Σύγχυση με τη μετακίνηση για σούπερ μάρκετ και τράπεζα και τα 2 χλμ Κύριο

Να αποκωδικοποιήσουν τις αλλαγές στα SMS μετακίνησης που στέλνουν στο 13033 προσπαθούν από χθες οι πολίτες. Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε χθες τα νέα μέτρα, ωστόσο, πολλές είναι οι διευκρινίσεις που απαιτούνται ακόμα για το «σκληρότερο lockdown» και τα «έξυπνα μέτρα» που θα ισχύουν μέχρι τις 16 Μαρτίου τουλάχιστον.

Πώς μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη ο χιλιομετρικός περιορισμός των 2 χιλιομέτρων για τους κωδικούς 2 και 3 που είναι για μετακίνηση για προμήθεια βασικών αγαθών και τράπεζες;

Το «κενό» στους συγκεκριμένους περιορισμούς έγκειται στο ότι τα μέτρα δεν αφορούν μόνο την Αττική ή άλλα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και Περιφέρειες που έχουν απομακρυσμένα χωριά, όπου ειδικά οι χιλιομετρικοί περιορισμοί είναι σχεδόν αδύνατον να εφαρμοστούν και οι κάτοικοι πρέπει να διανύσουν μεγαλύτερες αποστάσεις.

Από το πρωί, επιχειρείται να αποσαφηνιστεί το τι τελικά ισχύει και αν υπάρχουν εξαιρέσεις.

Πρώτος, προχώρησε σε διευκρινίσεις ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. καθώς η αστυνομία είναι εκείνη που διενεργεί και τον έλεγχο εφαρμογής των μέτρων.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Θοδωρή Χρονόπουλο:

Eντός δήμου επιτρέπονται οι μετακινήσεις ανεξαρτήτως χιλιομετρικών αποστάσεων για τους κωδικούς 2 και 3.

Ωστόσο, στη σημερινή καθιερωμένη ενημέρωση, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ανέφερε σχετικά:

Η μετακίνηση για την προμήθεια αγαθών πρώτης ανάγκης (κωδικός 2), επιτρέπεται μόνο εντός οικείου Δήμου είτε σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο της κατοικίας. Το ίδιο ισχύει και την μετάβαση στις τράπεζες (κωδικός 3).

Οι μετακινήσεις για σωματική άσκηση ή βόλτα με κατοικίδιο ζώο (κωδικός 6) γίνονται αποκλειστικά με τα πόδια ή ποδήλατο. Οι μετακινήσεις για παροχή βοήθειας (κωδικός 4) θα ελέγχονται πιο αυστηρά.

Η κ. Πελώνη κλήθηκε να απαντήσει σε διευκρινιστική ερώτηση δημοσιογράφου για το τι ισχύει αν δεν υπάρχει κατάστημα τράπεζας σε δήμο εντός απόστασης δύο χιλιομέτρων. Είπε χαρακτηριστικά:

«Δεν το γνωρίζω αλλά υπάρχουν δήμοι που δεν υπάρχουν υποκαταστήματα τράπεζας; Φαντάζομαι στο κοντινότερο».

Κωδικός 6

«Κόψιμο» στον κωδικό 6 επιβάλλουν τα νέα μέτρα και στο εξής η μετακίνηση για άσκηση ή βόλτα με το κατοικίδιο επιτρέπεται μόνο με τα πόδια.

Βέβαια, όπως είπε ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ.: «Με τα πόδια αν αντέχουμε να πάμε από την Αγία Παρασκευή στη Γλυφάδα μπορούμε, αρκεί να μην έχουμε πάρει κάποιο μέσο».

Επομένως, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, δεν υπάρχει απαγόρευση μετακίνησης από δήμο σε δήμο, αρκεί να μη γίνεται με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.

Το SMS στο 13033

Υπενθυμίζεται σε κάθε περίπτωση ότι η μετακίνηση των πολιτών επιτρέπεται για τους 6 γνωστούς με αποστολή SMS στο 13033 ως εξής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό ή αιμοδοσία ή εμβολιασμό COVID-19, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
  5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά τρία άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα έρχεται ως απάντηση:

Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ