Σεισμός Τουρκία: «Μάχη» της ελληνικής αποστολής με το χάος, το κρύο και την έλλειψη συντονισμού

Από χθες το απόγευμα βρίσκεται στην Τουρκία, ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας επικεφαλής κλιμακίου που εστάλη για να συνδράμει στις προσπάθειες απεγκλωβισμού μετά τον διπλό καταστροφικό σεισμό.

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στα ελληνικά τηλεοπτικά δίκτυα ο κ. Λέκκας έκανε λόγο για δύσκολες συνθήκες διάσωσης, αφενός λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών αλλά και της έλλειψης συντονισμού.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Δεν υπάρχει συντονισμός της εξωτερικής βοήθειας. Επικρατεί ένα χάος και στην πόλη και στους δρόμους… Είχαμε κάποιες επαφές για το πού θα πάμε. Είναι πολύ δύσκολο, δεν υπάρχει επίσημο κέντρο συντονισμού», είπε αρχικά ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, σήμερα Τρίτη, ελληνική αποστολή θα επιχειρήσει να απεγκλωβίσει άτομα που βρίσκονται στα ερείπια των κτηρίων που κατέρρευσαν.

«Θα πρέπει να διατρέξουμε μεγάλα τμήματα της καταστραφείσας περιοχής. Θα πρέπει να εντοπίσουμε το είδος της βοήθειας που χρειάζεται, το είδος της παρέμβασης, την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας που είναι πολύ κομβικό σημείο» εξήγησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Το κλιμάκιο έχει προγραμματιστεί να παραμείνει στις σεισμόπληκτες περιοχές μια εβδομάδα, αλλά αν κριθεί απαραίτητο θα παρατείνει την παραμονή του.

Πώς προκλήθηκε ο σεισμός

Όσον αφορά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που χτύπησε τα ξημερώματα της Δευτέρας σε Τουρκία και Συρία ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξήγησε ότι «η σεισμική διέγερση προκλήθηκε από εγκάρσιο ρήμα, με διεύθυνση βορειοανατολική νοτιοδυτική. Υπάρχει ρήγμα με αντίθετη διεύθυνση. Μέσα από τα δύο ρήγματα ουσιαστικά η αραβική πλάκα προχωρά προς το βορρά. Μάλιστα, προχώρησε προς το βορρά 3 μέτρα με τον πρώτο σεισμό και γύρω στα 2 με τον δεύτερο. Η πλάκα διαμελίζει την Τουρκία, αυτός είναι ο μηχανισμός που προκάλεσε τον σεισμό».

Σε ερώτηση αν υπάρχει πιθανότητα και για μεγαλύτερο σεισμό, η απάντηση του κ. Λέκκα ήταν καταφατική.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ