Προνόμια εμβολιασμένων: Ποια θα είναι και από πότε θα ισχύουν

Μετά τον Στέλιο Πέτσα και ο Άδωνις Γεωργιάδης τοποθετήθηκε σχετικά με την παροχή προνομίων σε όσους έχουν εμβολιαστεί. Σε 2-3 εβδομάδες αναμένεται η σχετική νομοθετική θέσπιση.

Όλο και πιο έντονη γίνεται η συζήτηση σχετικά με την παροχή προνομίων στους εμβολιασμένους, προκειμένου να επιτευχθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα το τείχος ανοσίας και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Μετά τον Στέλιο Πέτσα, ο οποίος μίλησε για μεγαλύτερη ελευθερία μετακινήσεων (εντός και εκτός επικράτειας), καθώς και για δυνατότητα επίσκεψης χώρων που σήμερα είναι κλειστοί, αλλά σύντομα θ’ ανοίξουν μόνο για όσους έχουν εμβολιαστεί, τη «σκυτάλη» σήμερα πήρε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης μίλησε σήμερα στον ΣΚΑΪ και για τα προνόμια, τονίζοντας πως «θα μπορέσουμε να θεσπίσουμε προνόμια για τους εμβολιασμένους πολίτες, όταν φτάσουμε στο σημείο να έχουμε επαρκή ποσότητα προσφερόμενων εμβολίων που θα μπορούν να καλύψουν όλο τον πληθυσμό και θα είναι βέβαιο ότι αυτός που δεν εμβολιάζεται είναι γιατί δεν ήθελε όχι γιατί δε βρίσκει ραντεβού». Σημείωσε, δε, ότι δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο, αλλά θα έχουμε φτάσει τις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι η συζήτηση για προνόμια σε εμβολιασμένους πολίτες είναι παγκόσμια και ήδη σε ορισμένες χώρες το σύστημα αυτό εφαρμόζεται.

Προς το παρόν, οι προτάσεις των ειδικών προς την κυβέρνηση βάζουν στο τραπέζι τρία βασικά κίνητρα που θα δίνονται μόνο σε όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, δηλαδή σε πολίτες που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίου, ή τη μία εάν πρόκειται για το μονοδοσικό εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson.

  • Άρση των υποχρεωτικών self test.
  • Είσοδος σε εσωτερικούς χώρους στην εστίαση, δηλαδή σε καφετέριες και εστιατόρια.
  • Άρση περιορισμών, στα ταξίδια, όπως π.χ τα υποχρεωτικά rapid test.

Εάν και εφόσον κάτι τέτοιο προχωρήσει, δεν αναμένεται να είναι και η τελευταία λέξη Πολιτείας και επιστημόνων στην μάχη για επέκταση του εμβολιασμού. Το τελευταίο στάδιο θα περιλαμβάνει την υποχρεωτικότητα σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών όπως το νοσηλευτικό προσωπικό ή τις ομάδες δράσης, όπως έγινε πρόσφατα με την ΕΜΑΚ, μία συζήτηση που πάντως δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Υπενθυμίζεται ωστόσο πως στην ΕΜΑΚ δεν έγινε υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, αλλά κατέστη σαφές πως είναι υποχρεωτικό όσοι από την υπηρεσία δεν είναι εμβολιασμένοι δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις, παρά μόνο να απασχολούνται σε εργασίες γραφείου.

Στέλιος Πέτσας: Μέσα Ιουνίου τα κίνητρα

Για κίνητρα κίνητρο που ενδεχομένως θα συμβάλουν στο να καμφθούν οι αντιστάσεις πολιτών που έχουν δεύτερες σκέψεις έκανε λόγο ο Στέλιος Πέτσας. Σύμφωνα με τα όσα είπε εξετάζεται να δοθούν κίνητρα στους εμβολιασμένους, όπως η μεγαλύτερη ελευθερία μετακινήσεων – εντός και εκτός επικράτειας – καθώς και η δυνατότητα να επισκέπτονται χώρους που σήμερα είναι κλειστοί, ανάμεσα σε άλλα.

Θύμισε ότι τα παραπάνω βρίσκονται υπό συζήτηση εδώ και ένα μήνα, περίπου, και εκτίμησε πως στα μέσα Ιουνίου θα υπάρξουν αποφάσεις προς την κατεύθυνση αυτή, με σκοπό την επιτάχυνση της επιχείρησης «Ελευθερία».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ