Rafale Ελλάδα: Εξαιρετικές επιδόσεις, πλήρως ψηφιακό πιλοτήριο

Αξιοζήλευτη γίνεται πλέον η ελληνική Πολεμική Αεροπορία με τα γαλλικά μαχητικά Rafale. Με τα 18 αεροσκάφη, τα «γεράκια» της 332 Μοίρας «Γεράκι» που επιχειρεί από την 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας, αποκτούν έναν ρόλο γνώριμο για τους μηχανικούς και τους ιπταμένους που υπηρετούν. Με εξέχουσες ικανότητες τόσο σε αποστολές αέρος- αέρος, όσο και σε αποστολές κρούσης, το Γαλλικό μαχητικό είναι γνωστό και δικαίως θεωρείται ως το πλέον Ευρωπαϊκό αεροσκάφος που διαθέτει εξαιρετικές επιδόσεις στον εναέριο αγώνα. Σε αυτό συνηγορούν όλα τα χαρακτηριστικά που διαθέτει το αεροσκάφος: Όπως το ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης, το εξελιγμένο ηλεκτροπτικό σύστημα εντοπισμού (OSF), το ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας (SPECTRA), το σύστημα ανατροφοδότησης και συνδυασμού δεδομένων, (DATA FUSION), το πλήρως ψηφιακό πιλοτήριο (Glass cockpit), η ζεύξη δεδομένων (LINK 16), τα εξελιγμένα βλήματα αέρος- αέρος (METEOR & MICA IR) καθώς και τo στρατηγικό βλήμα κρούσης (SCALP EG) αλλά και το κατά ναυτικών στόχων (AM-39 EXOCET).

Με δεδομένη την απόκτηση των 18 μαχητικών είναι λογικό ότι οι Επιτελείς της ΠΑ θα εστιάσουν στην εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που παρέχουν καθοριστικό πλεονέκτημα απέναντι στον δυνητικό αντίπαλο. Αυτό μεταφράζεται στην ανάληψη ρόλου αεροπορικής υπεροχής με τον συνδυασμό, ραντάρ AESA και βλήματος METEOR, ο οποίος κρίνεται ασυναγώνιστος απέναντι στις επιδόσεις των μαχητικών που διαθέτει η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία, σε αντίστοιχους ρόλους αέρος- αέρος.

rafale

Rafale: Τεράστιο ύψος

Το αεροσκάφος έχει την ικανότητα να φτάσει σε πολύ μεγάλο ύψος και σε ελάχιστο χρόνο επιτυγχάνοντας ταχύτητες που ουσιαστικά επιμηκύνουν το βεληνεκές που αυτό φέρει σε πάρα πολύ μεγάλες αποστάσεις. Την ίδια στιγμή ο κύριος αισθητήρας που είναι το ενεργητικό ραντάρ AESA έχει την ικανότητα να εντοπίζει εναέριους υψηλών επιδόσεων (μαχητικά αεροσκάφη) σε αποστάσεις που εκτιμάται ότι προσεγγίζουν ακόμη και τα 200 χλμ. Η απόσταση αυτή είναι «εξωπραγματική» για τα μαχητικά 4 γενιάς, σε σχέση με άλλα αεροσκάφη. Με δυνατότητα επεξεργασίας που επιτρέπει παρακολούθηση έως 40 στόχων ταυτόχρονα μέχρι αυτή την απόσταση και ικανότητα να βάλλει στους 8 πιο επικίνδυνους, το RAFALE είναι η φυσική επιλογή για επίτευξη αεροπορικής υπεροχής.

Οι δυνατότητες παθητικού εντοπισμού στόχων που γίνονται μέσω του ηλεκτροπτικού συστήματος (OSF), θα φόβιζαν κάθε αντίπαλο στην περίπτωση του… μοιραίου. Στην ουσία πρόκειται για έναν αισθητήρα υπέρυθρων ο οποίος επιτρέπει τον εντελώς παθητικό εντοπισμό μεγάλου αριθμού εναέριων στόχων σε μεγάλες αποστάσεις, κάτι που επιτρέπει στο RAFALE να παραμένει «αόρατο» εφόσον επιλέξει αυτή τη μέθοδο εντοπισμού.

Βουλή νομοσχέδιο εξοπλιστικά

Rafale: Ο αντίπαλος… κοιμάται

Το ίδιο σύστημα αναφέρεται ότι τροφοδοτεί με στοιχεία βολής τους πυραύλους METEOR και MICA IR. Το δραματικό αποτέλεσμα είναι ότι ο αντίπαλος δε έχει την παραμικρή ένδειξη ότι έχει στοχοποιηθεί και ότι πρόκειται στα επόμενα δευτερόλεπτα να καταρριφθεί. Όλα αυτά δημιουργούν μια συνοπτική εικόνα του κορυφαίου πλεονεκτήματος που προσφέρει το RAFALE τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε καθαρά ψυχολογικό επίπεδο, έναντι οποιουδήποτε πιθανού επίδοξου αντιπάλου που θα βρει απέναντί της η Πολεμική Αεροπορία σε περίοδο επιχειρήσεων.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο απόηχος της είδησης για την απόκτηση των Γαλλικών μαχητικών από την Ελλάδα, άφησε μεγάλο αντίκτυπο στην τουρκική κοινή γνώμη αλλά και σε επίπεδο στρατιωτικής ηγεσίας…

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ