Ραγδαίες εξελίξεις στην Επιτροπή: Το άνοιγμα των σχολείων στην κορυφή μετά τη «σφήνα» Κεραμέως

Σε εξέλιξη είναι η νέα κρίσιμη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων για τα μέτρα που θα τηρηθούν το Πάσχα, ενώ υπάρχει και μια έκπληξη της τελευταίας στιγμής. Δεν είναι μόνο οι μετακινήσεις το Πάσχα, οι Εκκλησίες και το όριο ατόμων ανά τραπέζι στο επίκεντρο. Τα σχολεία και το άνοιγμά τους απασχολεί τώρα την Επιτροπή.

Εκτός από το Πάσχα, τις Εκκλησίες και τις μετακινήσεις, στο επίκεντρο είναι τα σχολεία. Δημοτικά και Γυμνάσια. 

Στη συνεδρίαση μάλιστα βρίσκεται και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η οποία κάνει την εισήγησή της για άνοιγμα στις 10 Μαΐου. Στόχος να ανοίξουν τότε όλα τα σχολεία.

Πάντως ακόμη αποφάσεις δεν υπάρχουν. Ούτε για τα σχολεία, ούτε για τις μετακινήσεις το Πάσχα και τις Εκκλησίες.

Βεβαίως η κυβέρνηση έχει σπεύσει να ανακοινώσει – πριν τους Ειδικούς – τόσο ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού, όσο και ο τρόπος που θα είναι ανοιχτές οι Εκκλησίες το Πάσχα και τη Μ. Εβδομάδα.

Σε κάθε περίπτωση οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα αναμένονται ακόμη και σήμερα. 

Σημειώνεται πως οι επιστήμονες προβληματίζονται ιδιαίτερα για τον τρόπο λειτουργίας των εκκλησιών καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και ιδιαίτερα για το τι θα συμβεί το βράδυ της Ανάστασης. Προβληματισμός υπάρχει και για τον Επιτάφιο.

Σε πολλά ερωτήματα για τα μέτρα που θα ισχύσουν το Πάσχα κλήθηκε να απαντήσει η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών. «Ενδεχομένως να γίνουν ανακοινώσεις και σήμερα» είπε η κ. Πελώνη και ανέλυσε την εισήγηση και τη θέση της κυβέρνησης.

Σε γενικότερο πλαίσιο, η κ. Πελώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επανέλαβε πολλές φορές ότι «η κατεύθυνση είναι οι εξωτερικοί χώροι».

Για την απαγόρευση κυκλοφορίας, δεδομένου ότι το επικρατέστερο σενάριο θέλει να γίνεται η Ανάσταση στις 9 το βράδυ με ανοιχτές εκκλησίες και παρουσία των πιστών στο προαύλιο, η κυβερνητική εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για το αν θα αλλάξει το ωράριο.

«Έχουμε ακόμα αυτή τη συνθήκη της απαγόρευσης κυκλοφορίας και θα δούμε τι μπορεί να γίνει ως προς αυτή Είναι και μια συνθήκη που δεν ίσχυε πέρσι, αλλά πέρσι έγιναν κεκλεισμένων των θυρών στις λειτουργίες» σχολίασε αρχικά και συμπλήρωσε:

«Παράνομη προσέλευση δεν θα υπάρχει στις εκκλησίες. Ενδεχομένως να υπάρξει κάτι διαφορετικό και επειδή μεγαλώνει και η μέρα θα δούμε τι μπορεί να γίνει με αυτό».

Σε σημερινές του δηλώσεις στο OPEN, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Αθηναγόρας, αποκάλυψε πως προκειμένου η λειτουργία να γίνει όπως πρέπει και να προλάβουν όσοι πιστοί επιθυμούν να μεταλάβουν «θα υπάρξει παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας μέχρι τις 22:30».

Όπως εξήγησε η κ. Πελώνη, «να είμαστε έξω, και ο καιρός θα ευνοήσει, το Πάσχα θα είναι Μάιο, όσο το δυνατόν σε εξωτερικούς χώρους».

Για το όριο ατόμων στο πασχαλινό τραπέζι που άρχισε να συζητείται από χθες με την Ματίνα Παγώνη να συστήνει να είναι λιγότερα από 9 άτομα που ίσχυε για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, η κ. Πελώνη σημείωσε πως «δύο οικογένειες θα ήταν το ασφαλές», χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίζει συγκεκριμένο αριθμό. Πάντως, λίγα λεπτά αργότερα, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, αποκάλυψε ότι η Επιτροπή «δεν το έχει συζητήσει ακόμα, το λέω ξεκάθαρα». «Θα απαντήσουμε με ιατρικούς όρους» πρόσθεσε.

Για τη μετακίνηση εκτός νομού που είναι πλέον σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει άρση της απαγόρευσης πριν το Πάσχα, η κυβερνητική εκπρόσωπος σχολίασε ότι «η εισήγηση της κυβέρνησης είναι να μην επιτραπεί».

Για τη λειτουργία των εκκλησιών, η κ. Πελώνη επισήμανε ότι υπήρξε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο και πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με την Εκκλησία σε αυτή την κρίση.

Υπενθυμίζεται πως χθες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ανακοίνωσε τις αποφάσεις της για τη λειτουργία των ναών το Πάσχα. Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να γίνει η Ανάσταση στις 21:00 αντί τα μεσάνυχτα, αλλά και την χρονική μετάθεση των Ακολουθιών κατά μισή ώρα νωρίτερα. Ειδικότερα, η Θεία Λειτουργία θα ξεκινά στις 18:30, με ανοικτές τις εκκλησίες και με αναλογία 1 άτομο ανά 25 τ.μ. και ανώτατο όριο τα 100 άτομα ανά ιερό ναό.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ