Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Αττική: Φόβοι για αναζωπυρώσεις, ενισχύονται οι άνεμοι – LIVE οι εξελίξεις

Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά που ξέσπασε αρχικά στην Πεντέλη και εξαπλώθηκε. Σύμφωνα με τη νέα ενημέρωση της Πυροσβεστικής, μικρές εστίες αντιμετωπίζονται σε Διώνη, Δασαμάρι και ακόμη μικρότερες σε Ανθούσα, Πανόραμα Παλλήνης και Ντράφι. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΣ, επιπυραγό Γιάννη Αρτοποιό:

«Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παραμένουν ισχυρές στο πεδίο και εξακολουθούν να επιχειρούν για να αποτρέψουν τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων. Η ιδιαίτερη αξιοποίηση των 19 εναερίων μέσων, που διατίθενται αυτή τη στιγμή για την πυρόσβεση από αέρος, έχει ως σκοπό την αντιμετώπιση σημειακών εστιών μέχρι τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς.»

Για τις διακοπές ρεύματος στις πληγείσες περιοχές, ανέφερε ότι από νωρίς το πρωί ο ΔΕΔΔΗΕ επιθεωρεί και αποκαθιστά ήδη τις βλάβες που παρουσιάστηκαν στο δίκτυό του.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, για αύριο Πέμπτη, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς κατηγορίας 4 για τις εξής περιοχές:

Αττική, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία και τα νησιά Χίο, Σάμο, Ικαρία

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς κατηγορίας 3 αναμένεται αύριο σε πολλές περιοχές της χώρας.

fotia1

fotia 10

Τριάντα άτομα έχουν μεταφερθεί με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στα νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων και 3 άτομα με εγκαύματα. Οι υπόλοιπες διακομιδές αφορούσαν άτομα που αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα και ελαφρείς τραυματισμούς, μεταξύ αυτών και 3 πυροσβέστες, από τις περιοχές της Παλλήνης, του Γέρακα, της Ανθούσας και της Πεντέλης.

Ο χάρτης με τις ενεργές εστίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Πυροσβεστική το πρωί της Τετάρτης:

sssss

Άνεμοι μέχρι 113 χλμ/ώρα

«Υπήρξε μία πολύ σημαντική ενίσχυση των ανέμων τις πρώτες πρωινές ώρες, περίπου από τις 4 τα ξημερώματα μέχρι τις 7 και μάλιστα στις 04:50 είχαμε τη μέγιστη ριπή ανέμου στην Πεντέλη που έφτασε τα 113 χλμ/ώρα. Όπως αντιλαμβάνεστε είναι άνεμοι προβληματικοί που κάνουν πολύ δύσκολη την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς», ανέφερε ο ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος στο ΑΠΕ.

Με το πρώτο φως της ημέρας έχουν ξεκινήσει ρίψεις νερού από αέρος τα εναέρια μέσα και συνολικά στο σημείο επιχειρούν 9 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα. Στον ευρύτερο ορεινό όγκο όπου εξελίσσονται τα μέτωπα της πυρκαγιάς έχουν αναπτυχθεί 485 πυροσβέστες, με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα, ενώ συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.

Δείτε τις φωτογραφίες από το πρωί της Τετάρτης:

Φωτό στο iEidiseis.gr

Dimitris Kapantais / SOOC

Φωτό στο iEidiseis.gr

INTIME/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Φωτό στο iEidiseis.gr

Dimitris Kapantais / SOOC

Φωτό στο iEidiseis.gr

Dimitris Kapantais / SOOC

Φωτό στο iEidiseis.gr

Dimitris Kapantais / SOOC

Φωτό στο iEidiseis.gr

INTIME

Φωτό στο iEidiseis.gr

INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Φωτό στο iEidiseis.gr

Dimitris Kapantais / SOOC

Φωτό στο iEidiseis.gr

Dimitris Kapantais / SOOC

Φωτό στο iEidiseis.gr

Dimitris Kapantais / SOOC

Φωτό στο iEidiseis.gr

Dimitris Kapantais / SOOC

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής αυτή τη στιγμή υπάρχουν διάσπαρτες εστίες σε 5 περιοχές και συγκεκριμένα σε Γέρακα, Ανθούσα, Παλλήνη, Διώνη και στη Λ. Μαραθώνος.

Σχέδιο χωρίς τίτλο 75

Συνολικά έχουν γίνει από την ΕΛΑΣ 600 απομακρύνσεις πολιτών προς ασφαλές σημείο.

Έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ζημιές σε κατοικίες, ωστόσο η καταγραφή θα πραγματοποιηθεί μετά τον έλεγχο της πυρκαγιάς.

Σημειώνεται ότι μέσω του 112 έχουν εκδοθεί 8 μηνύματα, με το τελευταίο να φτάνει στα κινητά στις 05:22.

Συγκεκριμένα, στις 18:20 για ενημέρωση των κατοίκων στις περιοχές, Πεντέλη, Ντράφι, Νταού Πεντέλης, Διώνη και Καλλιτεχνούπολη για το γεγονός ότι υπάρχει σε εξέλιξη πυρκαγιά στην περιοχή.

Και για προληπτικούς λόγους στις 18:45 για εκκένωση του οικισμού Ντράφι, στις 19:50 για εκκένωση της Ανθούσας, στις 20.10 για εκκένωση των περιοχών Διώνη και Δασαμάρι, στις 02:00 για εκκένωση της περιοχής της Πεντέλης, στις 02:50 για εκκένωση των ανατολικών περιοχών του Γέρακα, στις 04:30 για εκκένωση στις περιοχές Βούλα Πικερμίου και Πανόραμα Παλλήνης και στις 05:22 για τις περιοχές Παλλήνη και Νέα Παλλήνη.

Τα εφημερεύοντα νοσοκομεία της περιοχής και το ΕΚΑΒ έχουν τεθεί προληπτικά σε μέγιστη ετοιμότητα. Στο ίδρυμα Μητέρα έχουν προληπτικά μεταφερθεί, 35 παιδιά από το Νοσοκομείο Νταού Πεντέλης, ενώ 36 παιδιά έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία Παίδων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού από το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης.

LIVE οι εξελίξεις από τα μέτωπα της μεγάλης φωτιάς που ξεκίνησε από την Πεντέλη:

14.52: Συνεχίζονται οι εργασίες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ, από χθες το βράδυ τέθηκαν εκτός λειτουργίας 2 γραμμές Μέσης Τάσης στην περιοχή και σήμερα το πρωί άλλες 2 γραμμές, (συνολικά 4) που τροφοδοτούν 210 υποσταθμούς, επηρεάζοντας περίπου 15.000 καταναλωτές. Επίσης, με τα έως τώρα δεδομένα, έχει προκύψει η ανάγκη άμεσης αντικατάστασης 100 περίπου στύλων Μέσης και Χαμηλής Τάσης και εξαρχής κατασκευής 5 Υποσταθμών Μέσης Τάσης λόγω ολικής καταστροφής.

Έως το μεσημέρι σήμερα επανηλεκτροδοτήθηκαν 90 υποσταθμοί επιτυγχάνοντας την επανηλεκτροδότηση 6.700 καταναλωτών.

«Όπως προκύπτει από την έως αυτή τη στιγμή επιθεώρηση του Δικτύου, στα σημεία που έχει επιτραπεί η πρόσβαση στα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προκύψουν νέες ζημιές, εκτιμάται ότι μέχρι το απόγευμα θα επανηλεκτροδοτηθούν περίπου άλλοι 90 υποσταθμοί», αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ.

Στις εργασίες αποκατάστασης των βλαβών απασχολούνται περισσότεροι από 300 τεχνικοί (συνεργεία ΔΕΔΔΗΕ και συνεργαζόμενων εργολάβων) με 120 οχήματα και μηχανήματα έργου, τα οποία εργάζονται πυρετωδώς σε όλα τα σημεία που είναι δυνατή η πρόσβαση, καθώς έως και αυτή την ώρα συνεχίζεται το έργο της κατάσβεσης.

14.47: Αστεροσκοπείο Αθηνών: Είχαμε ενημερώσει από 18 Ιουλίου για κίνδυνο πυρκαγιάς στην Πεντέλη

https://www.facebook.com/athensobservatory/posts/354329240222092

14.13: Συνολικά 34 πολίτες από τις πυρόπληκτες περιοχές της Πεντέλης έχουν διακομισθεί σε νοσοκομεία

Ειδικότερα το ΕΚΑΒ μετέφερε έναν πολίτη στο Γ.Γεννηματάς, πέντε στο Ιπποκράτειο, 23 στον Ερυθρό Σταυρό, έναν στο Σωτηρία, έναν στο ΚΑΤ, ενώ τρεις πυροσβέστες με αναπνευστικά και ελαφρείς τραυματισμούς διακομίσθηκαν στο 251 ΓΝΑ.

Εξάλλου, από τις εκκενώσεις που έγιναν από τις Κατοικίες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Αρήτη» (Πεντέλης και Τυρνάβου, Γέρακας), από το Κέντρο Ειδικών Ατόμων η «Χαρά» (Πωγωνίου 2, Παλλήνη Αττικής) και από την Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Εφέστια» (Εθ. Αντιστάσεως 80, Γέρακα)

13.59: Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στη Πεντέλη καθώς αυτή την ώρα δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία.

13.55: Κανονικά διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο των περιοχών που επλήγησαν από την πυρκαγιά στην Πεντέλη.

13.16: Δόθηκε στην κυκλοφορία η Λ. Μαραθώνος και στα δύο ρεύματα. Δεν επιτρέπεται η είσοδος από τη Λ. Μαραθώνος στη Λ. Ανθούσης και στην οδό Κύπρου.

13.09: Φωτιά έπιασε και το σπίτι της Ελένης Γερασιμίδου στη Νέα Παλλήνη.

12.14 Τι γίνεται με εργαζόμενους που δεν πήγαν στη δουλειά τους

Με αφορμή τις φωτιές που βρίσκονται σε εξέλιξη και σχετικά ερωτήματα, που διατυπώθηκαν, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επισημαίνει την υποχρέωση των εργοδοτών να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Στις υποχρεώσεις αυτές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η παροχή μέσων ατομικής προστασίας, όπου χρειάζεται, η μέριμνα ιδίως για εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς και η απαγόρευση χρήσης ανυψωτικών μηχανημάτων σε καιρικές συνθήκες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ευστάθειά τους.

Επίσης, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία, όταν η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά και κάποιος εργαζόμενος δεν κατορθώσει να μεταβεί στην εργασία του, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια, λόγω ανωτέρας βίας, του οφείλεται ο μισθός της ημέρας εκείνης.

11.57: Υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης από την Ομοσπονδία φορέων Ψυχικής Υγείας ΑΡΓΩ.

Ειδικότερα, μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 10306 δωρεάν και ανώνυμα παρέχεται ψυχοκοινωνική υποστήριξη όλο το 24ωρο, σε ενήλικες, μέσω της επιλογής 1 και σε παιδιά μέσω της επιλογής 3.

Επίσης, πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας επιτόπου στις πληγείσες περιοχές (μόλις επιχειρησιακά κριθεί δυνατόν ) μέσω κλιμακίων επαγγελματιών ψυχικής υγείας και παροχή ειδών πρώτης ανάγκης. Κλιμάκιο βρίσκεται ήδη στην περιοχή της Πεντέλης.

Παράλληλα, θα πραγματοποιείται παροχή ειδών πρώτης ανάγκης και πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας στους χώρους προσωρινής φιλοξενίας των πυρόπληκτων . Σημειώνεται ότι πραγματοποιείται συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στην Παιανία, Αναπαύσεως 39 στο Κέντρο Ημέρας «το Περιβολάκι».

11.00: Το ΓΕΕΘΑ στέλνει 5 Καναντέρ στην Πεντέλη

Από χθες, έχουν τεθεί στη διάθεση του Πυροσβεστικού Σώματος δύο ομάδες «Δευκαλίων» από την 2η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών και το 575 Τάγμα Πεζοναυτών και δύο τροχοφόροι φορτωτές.

Επιπλέον, σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται 6 ομάδες με συνολικά 61 άτομα, ενώ υπάρχουν 13 μηχανήματα με το υποστηρικτικό προσωπικό τους στο 725 Τάγμα Μηχανικού. Ακόμη, είναι διαθέσιμα 28 λεωφορεία των 50 θέσεων αλλά και 20 minibus των 6 έως 14 θέσεων.

Επιπρόσθετα, σε δίωρη ετοιμότητα βρίσκονται στο Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) 90 άτομα, στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) 30 άτομα καθώς και στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) άλλα 30 άτομα.

Την ίδια ώρα, έπειτα από αίτημα του Πυροσβεστικού Σώματος, οι Ένοπλες Δυνάμεις προχωρούν σε 7 επιπλέον περιπολίες σε Πάρνηθα (δύο από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου και δύο από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας) και Υμηττό (δύο από το Γενικό Επιτελείο Στρατού και μια από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού).

10.27: Μέχρι 113 χλμ/ώρα οι ριπές στην Πεντέλη

Μία πολύ δύσκολη κατάσταση από πλευράς ανέμων με πολύ ισχυρές ριπές στην περιοχή όπου μαίνεται η πυρκαγιά στην Πεντέλη περιγράφει, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος.

«Υπήρξε μία πολύ σημαντική ενίσχυση των ανέμων τις πρώτες πρωινές ώρες, περίπου από τις 4 τα ξημερώματα μέχρι τις 7 και μάλιστα στις 04:50 είχαμε τη μέγιστη ριπή ανέμου στην Πεντέλη που έφτασε τα 113 χλμ/ώρα. Μιλάμε για έναν πάρα πολύ ισχυρό άνεμο. Στη συνέχεια έχουμε μία μικρή αποκλιμάκωση, τη στιγμή που μιλάμει δηλαδή στις 09:30, έχουμε ριπές στην Πεντέλη που είναι 75 με 85 χλμ/ ώρα. Όπως αντιλαμβάνεστε είναι άνεμοι προβληματικοί που κάνουν πολύ δύσκολη την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και για τα επίγεια μέσα και για τα εναέρια μέσα», δηλώνει ο κ. Λαγουβάρδος, εκτιμώντας παράλληλα ότι οι επόμενες ώρες, μέχρι να κοπάσει ο άνεμος από το βράδυ και μετά, θα είναι δύσκολες.

«Τις επόμενες ώρες θα παραμείνουμε σε ένα μοτίβο ισχυρών ανέμων, είναι η δεύτερη ημέρα ισχυρού μελτεμιού στην ανατολική χώρα και επομένως και στην ανατολική Αττική. Θα έχουμε μέσες εντάσεις ανέμων 5-6 μποφόρ, με ριπές που εκτιμώ ότι θα είναι πάνω από τα 70 χλμ/ώρα, ίσως και παραπάνω κάποιες στιγμές μέσα στις επόμενες ώρες. Μικρή αποκλιμάκωση των ανέμων περιμένουμε από αργά το βράδυ και περισσότερο αύριο αλλά έχουμε πολλές ώρες ακόμα που οι άνεμοι θα είναι πολύ ισχυροί», εξηγεί ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

10.07: Η ενημέρωση από το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» για τους τραυματίες:

 • Ένας 54χρονος προσήλθε με εκτεταμένα εγκαύματα συνολικής εγκαυματικής επιφάνειας 60% της ολικής επιφάνειας σώματος από τον Γέρακα. Λόγω της σοβαρότητας των εγκαυμάτων ο ασθενής εισήχθη στη Μονάδα Εγκαυμάτων και η κατάσταση του ασθενούς είναι σταθερή.
 • Μία 28χρονη από την περιοχή της Πεντέλης, προσήλθε λόγω εισπνοής καπνού, αποφασίστηκε η διακομιδή στο Γ.Ν. Σωτηρία για πνευμονολογική εκτίμηση λόγω της φύσης του εισπνευστικού εγκαύματος. Ωστόσο η ασθενής αρνήθηκε ενυπογράφως την διακομιδή της και ανέφερε ότι θα μεταβεί από τους συνοδούς της νοσοκομείο Σωτηρία.
 • Ένας 35χρονος προσήλθε με ΕΚΑΒ από τη Πεντέλη λόγω θερμικών εγκαυμάτων εν τω βάθει μερικού πάχους συνολικής επιφανείας 18%. Έγινε σύσταση για εισαγωγή στην κλινική Πλαστικής Χειρουργικής ωστόσο ο ασθενής αρνήθηκε ενυπογράφως και θα προσέλθει σήμερα για επανεξέταση στο εξωτερικό ιατρείο Πλαστικής Χειρουργικής.
 • 10.04: Η ελληνική αστυνομία έχει προβεί σε περισσότερους από 600 εγκλωβισμούς:

https://www.facebook.com/hellenicpolice/videos/1743708735991650/?extid=CL-UNK-UNK-UNK-AN_GK0T-GK1C-GK2C&ref=sharing

09.45: ΕΔΑ Αττικής: Αποκαταστάθηκε η διαρροή φυσικού αερίου στην Παλλήνη

09.43: Τρεις πυροσβέστες με αναπνευστικά και τραυματισμούς διακομίσθηκαν στο 251 ΓΝΑ. Πέντε πολίτες διακομίσθηκαν στο Γεννηματάς με ελαφρύ έγκαυμα (ένας), στον Ερυθρό Σταυρό (τρεις) και στο Σωτηρία με αναπνευστικά προβλήματα (ένας). Ακόμα, έξι άτομα από οίκο ευγηρίας διακομίσθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό και ένα άτομο από κέντρο ειδικών ατόμων στην Παλλήνη στο Ιπποκράτειο.

09.40: Σταματούν τα δρομολόγια των εξής λεωφορείων: 301 ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ – ΑΝΘΟΥΣΑ – ΠΕΝΤΕΛΗ (ΚΥΚΛΙΚΗ), 301 Β ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ – ΑΝΘΟΥΣΑ – ΠΕΝΤΕΛΗ (ΚΥΚΛΙΚΗ), 314 ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ – ΠΑΛΛΗΝΗ – ΡΑΦΗΝΑ, 319 ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ – ΠΑΛΛΗΝΗ – ΕΚΠΤ. ΧΩΡΙΟ ΣΠΑΤΑ (ΚΥΚΛΙΚΗ), 324 ΑΝΘΟΥΣΑ – ΠΑΛΛΗΝΗ – ΚΑΝΤΖΑ (ΚΥΚΛΙΚΗ).

Αλλαγές στα δρομολόγια λεωφορείων: 302 ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ – ΓΕΡΑΚΑΣ (ΚΥΚΛΙΚΗ), 446 ΣΤ. ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ – ΝΟΣΟΚ. ΠΕΝΤΕΛΗΣ (ΜΕΣΩ ΠΙΚΠΑ), 450 ΣΤ. ΧΑΛΑΝΔΡΙ – ΧΑΛΑΝΔΡΙ – Ν. ΠΕΝΤΕΛΗ, 451 ΣΤ. ΧΑΛΑΝΔΡΙ – Ν. ΠΕΝΤΕΛΗ – ΧΑΛΑΝΔΡΙ (ΚΥΚΛΙΚΗ), 460 ΣΤ. ΧΑΛΑΝΔΡΙ – ΧΑΛΑΝΔΡΙ – Π. ΠΕΝΤΕΛΗ, 461 ΣΤ. ΧΑΛΑΝΔΡΙ – Π. ΠΕΝΤΕΛΗ – ΧΑΛΑΝΔΡΙ (ΚΥΚΛΙΚΗ), Α5 ΑΚΑΔΗΜΙΑ – ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – ΑΝΘΟΥΣΑ, Χ93 ΣΤ. ΥΠΕΡ. ΛΕΩΦ. ΚΗΦΙΣΟΥ – ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ (EXPRESS), Χ95 ΣΥΝΤΑΓΜΑ – ΑΕΡΟΛ. ΑΘΗΝΩΝ (EXPRESS).

09.30: Στο σημείο της πυρκαγιάς τα προβλήματα ηλεκτροδότησης

Στο σημείο που είναι σε εξέλιξη η φωτιά εντοπίζονται αυτήν την ώρα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ. Επισημαίνεται ακόμη ότι τα συνεργεία των τεχνικών είναι σε αναμονή και μόλις επιτραπεί από την Πυροσβεστική θα κάνουν επιθεώρηση του δικτύου. Η βλάβη εντοπίζεται σε μια γραμμή Μέσης Τάσης που τροφοδοτεί τμήμα της Παλλήνης και της Πεντέλης.

Χωρίς προβλήματα λειτουργεί εξάλλου το δίκτυο Υψηλής Τάσης του ΑΔΜΗΕ.

09.00: Έως και 400 χιλιόμετρα μεταφέρθηκε ο καπνός από την πυρκαγιά στην Πεντέλη

sat smoke penteli 20072022 0740 f

08.58: Πότε υποχωρούν οι άνεμοι – Πιο δύσκολη η μέρα για την Αττική

Και πάλι στα 7-8 μποφόρ πνέουν οι άνεμοι στην περιοχή όπου καίει η φωτιά που ξέσπασε από χθες στην Πεντέλη. Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, στη νέα του πρόγνωση, κάνει λόγο για μία πιο δύσκολη μέρα, εξηγώντας πως καθώς να ανεβαίνει η θερμοκρασία, θα ανεβαίνουν οι εντάσεις του ανέμου. Αναλυτικά η πρόγνωση ΕΔΩ

08.43: Αποκατάσταση κυκλοφορίας στην Αττική Οδό στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο και προς Ελευσίνα.

Παραμένουν κλειστές οι έξοδοι Μαραθώνος και Ανθούσας στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο καθώς και η έξοδος Μαραθώνος προς Ελευσίνα.

08.30: Τραγωδία στην Ανθούσα: Αυτοκτόνησε 84χρονος όταν είδε το σπίτι του να καίγεται

Τέλος στη ζωή του με ένα πιστόλι έδωσε ένας άνδρας ηλικίας 84 ετών στην περιοχή της Ανθούσας. Ο άνδρας εντοπίστηκε νεκρός στην αυλή του σπιτιού το πρωί από αστυνομικούς που πραγματοποιούσαν περιπολίες στο σημείο, έπειτα από κλήση που έγινε στην ΕΛ.ΑΣ. στις 7:10 τι πρωί.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

08.22: Αποκαρδιωτικές εικόνες στην Πεντέλη μία μέρα μετά το ξέσπασμα της φωτιάς

Σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες, αυτοκίνητα καταστράφηκαν ολοσχερώς και οι κάτοικοι με το πρώτο φως της ημέρες ξεκίνησαν την καταγραφή των ζημιών.

Σχέδιο χωρίς τίτλο 74

08.18: Έκοψαν το φυσικό αέριο στον λόφο Έντισον

08.00: Ενεργά μέτωπα σε Γέρακα, Ανθούσα, Παλλήνη, Διώνη, ενώ μάχη δίνεται και στη Λ. Μαραθώνος.

07.49: Ισχυρή σύσταση του Υπ. Κλιματικής Κρίσης για αποφυγή μετακινήσεων παιδιών σε εγκαταστάσεις και χώρους απασχόλησης στην ευρύτερη περιοχή της β/α Αττικής

07.43: 7 μποφόρ και ριπές πάνω από 100 χλμ/ώρα οι ριπές στην Πεντέλη. Την ώρα που η φωτιά πλησίαζε την Παλλήνη η θερμοκρασία ανέβηκε 15 βαθμούς μέσα σε μισή ώρα (μεταξύ 04:40 και 05:10).

07.28: Δεν θα λειτουργήσουν παιδικά camp σε σχολεία και αθλητικές εγκαταστάσεις στις πυρόπληκτες περιοχές

07.18: Δεν υπάρχει διαρροή φυσικού αερίου στην Παλλήνη. Οι εκρήξεις που ακούγονται οφείλονται σε γραμμές υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ.

07.00: Σύμφωνα με την έκτακτη ενημέρωση τη Πυροσβεστικής, έχουν πραγματοποιηθεί από τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας 600 απομακρύνσεις ατόμων πρός ασφαλές σημείο.

06.44: Δεν μπορούν να κάνουν ρίψεις νερού τα εναέρια λόγω του καπνού.

06.00: Πληροφορίες για εγκλωβισμένους στην Παλλήνη

Κάηκαν τα πρώτα σπίτια στην περιοχή, σύμφωνα με τον Δήμαρχο.

05:37: Πληροφορίες του Mega αναφέρουν ότι στις 6 το πρωί θα αρχίσουν να επιχειρούν 8 εναέρια μέσα για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

05:31: Εκτροπές κυκλοφορίας

Εκτροπές κυκλοφορίας στη Λεωφόρο Μαραθώνος, στο ρεύμα προς τη Νέα Μάκρη, στον Σταυρό της Αγίας Παρασκευής και στη Λεωφόρο Σπάτων και στις Οδούς Ευρυτανίας και Κύπρο, στο ρεύμα προς Αθήνα.

05:22: Νέο μήνυμα από το 112

Νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση της Παλλήνης και της Νέας Παλλήνης.

05:16: Πυροσβεστικά οχήματα βρίσκονται στη Λεωφόρο Μαραθώνος για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων. Οι άνεμοι πνέουν και πάλι ισχυροί.

05:13: Πληροφορίες για 4 εγκλωβισμένα άτομα σε σπίτι στον Λόφο Παλλήνης. Η πυροσβεστική μεταβαίνει στο σημείο.

04:40: Νέο μήνυμα από το 112

Νέο μήνυμα, αυτή τη φορά για τους κατοίκους στη Βούλα Πικερμίου και στο Πανόραμα Παλλήνης με εντολή να εκκενώσουν προς Πικέρμι απέστειλε το 112.

Το μήνυμα εστάλη στις 04.30 στους κατοίκους των δύο περιοχών, λόγω της μεγάλης φωτιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτη και πλησιάζει τις δύο περιοχές.

04:35: Ένας κάτοικος της Ανθούσας ανέφερε στην κάμερα της ΕΡΤ, ότι από εκεί που περνάει η φωτιά υπήρχαν σίγουρα δύο σπίτια και αυτοκίνητα, χωρίς να μπορεί να επιβεβαιώσει εάν είχαν παραμείνει άνθρωποι.

04:28: Η ΕΡΤ μετέδωσε ότι μια επιχείρηση με χωματουργικά μηχανήματα τυλίχτηκε στις φλόγες.

04:12: Έκλεισαν τμήματα της Αττικής Οδού

Ένα τέταρτο πριν τις 4 το πρωί έκλεισε το τμήμα της Αττικής Οδού από κόμβο Κηφισίας έως κόμβο Ανθούσας στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο και από τον κόμβο 20 Μαρκόπουλου – Κορωπίου έως κόμβο Ανθούσας στο ρεύμα προς Ελευσίνα.

04:06: Γέρακας: Καίγονται σπίτια στον οικισμό Δέση

Η φωτιά που μαίνεται από το απόγευμα στην Πεντέλη πέρασε στον οικισμό Δέση στον Γέρακα, με την κάμερα να καταγράφει άλλο ένα σπίτι να έχει τυλιχτεί στις φλόγες.

04:01: Η κάμερα της ΕΡΤ κατέγραψε να καίγεται ένα αυτοκίνητο

03:56: Εκρήξεις ακούστηκαν από επιχείρηση που τυλίχτηκε στις φλόγες

Στις φλόγες τυλίχτηκε μία επιχείρηση, με τη φωτιά να προκαλεί εκρήξεις.

03:44: Νέο μέτωπο στην Πεντέλη που κινείται προς Γέρακα

Ένα νέο μέτωπο στην πλευρά της Πεντέλης, νότια από την πλατεία της Παλαιάς Πεντέλης, κινείται προς το Γέρακα.

Πρόκειται για το μέτωπο που πήγαινε προς το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης.

Εκτείνεται σε πολύ μεγάλη απόσταση και όπως είπε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ Κώστας Στάμου σε κάποια σημεία ίσως έχει προσεγγίσει σε κατοικίες.

03:40: Η φωτιά κλείνει τους δρόμους διαφυγής των κατοίκων

Η δημοσιογράφος Χριστίνα Ματθαίου, η οποία βρίσκεται στο λόφο Παλλήνης, μίλησε στο MEGA και ανέφερε ότι στην περιοχή υπάρχει μόνο μία διέξοδος διαφυγής.

03:33: «Οι κάτοικοι προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους με τα λάστιχα»

Μάχη σώμα με σώμα δίνουν με την φωτιά οι κάτοικοι, προσπαθούν με ότι μέσο έχουν να σώσουν τις περιουσίες τους.

03:22: Κινείται προς την Ανθούσα η πυρκαγιά

Το πύρινο μέτωπο με τη βοήθεια του αέρα, που δεν έχει κοπάσει, κινείται απειλητικά προς την Ανθούσα. Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν και στη Παλαιά Πεντέλη και στην Καλλιθέα Πεντέλης, όπου φαίνεται να υπάρχουν ζημιές σε σπίτια.

03:07: Δήμαρχος Παλλήνης: Κινδυνεύουν σπίτια

«Είναι δύσκολα, κινδυνεύουν σπίτια», είπε ο δήμαρχος Παλλήνης, Θανάσης Ζούτσος.

02:52: Νέο μήνυμα για εκκένωση από το 112 για τις ανατολικές περιοχές του Γέρακα.

112 neo

02:49: Συνδρομή των αστυνομικών δυνάμεων στην πυρκαγιά της Πεντέλης

Ανάρτηση βίντεο στα social media της ΕΛ.ΑΣ. από τη συνδρομή των αστυνομικών δυνάμεων στην πυρκαγιά της Πεντέλης.

02:35: Καίγονται σπίτια στην Παλαιά Πεντέλη , σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Κόκκαλη, οποίος μίλησε στην ΕΡΤ.

02:13: Στη μάχη Τάγμα Πεζοναυτών και Μοίρα Αλεξιπτωτιστών

Από την πρώτη στιγμή της πυρκαγιάς οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν θέσει στη διάθεση της Πολιτικής Προστασίας όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις. Συγκεκριμένα, στην περιοχή της πυρκαγιάς στην Πεντέλη επιχειρούν το 575 Τάγμα Πεζοναυτών και η 2η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών, ενώ έχουν τεθεί στην υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας 150 άτομα προσωπικό και πολλά βαρέα μηχανήματα που παρεμβαίνουν όπου τους ζητηθεί. Όλες οι στρατιωτικές μονάδες του νομού Αττικής έχουν τεθεί σε επιφυλακή και έτοιμες να διαθέσουν το απαραίτητο προσωπικό αν αυτό τους ζητηθεί.

02:01: Νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση της περιοχής της Πεντέλης

Μήνυμα από το 112 καλεί όσους βρίσκονται στην περιοχή της Πεντέλης και γύρω από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο να εκκενώσουν προς τα Βριλήσσια.

«Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας», αναφέρει το μήνυμα.

photo1658271703 600x397

01:52: Η φωτιά έχει πλησιάσει απειλητικά στο Παίδων Πεντέλης.

Διαρκή μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς στο μέτωπο που βρισκόταν κοντά στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης άλλαξε η φορά του ανέμου και η φωτιά πλησίασε το νοσοκομείο. Στο σημείο αυτήν την ώρα βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής που καταβάλλουν τιτάνια προσπάθεια για να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο, ώστε να καταφέρουν να μην περάσει η φωτιά στις υποδομές του νοσοκομείου.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι αυτοί που, σύμφωνα με τα στελέχη της Πυροσβεστικής, καθοδηγούν τη φωτιά, με τις δυνάμεις πυρόσβεσης να δίνουν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες.

01:49: Αστυνομικοί απεγκλώβισαν τουλάχιστον 16 άτομα από Ντράφι και Ανθούσα

Αστυνομικές Δυνάμεις απεγκλώβισαν τουλάχιστον 16 άτομα από την περιοχή της Ανθούσας και του Ντραφίου, ανέφερε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ Γιώργος Γεραφέντης.

Συγκεκριμένα, στο Ντράφι, στην συμβολή των οδών Παπαδιαμάντη και Καβάφη πληρώματα της Άμεσης Δράσης από δυο περιπολικά απεγκλώβισαν τουλάχιστον 15 ηλικιωμένους, με τα δύο οχήματα της αστυνομίας να περνούν κυριολεκτικά μέσα από τις φλόγες.

Στην περιοχή της Ανθούσας ένας ιερέας είχε εγκλωβιστεί στην οδό Θήρας με 15 σκυλιά. Χρειάστηκε η επέμβαση της ομάδας ΔΙΑΣ για να τον απεγκλωβίσουν αλλά και μιας φιλοζωικής που απομάκρυναν τα ζώα και τα μετέφεραν σε ασφαλές σημείο.

Ήταν αρκετές οι περιπτώσεις που οι αστυνομικές δυνάμεις βοήθησαν τους κατοίκους να απομακρυνθούν με ασφάλεια.

01:42: Αρκετοί άνθρωποι παραμένουν στα σπίτια τους παρά τις εκκλήσεις των αστυνομικών

Οι αστυνομικοί χτυπούν πόρτα πόρτα τα σπίτια και ζητούν κι από τους τελευταίους κάτοικους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Κάποιοι όμως αρνούνται και παραμένουν μέσα σε αυτά με σκοπό να τα προστατέψουν.

01:36: Λέκκας: Δύσκολο να καταπολεμηθεί η φωτιά απόψε

Την εκτίμηση πως η φωτιά που μαίνεται στην Πεντέλη είναι δύσκολο να καταπολεμηθεί απόψε έκανε ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών.

01:33: Βασίλης Κόκκαλης: Ο Θεός να βάλει το χέρι του

«Ο Θεός να βάλει το χέρι του», είπε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης και στάθηκε στους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή.

Ο Βασίλης Κόκκαλης είπε, επίσης, ότι στήνεται αντιπυρική ζώνη περιμετρικά του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης.

01:29: Σε επιφυλακή το προσωπικό των αρμόδιων διευθύνσεων της ΓΑΔΑ

Με διαταγή του αρχηγού της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγου Κωνσταντινου Σκούμα, τέθηκε σε επιφυλακή το προσωπικό των αρμόδιων διευθύνσεων της ΓΑΔΑ για την άμεση και αποτελεσματική διαχείριση κάθε ζητήματος σχετικά με την διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών και των περιουσιών τους.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, είναι σε κατάσταση άμεσης ετοιμότητας το σύνολο των λοιπών υπηρεσιών της Αττικής και των γειτονικών διευθύνσεων, έτσι ώστε να δράσουν έγκαιρα και αποτελεσματικά αν απαιτηθεί.

01:24: Μάχη για να σωθεί το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι φλόγες πλησιάζουν το Παίδων Πεντέλης, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να προσπαθούν να το σώσουν.

01:16: Αντιπεριφερειάρχης Αττικής: Ελπίζουμε το πρωί να περιοριστεί η φωτιά στην Πεντέλη

Την εκτίμηση πως η νύχτα θα είναι δύσκολη απόψε στην περιοχή της Πεντέλης έκανε ο Νίκος Πέππας, Αντιπεριφερειάρχης Αττικής, μιλώντας στο MEGA.
Όπως τόνισε ο ίδιος, η φωτιά καίει σε δύσβατο σημείο, ενώ οι ισχυροί άνεμοι δημιουργούν τρομερά προβλήματα. Το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή της Διώνης.

«Η νύχτα θα είναι μακρά, θα έχει δύσκολες συνθήκες. Ελπίζουμε με το πρώτο φως της ημέρας με τη συνδρομή των πτητικών μέσων θα περιοριστεί η φωτιά», δήλωσε.

Η Περιφέρεια Αττικής διαθέτει 30 υδροφόρες, ενώ έχει διαθέσει πέντε λεωφορεία σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο να εκκενωθούν δομές, αλλά και πέντε σκαπτικά μηχανήματα.

00:53: Κάτοικος της περιοχής λιποθύμησε από τις αναθυμιάσεις

Δραματική είναι η κατάσταση στο μέτωπο της Πεντέλης, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο MEGA ο Αντώνης Αυγερινός, πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού.
Το μέτωπο της φωτιάς έχει αναζωπυρωθεί και η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική εξαιτίας του καπνού, ενώ οι άνεμοι δεν βοηθούν το έργο των πυροσβεστών.

Ο Ερυθρός Σταυρός βρίσκεται στο σημείο για να προσφέρει βοήθεια στους πυροσβέστες και τους κατοίκους της περιοχής, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.

Ο κος Αυγερινός ανέφερε πως χρειάστηκε να προσφέρουν βοήθεια σε έναν κάτοικο της περιοχής, ο οποίος λιποθύμησε από τις αναθυμιάσεις.

00:50: Σπίτι παραδίδεται στις φλόγες

Η κάμερα του Mega κατέγραψε ένα σπίτι παραδομένο στις φλόγες.

00:47: Εθελοντές με τρόφιμα βρίσκονται κοντά στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης για όσους εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

00:41: Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί και σε ποιους αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία

Με νέα ανακοίνωση της η ΕΛΑΣ ενημερώνει ότι έχει προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε επιπλέον δρόμους στην περιοχή της Πεντέλης και στο Ντράφι λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει.

Ειδικότερα αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε:

 • Περιφερειακή Οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης, από το ύψος του 414 ΣΝΕΝ έως τη θέση ‘Αγιος Πέτρος
 • Στην οδό Καλλισίων και Παπαδιαμάντη προς Ντράφι
 • Στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας και Φίλωνος προς Ντράφι
 • Στην οδό Αναπαύσεως και Κλεισθένους προς Πεντέλη
 • Στη Λεωφόρο Ανθούσας από το ύψος της λεωφόρου Μαραθώνος προς Πεντέλης
 • Στην οδό Καλλισίων και Γράμμου προς Ντράφι
 • Στη Λεωφόρο Δωριέων και Πελασγών
 • Στη Λεωφόρο Ανθούσας και Ντράφι
 • Στη Λεωφόρο Ανθούσας και Καλαβρύτων
 • Στην οδό Καλλισίων και Φειδίου προς Ντράφι
 • Στην οδό Καλλισίων κσι Ικάρου προς Ντράφι

Στον αντίποδα αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Αναπαύσεως και Κλεισθένους προς Πεντέλη.

00:38: Υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα στην Παλλήνη, δηλώνει ο δήμαρχος Αθ. Ζούτσος

Αισιοδοξία επικράτησε κοντά στα μεσάνυχτα στην περιοχή της Παλλήνης, με την κατάσβεση του βόρειου μετώπου της πυρκαγιάς – πίσω από το γήπεδο της Ανθούσας – και τον μερικό έλεγχο του δεύτερου μετώπου στη ρεματιά, το οποίο αναζωπυρώνεται συνεχώς από τον στροβιλισμό του ανέμου, όπως ενημέρωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος, Αθανάσιος Ζούτσος.

Ο κ. Ζούτσος εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι σύντομα θα τεθεί και αυτό υπό πλήρη έλεγχο, ενώ στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, με εθελοντές και άνδρες του στρατού σε επιφυλακή. Στο έργο της πυρόσβεσης συμμετέχει η Πολιτική Προστασία του τοπικού δήμου, με ένα πυροσβεστικό όχημα, μια υδροφόρα, σκαπτικά μηχανήματα, άλλα οχήματα της πυροσβεστικής και των εθελοντών.

Αναφορικά με την φιλοξενία κατοίκων από την Ανθούσα, η οποία εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους νωρίς το απόγευμα, ο κ. Ζούτσος ενημερώνει ότι οι φιλοξενούμενοι έμειναν στο δημαρχείο και το ΚΑΠΗ Γέρακα, όπου αυτή τη στιγμή έχουν απομείνει λίγοι (καθώς επέστρεψαν στα σπίτια τους). Πολλοί δε, προσθέτει ο κ. Ζούτσος, παραμένουν στα αυτοκίνητά τους, τα οποία έχουν συγκεντρωθεί σε ανοιχτούς χώρους στάθμευσης της πόλης, όπως στο γήπεδο και στα μεγάλα πολυκαταστήματα.

00:36: Εθελοντής έσωσε live σκύλο από αυλή σπιτιού

Η κάμερα του Alpha κατέγραψε έναν εθελοντή να σώζει έναν σκύλο από αυλή σπιτιού. Το βίντεο κάνει τον γύρο του twitter, συγκεντρώνοντας δεκάδες συγχαρητήρια.

00:31: Αναμένεται επιδείνωση των καιρικών συνθηκών νωρίς το ξημερωμα

«Σημαντική επιδείνωση των συνθηκών από νωρίς το ξημέρωμα και σταδιακά μέχρι νωρίς το πρωί αύριο», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του ο Θοδωρής Γιάνναρος, φυσικός-Μετεωρολόγος, συνεργαζόμενος ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης.

https://www.facebook.com/tmgiannaros/posts/pfbid02xVjPCzhAwxfegPjuBkaqptigmhkrTUikNkZjUf6dfYaKxHMgvChcrzXA97zo8wfal

00:25: Περισσότεροι από 600 άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους βρίσκονται στην πλατεία Ανθούσας.

23:43 – Έκτακτη τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη από το Μέγαρο Μαξίμου, με το Κέντρο Επιχειρήσεων στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τη φωτιά στην Πεντέλη. Ενημερώθηκε για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και για την έκτασή της.

23:08 – Νέα ενίσχυση δυνάμεων στο μέτωπο

Στον ευρύτερη περιοχή που μαίνεται η φωτιά οι δυνάμεις συνεχίζουν να ενισχύονται και αυτή την ώρα επιχειρούν 420 πυροσβέστες, μεταξύ των οποίων και οι Ρουμάνοι που βρίσκονται εγκατεστημένοι στην Ελλάδα, 18 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 85 οχήματα.

23:03 – Φωτογραφίες που κόβουν την ανάσα από το πύρινο μέτωπο, όπως φαινόταν από το Ελ. Βενιζέλος.

fotia pentelh el venizelos11

fotia pentelh el venizelos2

23:00 – Ολοκληρώθηκε η μεταφορά των 36 παιδιών από το Παίδων Πεντέλης

Ολοκληρώθηκε η μεταφορά των 36 παιδιών από το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης. Συνολικά 21 παιδιά μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία Παίδων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού και 15 έλαβαν εξιτήριο. Την όλη επιχείρηση συντόνιζε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου.

22:56 – Στην επιχείρηση κατάσβεσης και ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας

Στην κατάσβεση συνδράμουν και δυνάμεις της Περιφέρειας Αττικής με 32 υδροφόρες, 6 χωματουργικά μηχανήματα και 5 λεωφορεία για την εκκένωση του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και πολλούς εθελοντές, συνδράμει η Περιφέρεια Αττικής την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο έργο κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο Ντράφι και την Πεντέλη.

«Είναι ιδιαίτερα δύσκολη η κατάσταση απόψε με ισχυρούς ανέμους και την φωτιά να εξαπλώνεται σε δύο τεράστια μέτωπα, απειλώντας κατοικημένες περιοχές», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάχρης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης, τον οποίο εντοπίσαμε «επί το έργον» να διαθέτει όπου χρειάζεται η Πυροσβεστική τις δυνάμεις του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας.

22:42 – Στη μάχη και οι ένοπλες δυνάμεις

Στην επιχείρηση πυρόσβεσης στην Πεντέλη συμμετέχουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις, με 2 ομάδες ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ από την 2η ΜΑΛ (Μοίρα Αλεξιπτωτιστών) και το 575 ΤΠΝ (Τάγμα Πεζοναυτών) και 2 τροχοφόρους Φορτωτές.

Βρίσκονται σε 2ωρη ετοιμότητα επέμβασης 150 άτομα, όπως επίσης και αριθμός λεωφορείων για συνδρομή, εφόσον απαιτηθεί, για την εκκένωση κατοίκων.

22:28 – Προειδοποίηση Κολυδά για θυελλώδεις ανέμους τα ξημερώματα

Οι προβλέψεις για τον καιρό είναι δυσοίωνες, καθώς ο διευθυντής της ΕΜΥ θεόδωρος Κολυδάς, προέβλεψε ότι από τα ξημερώματα η ένταση των ανέμων θα ενισχυεθεί εκ νέου.

22:13: ΕΛΑΣ: 58 οχήματα και 150 αστυνομικοί συνδράμουν το έργο της πυροσβεστικής

Η ΕΛΑΣ έχει διαθέσει 58 οχήματα και 150 αστυνομικούς, από διάφορες υπηρεσίες της ΓΑΔΑ, που συνδράμουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων στη μάχη που δίνουν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή της Πεντέλης.

21: 56 – Δήμαρχος Πεντέλης: Ένα βήμα πριν εκκενωθούν όλες οι κατοικημένες περιοχές

Δραματική πρόβλεψη από την δήμαρχο Πεντέλης για την φωτιά. Έτοιμοι να εκκενωθούν όλες οι περιοχές.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η φωτιά στην Πεντέλη με την δήμαρχο κ. Δήμητρα Κεχαγιά να τονίζει στο Mega ότι όλοι και όλα είναι έτοιμα να εκκενωθούν όλες οι κατοικημένες περιοχές.

Όπως είπε «με την βοήθεια της αστυνομίας και εφόσον χρειαστεί θα εκκενώσουμε όλες τις κατοικημένες περιοχές».

21: 25 – Πύρινη κόλαση με πολλαπλά διάσπαρτα μέτωπα

Συγκλονιστικά πλάνα της ΕΡΤ δείχνουν το τεράστιο μέγεθος που έχει λάβει η φωτιά στην Πεντέλη, η οποία καίει πλέον σε δεκάδες διάσπαρτα μέτωπα και εκτείνονται σε πολλά χιλιόμετρα.

p13

21:15 – Σταμάτησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα

Στις 21:00 σταμάτησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα, γεγονός που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο το έργο των πυροσβεστών να περιορίσουν τη φωτιά, η οποία μαίνεται ανεξέλεγκτη.

21:03 – Εκκενώνεται το Παίδων Πεντέλης

Συναγερμός σήμανε και στο Παίδων Πεντέλης, στο οποίο λαμβάνει χώρα επιχείρηση εκκένωσης. Στο νοσοκομείο βρίσκονται 36 παιδιά και 19 άτομα προσωπικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταφέρονται στο Παίδων «Αγία Σοφία».

20:53 – Οι δηλώσεις του Δημάρχου Παλλήνης – Ανεξέλεγτη η κατάσταση

20:07 – Σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία της Αττικής

Λόγω της ανεξέλεγκτης φωτιάς και των φόβων ότι μπορεί να πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, σε ετοιμότητα βρίσκονται και τα νοσοκομεία της περιοχής.

Ειδικότερα, πέντε ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ είναι έτοιμα να επέμβουν αν χρειαστεί, ενώ τα νοσοκομεία Θριάσιο και Γεννηματάς θα βρίσκονται σε ετοιμότητα να δεχτούν τυχόν εγκαυματίες ή άτομα με αναπνευστικά προβλήματα.

19:55 – Μήνυμα από το 112 για εκκένωση της Ανθούσας

Νέο μήνυμα από το 112 ήχησε λόγω της φωτιάς. αυτή τη φορά οι κάτοικοι της Ανθούσας έλαβαν ειδοποίηση να εκκενώσουν προς Γέρακα.

112 anthousa

19:44 – Εκκενώθηκε το Αστεροσκοπείο Αθηνών

Ο πυρομετεωρολόγος κ. Θεόδωρος Γιάνναρος, μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε ότι ζητήθηκε από τους εργαζόμενους στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις, τόσο για λόγους ασφαλείας, όσο και για τη διευκόλυνση του έργου των Πυροσβεστών.

19:25 – Οι φλόγες έφτασαν στα πρώτα σπίτια

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η πυρκαγιά έχει ήδη προκαλέσει ζημιές σε τέσσερα σπίτια στο Ντράφι.

Επίσης, ρεπορτάζ του Open δείχνει τη φωτιά να μπαίνει στα πρώτα σπίτια στην περιοχή. Ανάμεσα στα πλάνα, ένας από τους κατοίκους ρίχνει νερό με το λάστιχο από το σπίτι του.

p3

p4

p5

p6

p7

p8

Σοκαριστικά και τα πλάνα της ΕΡΤ από τη φωτιά που έχει φτάσει πλέον στα σπίτια.

p9

p10

18:55 – Πατούλης: «Η μάχη πρέπει να δοθεί όσο είναι μέρα»

Ο περιφεριάρχης Αττικής, γιώργος Πατούλης, μιλώντας για τη φωτιά, ανέφερε ότι υπάρχει τεράστια κινητοποίηση από την Πυροσβεστική, ενώ απηύθυνε έκκληση σε όσους δεν έχουν σοβαρό λόγο να μην κατευθύνονται προς την περιοχή.

Επίσης, τόνισε ότι θα δοθεί μεγάλη μάχη για την κατάσβεση και όλοι πρέπει να είναι σε επιφυλακή για οποιαδήποτε μορφή εκκένωσης. Όπω ανέφερε ο ίδιος, «η μάχη πρέπει να δοθεί όσο είναι ακόμα μέρα».

18:45 – Μήνυμα από το 112 για εκκένωση του Ντράφι

Εντολή για εκκένωση από το Ντράφι προς την Παλλήνη, έλαβαν με ειδοποίηση από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι της περιοχής.

Νωρίτερα, οι κάτοικοι σε Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Ντράφι, Νταού Πεντέλης, Διώνη και Καλλιτεχνούπολη κλήθηκαν να είναι σε ετοιμότητα και να παρακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

112 penteli

18:15 – Ενίσχυση δυνάμεων της Πυροσβεστικής – Τεράστια κινητοποίηση

Τεράστια ήταν η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής εξαιτίας της ισχυρής φωτιάς. Συγκεκριμένα στο σημείο επιχειρούν 78 πυροσβέστες με 22 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων και 28 Ρουμάνων πυροσβεστών, καθώς και πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού 11 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα συντονιστικό.

18:47 – Διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων

Λόγω της φωτιάς, υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων:

-Περιφερειακή Οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης, από το ύψος του 414 ΣΝΕΝ έως τη θέση ‘Αγιος Πέτρος

-Στην οδό Καλλισίων και Παπαδιαμάντη προς Ντράφι

-Στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας και Φίλωνος προς Ντράφι

-Στην οδό Αναπαύσεως και Κλεισθένους προς Πεντέλη

Σοκαριστικά βίντεο από τη φωτιά στην Πεντέλη

https://www.facebook.com/thanasisp/videos/765403778040565

Δείτε συγκλονιστικές φωτογραφίες από το πύρινο μέτωπο

penteli fotia vradi

fotia vradi

p11

p12

penteli ekkenosi live

penteli new

p1

p2

p3

Πώς φαίνεται η φωτιά στην Πεντέλη από τα Βριλήσσια

penteli vril

pvr2

pent1

pent2

pent3

penteli vr

Πώς φαίνεται από τα Μελίσσια

pvr1

Η εικόνα από κάτω Χαλάνδρι στα σύνορα με νέο Ψυχικό

penteli apo halandri

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ