Σεισμός στην Ελασσόνα: «Η μεγάλος μετασεισμός δεν έχει γίνει ακόμα, αχαρτογράφητο το ρήγμα» Κύριο

Τι λένε οι σεισμολόγοι για τον νέο μεγάλο σεισμό που έγινε στην Ελασσόνα. Ως πότε θα συνεχιστούν οι δονήσεις.      

Ανήσυχοι είναι οι σεισμολόγοι, μετά και τον νέο μεγάλο σεισμό, μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος έπληξε την Πέμπτη (4/3) την Ελασσόνα. Ακολούθησε τον σεισμό 6,3 Ρίχτερ που έγινε την Τετάρτη στην ίδια περιοχή. 

Δεν πρόκειται για μετασεισμό, τόνισε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Ο κ. Λέκκας εξήγησε πως είναι ένας σεισμός που προήλθε από μια διαφορετική ρηξιγενή ζώνη, η οποία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της ζώνης που ενεργοποιήθηκε. Είναι ένα νέο ρήγμα που έδωσε το σεισμό και το οποίο δεν είναι χαρτογραφημένο.

Όπως υπογράμμισε, ο μεγάλος μετασεισμός δεν έχει γίνει ακόμα. Η περιοχή θα χαρτογραφηθεί, ώστε να εντοπιστεί και να μελετηθεί το ρήγμα. «Έχουμε μια ανακατανομή δυνάμεων στο εσωτερικό της γης», σημείωσε ο κ. Λέκκας.

«Είναι στον κλάδο ενός ρήγματος, ο οποίος κλάδος ενεργοποιήθηκε χωρίς να είναι γνωστός και δεν έχει χαρτογραφηθεί στην επιφάνεια. Σε εκείνον τον κλάδο ακριβώς, προς τη Βερδικούσσα, είχαμε την εκδήλωση αυτού του σεισμού που είναι 5,8 με 5,9 Ρίχτερ», προσέθεσε. 

Παράλληλα, επεσήμανε καθησυχαστικά πως η σεισμική δραστηριότητα μετατίθεται προς τα βορειοδυτικά, σε περιοχή ορεινή, που δεν έχει μεγάλους οικισμούς.

Επιπλέον, σύστησε στους κατοίκους των χωριών που επλήγησαν να μείνουν έξω από τα σπίτια τους το βράδυ και συμπλήρωσε πως η εκτίμηση για τον σεισμό θα γίνει μέσα στο Σαββατοκύριακο.

«Θα κρατήσει για μήνες το… κούνημα»

«Η περιοχή θα… χορεύει πλέον για αρκετούς μήνες», δήλωσε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Άκης Τσελέντης. 

Για τα 5,9 Ρίχτερ που έπληξαν τη νύχτα της Πέμπτης την Ελασσόνα, προειδοποίησε πως «η ενεργοποίηση του ρήγματος μπορεί να φέρει κι άλλους μετασεισμούς» και μάλιστα μεγάλους.

«Οι μεγάλοι μετασεισμοί θα μπορούν να προκαλέσουν καταρρεύσεις σε ήδη ραγισμένα σπίτια. Θα χορεύουν για αρκετούς μήνες», υπογράμμισε, αναφερόμενος στη σεισμική δραστηριότητα που αναμένεται να ακολουθήσει στην περιοχή.

Προειδοποίησε, επίσης, πως «έχει ενεργοποιηθεί το ρήγμα του Κορινθιακού μέχρι κα το Αίγιο και αυτό μπορεί να ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα». «Το πιο επικίνδυνο πράγμα είναι ο πανικός κι όχι ο σεισμός», κατέληξε.

 

Παράλληλα, ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας, Αθανάσιος Παιδής, είπε πως οι ζημιές από τον σεισμό και τους μετασεισμούς που ακολούθησαν είναι πολλές και μεγάλες. Τα σπίτια που δεν είναι κατοικήσιμα αγγίζουν ένα ποσοστό 60%.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ