Ψυρρή: Οι δύο Πακιστανοί είχαν διαμέρισμα και στην Αθήνα – Έρευνες της ΕΥΠ

Ένα μικρό μέρος ενός ευρύτερου τρομοκρατικού δικτύου που είχε απλωθεί σε διάφορες χώρες εκτιμάται ότι αποτελούσε ο «πυρήνας» τρομοκρατών που επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί στη χώρα μας, με στόχο να πληγούν στόχοι εβραϊκού ενδιαφέροντος στου Ψυρρή.

Οι πράκτορες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών από την πρώτη στιγμή συνεργάστηκαν με τη Μοσάντ, η οποία είχε τη «μεγάλη εικόνα» σε σχέση με το πως λειτουργεί το τρομοκρατικό δίκτυο αλλά και τις απόπειρες που είχε κάνει για δημιουργία «πυρήνων» τα προηγούμενα χρόνια σε Κύπρο και Τουρκία (όπως από χθες έχει γράψει το iΕidiseis).

Πρόκειται για ένα ιρανικό-αντισημιτικό δίκτυο που έχει στόχο να στείλει το τρομοκρατικό μήνυμα ότι «οι Ισραηλινοί δεν είναι ασφαλείς πουθενά στον κόσμο». Οι ελληνικές Αρχές θεωρούν ότι το δίκτυο που επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα ο «εγκέφαλός» του που είναι στο Ιράν συνδέεται με κάποιο τρόπο με τους «Φρουρούς της Επανάστασης».

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών γνώριζε για τη δράση των δύο Πακιστανών που συνελήφθησαν εδώ και καιρό. Έτσι, είχαν ληφθεί υπό άκρα μυστικότητα αυξημένα μέτρα προστασίας, λόγω του υψηλού βαθμού επικινδυνότητας, σε εβραϊκούς και ισραηλινούς στόχους.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές ενημέρωσης, πως στη χώρα μας υπήρχε εντατικοποίηση των μέτρων τάξης και ασφάλειας και σε χώρους εβραϊκών συναγωγών.

Η ΕΥΠ από τον περασμένο Αύγουστο είχε συγκεντρώσει πληροφορίες για τρομοκρατικό δίκτυο, χωρίς όμως μέχρι εκείνη τη χρονική στιγμή να ήταν ορατή κάποια απειλή.

Οι αναλυτές της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών κατάφεραν να συνθέσουν τα κομμάτια του παζλ, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην χαρτογράφηση κινήσεων, διασυνδέσεων και τελικά στην ταυτοποίηση των τρομοκρατών.

Στο στάδιο αυτό συνέδραμε η Μοσάντ, με την παροχή πληροφοριών για τη δομή της οργάνωσης, τη μεθοδολογία, τα κίνητρα και τη στρατολόγηση ατόμων.

Το αποτέλεσμα ήταν η ΕΥΠ, με την συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής, να οδηγηθεί στη σύλληψη των δύο τρομοκρατών Πακιστανών, που ζούσαν στην Ζάκυνθο και τη Σπάρτη, εκεί όπου φαίνεται να εργάζονταν ως εργάτες γης. Στην Αθήνα οι δυο τους φέρονται να είχαν ένα διαμέρισμα, όπου πήγαιναν όταν έρχονταν για να κατοπτεύσουν τους στόχους τους. Το διαμέρισμα αυτό έχει ήδη ερευνηθεί από την ΕΥΠ.

Οι δύο Πακιστανοί δεν είχαν χαρτιά, καθώς είχαν μπει στη χώρα μας παράνομα και έτσι αρχικά οι ελληνικές αρχές προχώρησαν στην προσαγωγή τους, όπου κρατήθηκαν για διοικητική απέλαση.

Από την πρώτη στιγμή κατασχέθηκαν τα κινητά τους τηλέφωνα και από την έρευνα που έγινε σε αυτά, εντοπίστηκαν ψηφιακά αρχεία τα οποία αφού εξετάστηκαν και μεταφράστηκαν, οδήγησαν και στην αποκάλυψη του σχεδίου τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρώτος τους στόχος φέρεται να ήταν εστιατόριο – εβραϊκή συναγωγή, στην περιοχή του Ψυρρή, στην οδό Αισώπου. Οι εντολές έρχονταν από το Ιράν όπου ζει ο 30χρονος αρχηγός τους. Όλοι τους κατάγονταν από μία από τις κυριότερες πόλεις του Πακιστάν, την Σαργκόντα της επαρχίας Παντζάμπ .

Όπως προέκυψε, είχαν προχωρήσει σε κατόπτευση του χώρου, τον οποίο είχαν φωτογραφήσει ενώ εξέταζαν με ποιον τρόπο θα πραγματοποιούσαν την επίθεση, έχοντας ως επιλογές είτε δηλητήριο, είτε πυροβόλα όπλα, είτε εκρηκτικά.

Παράλληλα επιχειρούσαν να στρατολογήσουν και άλλα άτομα, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν πως είχαν καταφέρει να το πράξουν, ενώ φέρονται να κατέθεσαν κάποια πρόσωπα που ανέφεραν ότι τους προσέγγισαν αλλά εκείνοι αρνήθηκαν.

Ο φερόμενος εντολέας τους, δηλαδή ο 30χρονος από το Ιράν, είχε επαφές με έναν κλάδο του IRGC, τους Φρουρούς δηλαδή της Ισλαμικής Επανάστασης, που το 2019 ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε χαρακτηρίσει ως Ξένη Τρομοκρατική Οργάνωση με βάση τη «συνεχή υποστήριξη και εμπλοκή σε τρομοκρατική δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο».

Το πρωί της Τρίτης, οι δύο συλληφθέντες, οδηγήθηκαν ενώπιον των εισαγγελικών αρχών όπου τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση (κακούργημα), ενώ ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την ερχόμενη Παρασκευή.

Ποινική δίωξη έχει ασκηθεί και σε βάρος ακόμα ενός ατόμου, το οποίο πιθανότατα είναι εκείνο που φέρεται να τους έδινε τις εντολές, για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης (κακούργημα) και πρόκληση για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα).

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ