Πύρινη κόλαση στην Άμφισσα: Στα τρία το μέτωπο της φωτιά – Μάχη να μη φτάσει στους Δελφούς

Ανεξέλεγκτη χαρακτηρίζεται από την πυροσβεστική η φωτιά που συνεχίζει να καίει στον ελαιώνα της Άμφισσας.

«Στόχος είναι το επόμενο δίωρο, οπότε και θα επιχειρούν τα εναέρια μέσα, να μην ξεφύγει προς την κατεύθυνση των Δελφών», αναφέρει το τοπικό fokidanews.gr.

Μήνυμα 112 για την Ιτέα

«SOS: Αποφεύγετε τη βόρεια περιοχή της Ιτέας Φωκίδας!!! Δασική πυρκαγιά σε εξέλιξη. Οδηγίες προστασίας ΕΔΩ. Πυροσβεστικό Σώμα», αναφέρεται στο μήνυμα από το 112 που απεστάλη στους πολίτες.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν αυτή την ώρα στην Άμφισσα και την ευρύτερη περιοχή, που ξεπερνούν και τα 6 μποφόρ, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας στις επίγειες και εναέριες δυνάμεις για να ελέγξουν το τεράστιο μέτωπο της φωτιάς.

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Αντιστράτηγος Π.Σ. ε.α. Βασίλειος Παπαγεωργίου, ανέφερε στο iEidiseis ότι ένα από τα μέτωπα της φωτιάς βρίσκεται κοντά στο Χρισσό Φωκίδας.

ΦΩΤΙΑ

Σε πλήρη ανάπτυξη, λοιπόν, είναι δυστυχώς η πυρκαγιά που ξεκίνησε το μεσημέρι στον ελαιώνα της Άμφισσας. Αυτή τη στιγμή τα μέτωπα είναι τρία.

Το πρώτο είναι κοντά στη νότια πλευρά του Σερνικακίου. Το χωριό δεν κινδυνεύει αυτή τη στιγμή, εκτός αν αλλάξει η φορά του ανέμου. Το μέτωπο προς Σερνικάκι φαίνεται να είναι υπό έλεγχο. Στο μέτωπο αυτή την ώρα επιχειρούν συνολικά 92 άνδρες.

Δείτε το βίντεο του Forecast Weather Greece από το σημείο:

https://www.facebook.com/Forecastweather.Greece/videos/363113239285338/

Το δεύτερο είναι νοτιοανατιλικά του πρώτου, κοντά στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, για το οποίο ήδη δόθηκε εντολή εκκένωσης.

Από πλευράς εναέριων μέσων στα μέτωπα επιχειρούν δύο καναντέρ και ένα ελικόπτερο, ενώ στις επίγειες δυνάμεις έχουν προστεθεί άνδρες από Αιτωλοακαρνανία και Βοιωτία, μαζί με το Δήμαρχο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, Γιάννη Σταθά.

ΦΩΤΙΑ

Μέτωπο και προς Τριταία

Το τρίτο μέτωπο προέκυψε πριν από λίγο και κατευθύνεται προς την Τριταία. Όπως αναφέρει το τοπικό μέσο, η κατάσταση ξεφεύγει. Η κατάσταση στα μέτωπα της φωτιάς επιδεινώνεται όσο περνάει η ώρα.

Η πυρκαγιά έχει περάσει το βράχο («Πόρτες») κι έχει πάρει τροπή προς Λαρνάκι και την περιοχή της Τριταίας. Αν και είναι μακριά ακόμα από την Τριταία, ωστόσο, η φορά διευκολύνεται από την κατεύθυνση του αέρα και απειλεί να γίνει επικίνδυνη.

Στο μέτωπο έχουν σπεύσει και δύο Σινούκ που γεμίζουν από Ιτέα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κλείσει και η διέλευση αυτοκινήτων προς Γαλαξίδι.

Στα μέτωπα είναι ήδη και ο Περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός, ενώ η Περιφέρεια υποστηρίζει το έργο της κατάσβεσης όσα μηχανήματα και υδροφόρες έχουν ζητηθεί.

Ο Φάνης Σπανός τονίζει στο fokidanews.gr την ανάγκη «να ενταθούν οι προσπάθειες αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, με όσο το δυνατόν περισσότερα εναέρια μέσα, πριν πέσει το σκοτάδι».

Εκκενώθηκε μοναστήρι

Η φωτιά, που ξέσπασε από άγνωστη αιτία λίγο μετά το μεσημέρι, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και έχει αναπτυχθεί σε τρία μέτωπα.

Το ένα μέτωπο κινείται βόρεια προς την πλευρά που είναι το γυναικείο μοναστήρι του προφήτη Ηλία, που εκκενώθηκε προληπτικά από τις οκτώ μοναχές.

ΦΩΤΙΑ

Ήδη, οι ισχυρές δυνάμεις προσπαθούν να συγκρατήσουν το μέτωπο για να μην προχωρήσει προς το μοναστήρι και από εκεί σε δασική έκταση.

Αυτή την ώρα συγκεντρώνονται όλο και περισσότερες δυνάμεις της Πυροσβεστικής αλλά και εθελοντές, ενώ έχουν μεταφερθεί δυνάμεις και από την Φθιώτιδα και την Αιτωλοακαρνανία και παράλληλα έχουν αναπτυχθεί και πεζοπόρα τμήματα δασοκομάντος σε κρίσιμα σημεία.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ