Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία – Το μήνυμα της Σακελλαροπούλου

Την 3η Δεκεμβρίου τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, η οποία καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1992 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. Όπως σημειώνεται, η επιλογή της ημερομηνίας αυτής συνδέεται με την υιοθέτηση από το διεθνή οργανισμό στις 3 Δεκεμβρίου 1982 του προγράμματος δράσης για τα ΑΜΕΑ, το οποίο οδήγησε στην υπογραφή της διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007, που κυρώθηκε από την Ελλάδα το 2012.

Η στρατηγική του ΟΗΕ για τα άτομα με αναπηρία

Κατά την έναρξη της στρατηγικής των Ηνωμένων Εθνών για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία τον Ιούνιο του 2019, ο Γενικός Γραμματέας δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να δώσουν το παράδειγμα και να αυξήσουν τα πρότυπα και τις επιδόσεις του Οργανισμού όσον αφορά στην ένταξη των ατόμων με αναπηρία – σε όλους τους πυλώνες εργασίας.

Η Στρατηγική των Ηνωμένων Εθνών για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία παρέχει τα θεμέλια για βιώσιμη και μετασχηματιστική πρόοδο στην ένταξη της αναπηρίας μέσω όλων των πυλώνων του έργου των Ηνωμένων Εθνών. Μέσω της Στρατηγικής, το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαιώνει ότι η πλήρης και ολοκληρωμένη υλοποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των ατόμων με αναπηρία αποτελεί αναφαίρετο, αναπόσπαστο και αδιαίρετο μέρος όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών.

Μάλιστα, τον Οκτώβριο του 2021, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ υπέβαλε τη δεύτερη έκθεσή του σχετικά με τα μέτρα που έλαβε το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών για την εφαρμογή της Στρατηγικής των Ηνωμένων Εθνών για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία το 2020. Δεδομένου του αντίκτυπου της νόσου COVID-19 στα άτομα με αναπηρία, η έκθεση περιέχει επίσης έναν σύντομο προβληματισμό σχετικά με την αντιμετώπιση και την αποκατάσταση της COVID-19 χωρίς αποκλεισμούς της αναπηρίας.

Το μήνυμα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απηύθυνε το δικό της μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Χαρακτηριστικά, η ίδια – μεταξύ άλλων – σημείωσε: «Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία δίνει την ευκαιρία να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι είναι αδιανόητο για μια κοινωνία που θέλει να λέγεται συμπεριληπτική να εξωθεί συμπολίτες μας στο περιθώριο και στην εξάρτηση, να τους στερεί, με άλλα λόγια, το θεμελιώδες δικαίωμά τους στην αξιοπρέπεια. Οφείλουμε να διευκολύνουμε την καθημερινότητά τους, απαλλάσσοντας την από τα εμπόδια που τη δυσχεραίνουν, και προσφέροντάς τους παράλληλα ευκαιρίες μόρφωσης, καλλιέργειας δεξιοτήτων, εργασίας. Ταυτόχρονα, να καταπολεμήσουμε τον εφησυχασμό, την αδιαφορία, την αμηχανία ή και τον φόβο απέναντί τους, ώστε να εξαλειφθούν κοινωνικές αντιλήψεις και στερεότυπα ξεπερασμένων εποχών».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ