαν από την καφετέρια, βλέπουν ότι έχουν μαζευτεί γύρω στα 5-6 άτομα τα οποία φαίνεται ότι έχουν κακές προθέσεις. Τα επόμενα λεπτά οι δυνάμεις των χρυσαυγιτών αυξάνονται. Είδαν να έρχεται ένα κονβόι, πρώτα ένα αυτοκίνητο, ήταν του Ρουπακιά. Δεν ήταν μόνος του μέσα. Σταμάτησε και ρώτησε τον Παύλο “ποια είναι η Κεφαλληνίας;” και του απάντησε ο Παύλος “αυτή είναι φίλε μου”. Στο μεταξύ, τα πέντε-έξι άτομα είχαν γίνει 30-40. “Φτάνοντας στη γωνία τα παιδιά, έχει έρθει ήδη όλο το τάγμα και αρχίζουν τις βρισιές. Κρατάνε όπλα, ρόπαλα και λοιπά. Αποφασίζουν τα παιδιά να περάσουν απέναντι και να πάνε σπίτι. Αλλά δεν μπορούσαν να πάρουν τα αυτοκίνητά τους. Είπαν στα κορίτσια να φύγουν και εκείνοι πήγαν για τσιγάρα, να περάσει λίγη ώρα μέχρι να περάσουν να πάρουν τα αυτοκίνητα».

Ταραγμένη η Μάγδα Φύσσα συνέχισε:

«Οι χρυσαυγίτες αρχίζουν να βρίζουν, τους φώναζαν “κότες πού πάτε;” Με τον βηματισμό που έχουν για να εκφοβίζουν. Ο Παύλος έβαλε τους φίλους του μπροστά και τους λέει “τώρα τρέχουμε”. Ο Παύλος όμως δεν έφυγε. Τον εγκλώβισαν».

Η Μάγδα Φύσσα είπε στο δικαστήριο ότι έμαθε όσα ακολούθησαν από τον φίλο του Παύλου που γύρισε πίσω:

«Οι χρυσαυγίτες πηγαινοέρχονταν και χτυπούσαν τον Παύλο. Μέχρι που ήρθε ενα αυτοκίνητο, κατέβηκε ο οδηγός, είδε τον Παύλο. Ο δολοφόνος δεν φορούσε τη στολή της Χρυσής Αυγής και ήταν μεγαλύτερος των άλλων ηλικιακά. Ήταν σε ψύχραιμη κατάσταση με ήρεμες κινήσεις και όλοι κάνουν στην άκρη μπαίνει ανάμεσα αγκαλιάζει τον Παύλο και τον μαχαιρώνει.

Παρακαλούσε η Χρύσα τους αστυνομικούς για να πάνε στον Παύλο. Έλεγαν δεν μπορούσαν. Κάποιος συγκινήθηκε και την ακολούθησε. Φτάνοντας είχε γίνει η δολοφονία και αντί να συλλάβουν το δολοφόνο, έβγαλαν χειροπέδες για τον Παύλο ο οποίος σήκωσε την μπλούζα του και λέει «Με μαχαίρωσε θα με συλλάβετε και από πάνω;». Και έδειξε το δολοφόνο του. «Είπαμε όχι και μαχαίρια» είπε η αστυνομικός τότε που σημαίνει ότι γνώριζαν από πριν».

Η κατάθεση της κ. Φύσσα συνεχίζεται..

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ