Πρωτοφανής η έλλειψη προσωπικού στην εστίαση

«Θα είναι μια δύσκολη χρονιά για το επιχειρείν και την εστίαση».

Μεγάλη δυσκολία εύρεσης εργατικού δυναμικού εντοπίζεται στην εστίαση.

Για πρωτοφανή έλλειψη προσωπικού και στην εστίαση και στα καταλύματα έκανε λόγο ο Γιώργος Καββαθάς.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας) τόνισε πως πρόκειται για μια έλλειψη προσωπικού «που δεν έχουμε ξαναβιώσει τα τελευταία 30 χρόνια».

«Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα να βρούμε μάγειρες, σερβιτόρους, καθώς πάρα πολλοί άλλαξαν επαγγελματικό προσανατολισμό υπό τον φόβο της αβεβαιότητας», προσέθεσε ο κ. Καββαθάς.

«Αυτό φάνηκε περισσότερο στην επανεκκίνηση της εστίασης τον Μάιο, ωστόσο, τελευταία έχει μειωθεί αυτό το φαινόμενο, κάποιοι από το προσωπικό επανακάμπτουν», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Όπως εξήγησε, ο κλάδος της εστίασης απασχολεί πρωτογενή ανεργία, ανθρώπους που εργάζονται προσωρινά, τους φοιτητές για παράδειγμα, επειδή είναι μια κοπιαστική δουλειά, που θέλει αντοχές, δεν είναι θελκτική για τους εργαζόμενους ως μόνιμη δουλειά.

Επιπλέον, επεσήμανε πως πρόκειται για εποχιακή δουλειά, όσο αφορά στους τουριστικούς προορισμούς, αφού δεν έχουμε 12μηνο τουρισμό, αλλά τουρισμό 6 μηνών.

«Πέρα από τον περιορισμό του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, αντιμετωπίζουμε μια πρωτοφανή έλλειψη προσωπικού και στην εστίαση και στα καταλύματα, που δεν έχουμε ξαναβιώσει τα τελευταία 30 χρόνια που βρίσκομαι στον κλάδο», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα, πάντως, με τις εκτιμήσεις του κ. Καββαθά, το φετινό καλοκαίρι θα είναι καλύτερο από πέρσι.

«Στόχος είναι να πιάσουμε το 50% του κύκλου εργασιών του τουρισμού του 2019, γεγονός που θα βοηθήσει και άλλους κλάδους της οικονομίας, τους οποίους θα συμπαρασύρει. Σε κάθε περίπτωση, θα είναι μια δύσκολη χρονιά για το επιχειρείν», κατέληξε.

Εκτός από την έλλειψη προσωπικού στην εστίαση, εξίσου μεγάλη δυσκολία εύρεσης εργατικού δυναμικού εντοπίζεται και στις ξενοδοχειακές μονάδες των τουριστικών προορισμών της χώρας, όπως αναφέρουν οι επαγγελματίες του κλάδου.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ