Σεισμός στην Ελασσόνα: Η επόμενη ημέρα στις σεισμόπληκτες περιοχές

Η επόμενη μέρα μετά τον σεισμό στην Ελασσόνα βρίσκει τους κατοίκους στο δρόμο, καθώς αρκετά σπίτια έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές.

Η Ελασσόνα μία μέρα μετά τον ισχυρό σεισμό μετράει τις πληγές της, καθώς πολλά σπίτια έχουν υποστεί ζημιές και οι κάτοικοι είναι σε σκηνές, καθώς υπάρχει ο φόβος δυνατών μετασεισμών.

Μάλιστα, κλιμάκια του Δήμου έχουν ήδη ξεκινήσει την καταγραφή των κτισμάτων που έχουν υποστεί φθορές, για να δοθούν άμεσα οι πρώτες αποζημιώσεις από το υπουργείο Εσωτερικών, όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο δήμαρχος Ελασσόνας Νικόλαος Γάτσας, επισημαίνοντας πως «μέχρι το απόγευμα, θα έχουμε στείλει το πρώτο αίτημα με τα στοιχεία των κατοίκων που δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους, για να λάβουν τις επόμενες ημέρες το πρώτο επίδομα πληγέντων».

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «υπήρχε άμεση κινητοποίηση των υπουργείων και του κυβερνητικού κλιμακίου που ήρθε χθες και συντόνισε την όλη διαδικασία. Σήμερα έχουν ήδη ξεκινήσει οι αυτοψίες και οι έλεγχοι για να επιστρέψουν σύντομα οι άνθρωποι στα σπίτια, τα οποία δεν κινδυνεύουν από καταρρεύσεις. Η Πολιτεία αντέδρασε άμεσα. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την ανταπόκριση».

«Περίπου 50 οικογένειες δυσκολεύονται πολύ να επιστρέψουν στα σπίτια τους, διότι υπάρχουν ρωγμές και υποχωρήσεις τοίχων», τόνισε ο κ. Γάτσας και πρόσθεσε πως «εμείς φροντίζουμε για την τροφοδοσία τους, για τη μεταφορά τους στα ξενοδοχεία, τα οποία έχουμε αναλάβει και την κατάλυση σε σκηνές εάν δεν επιθυμούν να πάνε σε ξενοδοχεία».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην έκταση του δήμου Ελασσόνας και στα προβλήματα που προκάλεσε η σεισμική δόνηση, σημείωσε: «Ο δήμος έχει πάνω από 60 οικισμούς και 40 κοινότητες. Η αλήθεια είναι ότι τώρα έχουμε εστιάσει στην δημοτική ενότητα Ποταμιάς που υπάρχουν τα περισσότερα χωριά που επλήγησαν». Εξήγησε, δε, πως «ο δήμος φιλοξενεί δέκα οικογένειες σε ξενοδοχεία της Ελασσόνας, ωστόσο δεν θέλουν πολλοί κάτοικοι να απομακρυνθούν από τις εστίες τους και επιλέγουν να καταλύσουν στα αυτοκίνητά τους ή σε κάποιες σκηνές που έχουν στηθεί στα χωριά».

Δείτε φωτογραφίες από την επόμενη ημέρα στην Ελασσόνα:

Ο Στρατός στις σεισμόπληκτες περιοχές της Θεσσαλίας

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν τον κρατικό μηχανισμό, μετά τις έκτακτες ανάγκες που προέκυψαν από το σεισμό στην Ελασσόνα.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) ανακοίνωσε τις ακόλουθες δράσεις:

-Πραγματοποίηση πτήσεων από ελικόπτερα, προκειμένου να γίνει πρώτη αποτίμηση ζημιών από αέρος.

-Με μέριμνα της 1ης στρατιάς, κλιμάκιο διοικητικής μέριμνας ανέλαβε την τοποθέτηση σκηνών και παροχή τροφίμων στις πληγείσες περιοχές.

-Μηχανοκίνητα μέσα και κινητά μαγειρεία προωθήθηκαν στην περιοχή, ενώ μηχανήματα του Μηχανικού στην ευρύτερη περιοχή έχουν τεθεί σε ετοιμότητα άμεσης διάθεσης.

-Σε ετοιμότητα τέθηκαν αεροπορικά μέσα και προσωπικό των ειδικών ομάδων αντιμετώπισης καταστροφών της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς.

-Σε ετοιμότητα μίας ώρας έχουν τεθεί οι ομάδες «Δευκαλίων» του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας (διασώστες, εκπαιδευμένα σκυλιά κ.ά.).

-Σε ετοιμότητα έχει τεθεί και κλιμάκιο πολιτικών μηχανικών για συνδρομή εάν απαιτηθεί στο έργο της εκτίμησης της καταλληλότητας κτιρίων.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ