Προειδοποίηση παγετού – Νέα εφαρμογή για τους αγρότες στο gov.gr

Εφαρμογή προειδοποιήσεων παγετού για τους αγρότες παρουσιάστηκε επίσημα και πλέον είναι διαθέσιμη στο gov.gr. Η εφαρμογή είναι ένα προϊόν συνεργασίας ανάμεσα στο ΥΠΑΑΤ, τον ΕΛΓΑ και την ΕΜΥ και αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τους αγρότες προκειμένου να αντιμετωπίζουν έγκαιρα γεγονότα επερχόμενου παγετού.

«Πρόκειται για μια ημέρα σημαντική για τον αγρότη» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς προσθέτοντας: «Δημιουργούμε μια τομή με αυτή την πλατφόρμα». Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ, το διάστημα 2000-2009 ο παγετός ήταν «υπεύθυνος» για το 36% των συνολικών καταστροφών από φυσικά φαινόμενα στη χώρα μας. Τα τελευταία 23 χρόνια, το κόστος των αποζημιώσεων που καταβλήθηκε εξαιτίας των καταστροφών, είτε στην παραγωγή, είτε στο φυτικό κεφάλαιο, φτάνει σύμφωνα με εκτιμήσεις περίπου σε 1,25 δισ. ευρώ.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το συνολικό κόστος για την κατασκευή της πλατφόρμας έφτασε τα 30.000 ευρώ, ενώ η διάθεσή της προς τον αγρότη θα είναι δωρεάν, «δίνοντας του τη δυνατότητα να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του παγετού».

«Η αποτελεσματικότητα αυτού του εργαλείου δίνει μια μεγάλη προστασία στους αγρότες» τόνισε από τη πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης. «Μακάρι να είχαμε χίλια τέτοια έργα γιατί η Ελλάδα θα ήταν διαφορετικός τρόπος να ζεις». Όπως είπε, λόγω της κλιματικής αλλαγής «τα επόμενα χρόνια θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα εφόσον δεν αλλάξουμε πολιτική» και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «η Ελλάδα θα πηγαίνει συνεχώς καλύτερα όσο γίνονται εφαρμογές σαν αυτή».

Για μια σημαντική συνεργασία ανάμεσα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον ΕΛΓΑ και την ΕΜΥ έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ, Γιώργος Φερετζάνης. Επισήμανε ότι η εν λόγω εφαρμογή «αποτελεί την αφετηρία για την ενεργητική προστασία των ζημιών για να μην καταλήξουμε στην αποζημίωση» καθώς τα τελευταία χρόνια «δεν έχει δοθεί η απαραίτητη βαρύτητα προς αυτή την κατεύθυνση».

Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή για τον παγετό

παγετος, προειδοποιηση, εφαρμογη, gov.gr, αγροτες, ελγα

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στο cloud του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, (frost.minagric.gr). Μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα θα είναι έτοιμη και η εφαρμογή για λειτουργία σε κινητό. Μέσω αυτής, ο παραγωγός θα έχει τη δυνατότητα έγκαιρης και έγκυρης προειδοποίησης προκειμένου να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας πριν και μετά τον παγετό. Η πληροφόρηση αφορά την πρόγνωση παγετού για τις επόμενες τρεις ημέρες, με χρονικό βήμα μιας ώρας, έτσι ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια την ώρα έναρξης και λήξης του φαινομένου. Οι παραγωγοί θα μπορούν να ενημερώνονται μέσω ειδοποιήσεων στα κινητά τους τηλέφωνα, ή μέσω e-mail, για τη περιοχή που οι ίδιοι έχουν επιλέξει.

Το γεγονός ότι η εφαρμογή αναπτύχθηκε σε περιβάλλον Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών, επιτρέπει μεγάλη χωρική ανάλυση και δυνατότητα παροχής της πληροφορίας ακόμη και σε επίπεδο αγροτεμαχίου. Το έργο χρησιμοποιεί μετεωρολογικές προγνώσεις από το Ευρωπαϊκό Μετεωρολογικό Κέντρο, που είναι το καλύτερο παγκοσμίως, και έτσι μέσω της ΕΜΥ λαμβάνονται προγνωστικά δεδομένα του καιρού.

Όπως αναφέρεται στην εφαρμογή για τις προειδοποιήσεις παγετού:

«O παγετός αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες καταστροφής της φυτικής παραγωγής και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και του φυτικού κεφαλαίου. Δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στους αγρότες και επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ως παγετό ορίζουμε την πτώση της θερμοκρασίας του αέρα σε τιμή ίση η μικρότερη των μηδέν βαθμών Κελσίου (0°C).

Εφόσον υπάρχει έγκαιρη προειδοποίηση ο παγετός μπορεί να αντιμετωπιστεί με αποτέλεσμα οι ζημιές να περιοριστούν ή ακόμη και να εξαλειφθούν.

Η παρούσα εφαρμογή σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την συνδρομή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων με στόχο να παρέχει όλη την απαραίτητη πληροφόρηση που θα επιτρέψει στους Γεωργούς της χώρας να αντιμετωπίσουν έγκαιρα γεγονότα επερχόμενου παγετού.

Η πληροφόρηση αφορά την πρόγνωση παγετού για τις επόμενες τρεις ημέρες με ωριαίο χρονικό βήμα. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα λήψης εξειδικευμένης πληροφορίας για συγκεκριμένο σημείο (αγροτεμάχιο). Τέλος οι ενδιαφερόμενοι πολίτες έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν-προειδοποιηθούν μέσω σύγχρονων τεχνολογιών (e-mail, μηνύματα) για πιθανά επερχόμενα γεγονότα παγετού στην περιοχή ενδιαφέροντος τους».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ