Πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία: Επανέρχεται, μετά από… μισό αιώνα

Πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία θεσπίζει η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Στο πλαίσιο ιστορικών πρωτοβουλιών με φόντο τα σοκαριστικά σκάνδαλα των ημερών, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι από τον Σεπτέμβριο εισάγεται σε όλα τα σχολεία πρόγραμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. «Επεκτείνουμε σε όλα τα σχολεία από τον Σεπτέμβριο το πρόγραμμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά τη φετινή χρονιά».

Πέρασε πάνω από μισός αιώνας από τότε που τέθηκε το ζήτημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και ακόμη δεν έχει ενταχθεί ως υποχρεωτικό μάθημα στο ωρολόγιο πρόγραμμα σε καμία βαθμίδα της εκπαίδευσης. Η Ελλάδα, είναι μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που δεν ακολουθεί συγκεκριμένη πολιτική στο θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, όλα αυτά τα χρόνια. Στον απόηχο των αποκαλύψεων υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης, το ζήτημα επανέρχεται και πάλι όμως ως ένα πρόγραμμα και όχι ως υποχρεωτικό μάθημα.

Όλα αυτά τα χρόνια έγιναν πολλές προσπάθειες από τις κυβερνήσεις για την ένταξη του μαθήματος στα σχολεία αλλά πάντα οι κυβερνήσεις έκαναν πίσω όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα του μαθήματος, συνήθως κάτω από την πίεση κύκλων της Εκκλησίας και πολύ συχνά των ίδιων των γονέων. Για παράδειγμα το 2002 παραδόθηκαν στο υπουργείο Παιδείας σχετικά βιβλία μαζί με οπτικό υλικό και επρόκειτο να μπουν στο σχολικό πρόγραμμα αλλά δεν έφτασαν στα σχολεία ποτέ.

mitsotakis tweet

Σεξουαλική αγωγή στα σχολεία: Κίνδυνος το διαδίκτυο

Στο μεταξύ όμως τα παιδιά συνεχίζουν να αναζητούν πηγές πληροφόρησης από το διαδίκτυο και πληροφορίες συνήθως λανθασμένες αφού αυτά τα θέματα δεν τα συζητούν με τους γονείς τους ούτε με το σχολείο, όπως σωστά επισημαίνει το Έθνος. Στο 2021, το ζήτημα της σεξουαλικής αγωγής στο σχολείο αποτελεί ακόμη «θέμα ταμπού», την ίδια στιγμή που η σεξουαλική κακοποίηση αυξάνεται, οι εκτρώσεις το ίδιο και θέματα όπως η αντισύλληψη, το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, του σεβασμού της επιθυμίας του άλλου αλλά και της αυτοπροστασίας από τη σεξουαλική κακοποίηση απασχολούν πάρα πολύ τα παιδιά τα οποία προσπαθούν να τα μάθουν από τους… φίλους και το ίντερνετ. Τα στοιχεία που προκύπτουν από έρευνες είναι αποκαρδιωτικά και δείχνουν τις συνέπειες από την έλλειψη ενημέρωσης.

“Η Ελλάδα κατέχει μια θλιβερή πρωτιά, καθώς κατακτά την κορυφή της λίστας με τις διακοπές κυήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το 22% των Ελληνίδων δηλώνουν ότι έχουν κάνει τουλάχιστον μία έκτρωση ενώ επίσης είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι σχεδόν οι μισές από αυτές, και συγκεκριμένα το 10%, είναι έφηβες. Στην εποχή μας τα παιδιά έχουν άπειρες μορφές πληροφόρησης για τα θέματα αυτά μόνο που αυτή η υπερπληροφόρηση συχνά τα οδηγεί σε λάθος μονοπάτια καθώς δεν έχουν πάντα τη δυνατότητα να ξεχωρίσουν το λάθος από το σωστό ,ούτε και να προστατέψουν τον εαυτό τους, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί οι οποίοι επιμένουν δεκαετίες τώρα για την αναγκαιότητα της εισαγωγής του μαθήματος της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία”, αναφέρει το Έθνος.

paidakia

Τι ισχύει σήμερα στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, με Νόμο για την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου που έφερε προς ψήφιση στη Βουλή τον περασμένο Ιούνιο (Ν4692/2020), ενέταξε ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων, πιλοτικά για φέτος σε 218 σχολεία, και από του χρόνου σε όλα τα σχολεία της χώρας, τα εργαστήρια δεξιοτήτων τα οποία στοχεύουν στο να καλλιεργήσουν στους μαθητές δεξιότητες ζωής, ήπιες δεξιότητες και δεξιότητες τεχνολογίας. Στο πλαίσιο αυτών και ειδικότερα στο θεματικό κύκλο «Ευ ζην», διδάσκεται η θεματική της σεξουαλικής αγωγής, ενώ στο θεματικό κύκλο «Κοινωνική ενσυναίσθηση και ευθύνη» εντάσσεται η ενίσχυση αξιών όπως ο αλληλοσεβασμός, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ε.Ε το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής έχει εισαχθεί στα σχολεία. Στη Γαλλία  για παράδειγμα το μάθημα της Σεξουαλικής Αγωγής έγινε προαιρετικό το 1973 και υποχρεωτικό το 1990. Από το 2001, με υπουργική εγκύκλιο έχουν γίνει υποχρεωτικοί τρεις ετήσιοι κύκλοι μαθημάτων, από την Α’ τάξη του Δημοτικού έως την τελευταία του Λυκείου. Επίσης, στην Ολλανδία η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ξεκινά από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού και κάθε χρόνο για μία εβδομάδα διοργανώνεται το Spring Fever, που αφορά τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση παιδιών ηλικίας τεσσάρων έως έντεκα ετών.

Η σεξουαλική αγωγή είναι κεφαλαιώδες θέμα των γονιών

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ