Σκύλος Γαλάτσι – αστυνομικός: Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Σε επίσημη ανακοίνωση προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία αναφορικά με το συμβάν στο Γαλάτσι που είχε σαν αποτέλεσμα ένας σκύλος να θανατωθεί.  Στην εν λόγω ανακοίνωση γίνεται αναφορά στην πορεία της υγείας του αστυνομικού ο οποίος πυροβόλησε το πίτμπουλ, ενώ παράλληλα οι ιδιοκτήτες του ζώου υπέβαλλαν μήνυση εναντίον του για εν ψυχρώ δολοφονία.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας:

«Σχετικά με αναφορές που αναπαράγονται σε δημοσιεύματα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περί των συνθηκών που έλαβε χώρα περιστατικό πρωινές ώρες της 12-08-2021 στο Γαλάτσι, ανακοινώνεται ότι στον εμπλεκόμενο αστυνομικό παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, λόγω δαγκώματος σκύλου στην πίσω πλευρά του δεξιού του μηρού, αρχικά από μηχανοκίνητη μονάδα του Ε.Κ.Α.Β. και ακολούθως μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο για την παροχή περαιτέρω ιατρικής φροντίδας. Εκεί πραγματοποιήθηκε καθαρισμός, περιποίηση και επίδεση του τραύματος, ενώ επίσης, του χορηγήθηκε αντιτετανικός ορός και αντιβιοτική αγωγή. Τέλος, ο αστυνομικός, σύμφωνα με την γνωμάτευση του γιατρού, θα απέχει από τα καθήκοντά του προκειμένου να αναρρώσει».

Σύμφωνα με τα όσα ανφέρονται στην ανακοίνωση της ΕΛΑΣ φαίνεται να δίνεται απάντηση αρχικά  σε δημοσιεύματα τα οποία αμφισβητούν το κατά πόσον όντως υπήρξε δάγκωμα από τον σκύλο ή το πόσο σοβαρό ήταν αυτό. Στο μεσοδιάστημα, ο ιδιοκτήτης του πίτμπουλ προσήχθη για επικίνδυνες σωματικές βλάβες με αποτέλεσμα να οδηγηθεί εν τέλει στο γραφείο του εισαγγελέα. Κατηγορίες αντιμετωπίζει παράλληλα και ο αστυνομικος για τον πυροβολισμό του πίτμπουλ.

Το χρονικό του περιστατικού

Όλα ξεκίνησαν  νωρίς το πρωί της Πέμπτης, έπειτα από καταγγελία στο Κέντρο της Άμεσης Δράσης, σχετικά με τη διατήρηση και παραμονή δύο δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς (σκύλων) σε ταράτσα πολυκατοικίας στο Γαλάτσι. Αστυνομικοί πήγαν στο Γαλάτσι για να ελέγξουν την καταγγελία, η οποία έγινε για δύο σκυλιά πίτμπουλ που οι ιδιοκτήτες κρατούσαν στην ταράτσα. Εκεί, δέχθηκαν, έπειτα από επεισόδιο, επίθεση από τα ζώα, με αποτέλεσμα ο ένας αστυνομικός να σηκώσει το όπλο και να πυροβολήσει θανάσιμα το ένα. Οι ιδιοκτήτες κάνουν λόγο για εν ψυχρώ δολοφονία και τονίζουν πως όχι μόνο το σκυλί δεν επιτέθηκε, αλλά είχε εμφανή διάθεση για παιχνίδι. Τελείως διαφορετική είναι η εικόνα από την πλευρά της Αστυνομίας, καθώς γίνεται λόγος για αυτοάμυνα.

Τι έγινε στην ταράτσα

Κατά την έρευνα, ξεκίνησε φραστικό επεισόδιο μεταξύ του ιδιοκτήτη των σκύλων και της καταγγέλλουσας. Στην προσπάθεια των αστυνομικών να αποκλιμακώσουν το περιστατικό, ένα από τα σκυλιά επιτέθηκε και δάγκωσε στο δεξί πόδι αστυνομικό, ο οποίος αμυνόμενος πυροβόλησε τον σκύλο, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του. Ο αστυνομικός διακομίστηκε σε νοσοκομείο, ενώ οι εμπλεκόμενοι προσήχθησαν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών, που διενεργεί προανάκριση για το περιστατικό. Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής διατάχθηκε η διοικητική διερεύνηση της υπόθεσης.

Η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών βάζει στο μικροσκόπιο τις καταγγελίες της συντρόφου του ιδιοκτήτη του πιτ μπουλ, σύμφωνα με τις οποίες ο αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε το σκυλί της (με το όνομα Οδυσσέας) χωρίς εκείνο να του επιτεθεί.

Τι ανέφερε η πρώτη επίσημη ανακόνωση της Αστυνομίας για το τραγικό περιστατικό

Τα γεγονότα στο Γαλάτσι, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, εκτυλίχθηκαν ως εξής: «Πρωινές ώρες σήμερα, έγινε καταγγελία στο Κέντρο της Άμεσης Δράσης, σχετικά με τη διατήρηση και παραμονή δύο δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς (σκύλων) σε ταράτσα πολυκατοικίας στο Γαλάτσι. Κατά την προσέλευση των αστυνομικών στο σημείο προς διερεύνηση των καταγγελλομένων, έλαβε χώρα φραστικό επεισόδιο μεταξύ του ιδιοκτήτη των σκύλων και της καταγγέλλουσας. Στην προσπάθεια των αστυνομικών να αποκλιμακώσουν το περιστατικό, ένα από τα σκυλιά επιτέθηκε και δάγκωσε στο δεξί πόδι αστυνομικό, ο οποίος αμυνόμενος πυροβόλησε το σκύλο, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό. Ο αστυνομικός διακομίστηκε σε νοσοκομείο, ενώ οι εμπλεκόμενοι προσήχθησαν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών, που διενεργεί προανάκριση για το περιστατικό. Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής διατάχθηκε η διοικητική διερεύνηση της υπόθεσης».

Οι καταγγελίες από τους ιδιοκτήτες

Τα πράγματα ωστόσο σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες των σκύλων έγιναν διαφορετικά και θα μπορούσε ο σκύλος να ζει μιας και όπως λένε δεν επιτέθηκε στον αστυνομικό, αντιθέτως διάγκωσε το πατζάκι του κουνώντας την ουρά του. Συμφωνα με οσα είπε στο protothema.gr, ο Κωνσταντίνος Νικολαΐδης ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του σκύλου και διαχειριστής της πολυκατοικίας,  «το ολο θεμα δημιουργήθηκε από μια οφειλή κοινοχρήστων που δεν ήθελε να καταβάλει μια ένοικος». Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του νεκρού πιτμπουλ η εν λογω ένοικος κάλεσε την αστυνομία, υποστηρίζοντας ότι δήθεν την απείλησε, επειδή δεν δεχόταν να πληρώσει οφειλή κοινόχρηστων απο τον περασμένο Νοέμβριο.

«Οταν ηρθαν οι αστυνομικοί, ζήτησε να ανέβουν όλοι μαζί στην ταράτσα για να τσεκάρει τον ηλιακό θερμοσίφωνά της» λεει ο κ Νικολαΐδης. «Της είπα με ωραίο τρόπο ότι δεν υπάρχει λόγος να το κάνει, όμως εκείνη επέμενε, με προφανή σκοπό να με “καρφώσει” στην αστυνομία για τα δυο σκυλιά ράτσας πίτμπουλ, που εχω στην ταράτσα, παρά το ότι γνωρίζει πως έχω υπογεγραμμένο χαρτί απ’ ολους τους ενοίκους για να τα κρατάω εκεί, με ασφάλεια, τηρώντας όλους τους κανόνες υγιεινής. Ειχα φτιάξει σκυλόσπιτα και κοιμόντουσαν εκεί» συμπλήρωσε.

“Αντέδρασε αψυχολόγητα”

Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο ιδιοκτήτης των πίτμπουλ, «είχαν ανέβει ήδη δυο-τρεις αστυνομικοί στην ταράτσα όταν ανέβηκε ένας ακόμη, νεαρής ηλικίας και ανεκπαίδευτος, όπως αποδείχτηκε». Και συνεχίζει: «Ο σκύλος πήδηξε προς το μέρος του, κουνώντας την ουρα του, δηλαδη με προθεση να παίξει. Το δάγκωμα στο πόδι του αστυνομικού έγινε με παιχνιδιάρικη διαθεση και μάλιστα ο αστυνομικός φορούσε προστατευτικά μέχρι το γόνατο και στα δυο του πόδια. Κι όμως, αντέδρασε αψυχολόγητα. Έκανε ένα βήμα πίσω, γονάτισε και πυροβόλησε τον σκύλο στην καρδιά».

Για το ίδιο περιστατικό έκανε ανάρτηση στο Facebook και η ιδιοκτήτρια του πίτμπουλ που πυροβολήθηκε από τον αστυνομικό. Η γυναίκα αποχαιρέτησε τον Οδυσσέα, αναφέροντας ότι το ζώο της δεν θα είναι ποτέ ξανά μαζί τους, ενώ κάνει λόγο για εν ψυχρώ δολοφονία. Μάλιστα, ανέφερε πως πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα της Κυψέλης, για να καταθέσει μήνυση σε βάρος των υπευθύνων για την τραγική αυτή  απώλεια.

“Τον πυροβόλησε χωρίς λόγο”

«Όχι, δεν τον δάγκωσε, απ’ ό,τι ενημερώθηκα από τον άντρα μου, ο οποίος ήταν μπροστά στο περιστατικό και ο αστυνομικός δεν είχε καμία δικαιολογία να βγάλει το όπλο να τον σημαδέψει και να τον σκοτώσει. Τον σημάδεψε στην καρδιά και πέθανε ακαριαία». Αυτά είναι τα λόγια της Σταυρούλας Ματσούκα συντρόφου του ιδιοκτήτη του σκύλου που σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικού το πρωί της Πέμπτης στην περιοχή του Γαλατσίου, μιλώντας στο protothema.gr.

Σύμφωνα με την κυρία Ματσούκα, όλα ξεκίνησαν το πρωί της Πέμπτης, όταν μια ιδιοκτήτρια ενος διαμερίσματος της πολυκατοικίας θέλησε να βρει τον διαχειριστή ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης του σκυλου προκειμένου να του ζητήσει να πάει στην ταράτσα και να δει τον ηλιακό της θερμοσίφωνα. «Υπήρξε μια διαφωνία, αστικού χαρακτήρα με το ζευγάρι που ζει στον πρώτο όροφο της πολυκατοικίας πριν εγκαταλείψει το διαμέρισμα του πριν από περίπου 3 χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί, πως όλα αυτά τα χρόνια εκείνοι χρωστούν τα κοινόχρηστα. Πάνω σε αυτό λοιπόν υπήρξε μια διαφωνία και αυτοί κάλεσαν την Αστυνομία. Ήρθαν στον χώρο μας δύο μοτοσυκλέτες της ομάδας ΔΙΑΣ. Οι οποίοι συνόδευσαν τους ιδιοκτήτες του πρώτου ορόφου στην ταράτσα για να δουν τον ηλικιακό τους θερμοσίφωνα. Ο συζυγός μου με την καλή του θέληση και καρδιά ανέβηκε, κράτησε τα σκυλιά καιτα έβαλε μέσα στο σπιτάκι. Η ιδιοκτήτρια του πρώτου ορόφου θέλησε να βγάλει τον σύντροφο μου φωτογραφία παρά την θέληση του κάτι το οποίο είναι παράνομο. Τότε εκείνος άφησε τα σκυλιά και πήγε να της ζητήσει τον λόγο» είπε στο protothema.gr.

“Σημάδεψε το σκυλί στην καρδιά με το όπλο”

Συνεχίζοντας, η ίδια υπογράμμισε, πως ενώ στον χώρο της ταράτσας υπήρχαν αστυνομικοί θέλησαν να ανεβουν και οι άλλοι δύο. Oταν ο ένας εκ των δύο έβαλε το πόδι του στο κεφαλόσκαλο έβγαλε το όπλο του και τον πυροβόλησε. «Σε αυτή τη φάση ο ένας από τους δύο σκύλους του ξέφυγε από την προσοχή και ενώ πάνω στην ταράτσα υπήρχαν δύο αστυνομικοί μαζί με την ιδιοκτήτρια που τους είχε καλέσει ανέβηκαν άλλοι δύο εκ των οποίων ο ένας από αυτούς θεώρησε λογικό να βάλει το πόδι του στο κεφαλόσκαλο και να σημαδέψει το σκυλί στην καρδιά του χωρίς λόγo, παρουσία μάλιστα και των υπολοίπων συναδέλφων του. Αν υπήρχε ο οποιοδήποτε κίνδυνος θα υπήρχε και άμεση αντίδραση των υπολοίπων», ανέφερε ακόμη.

Η ίδια η κυρία Σταυρούλα, δεν μπορεί να πιστέψει αυτό που συνέβη και πλέον ο σκύλος της δεν υπάρχει ποιά αφού σκοτώθηκε από μια άδικη σφαίρα ενος αστυνομικού οργάνου χωρίς λόγο. «Δεν μπορώ να καταλάβω πως ένα σκυλί θεωρήθηκε επιθετικό και να καταδικαστεί εις θάνατον από ένα αστυνομικό από την στιγμή που ήταν και άλλοι στον χωρο και δεν τους είχε πειράξει, δεν τους είχε δαγκώσει ή είχε κάνει κάποια ενέργεια εναντίον τους, χωρίς να τους βγάλει δόντια, χωρίς να σηκώσει το τρίχωμα του και χωρίς να δείξει την παραμικρή επιθετική συμπεριφορά. Το θεωρώ εξαιρετικά άδικο, άνανδρο που κάνει κάποιος φέρνοντας μαζί του όπλου. Δεν έχω λόγια να εκφράσω την θλίψη μου αυτή την στιγμή και δεν θέλω να γίνει σε κανέναν άλλον ιδιοκτήτη ζώου ή οποιονδήποτε άλλον.

skilos galatsi 1

“Τι άνθρωπος πρέπει να είσαι;”

Δηλαδή, τους φωνάζουμε να μας υπερασπιστούν, όταν μπαίνουν στα σπίτια, μας χτυπούν, όταν γινόμαστε θύματα ενδοοικογενειακής βίας, όταν πέφτουμε θύματα από κακοποιούς και εγκληματίες. Τότε έρχονται βλέπουν αν είναι ανοικτά τα φώτα και τα παράθυρα μας και σηκώνονται και φεύγουν. Και τώρα τι; Eρχεσαι και τραβάς όπλο σε ένα σκυλί; Πως το κάνεις αυτό; Τι άνθρωπος πρέπει να είσαι;», διερωτήθηκε.
Τέλος, με εμφανή στεναχώρια για την απώλεια του σκύλου της, τον περιγράφει ως ήσυχο και υγιή χωρίς να έχει επιθετικές συμπεριφορές ενώ τόνισε πως βρισκόταν στην ιδανική ηλικία ωστε να καταλαβαίνει τα συναισθήματα των ανθρώπων.

«Πρόκειται για ένα σκυλί που αυτή την στιγμή είναι νεκρό και δεν ζει από τα πυρά κάποιου ασυνείδητου αστυνομικού και θέλω να πιστεύω πως δεν είναι έτσι όλη η Ελληνική Αστυνομία. Τράβηξε όπλο, χωρίς να δείξει μια προειδοποίηση, χωρίς να κάνει το οτιδήποτε άλλο για να μην χρησιμοποιήσει το όπλο του μπροστά σε ένα ανυπεράσπιστο ζώο που κινήθηκε κουνόντας την ουρά του και χαρούμενο να τον υποδεχτεί γιατί έμπαινε στον χώρο του εκείνη την ώρα.

Υγιέστατος ο 6,5 μηνών Ody

Αυτό συνέβη. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο, Το σκυλί δεν είναι βαρύ και μεγάλο. Είναι 18 κιλά, η ράτσα του είναι πιτμπουλ-τεριέ και ρεντ νόουζ. Είναι χαμηλό, κοντό και λίγο φαρδύ. Θα λέγαμε ότι είναι αθλητικό σκυλί. Είναι υγιέστατο, 6,5 χρονών, στην καλύτερη ηλικία που το σκυλί καταλαβαίνει τα πάντα, την αντιδραση σου και τα συναισθήματά σου. Όχι, δεν τον δάγκωσε, απ’ ό,τι ενημερώθηκα από τον άντρα μου, ο οποίος ήταν μπροστά στο περιστατικό. Ο αστυνομικός δεν είχε καμία δικαιολογία να βγάλει το όπλο να τον σημαδέψει και να τον σκοτώσει. Τον σημάδεψε στην καρδιά και πέθανε ακαριαία» είπε χαρακτηριστικά.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ