Πού πάει η κακοκαιρία – Σε 6 περιοχές καταιγίδες και άνεμοι 9 μποφόρ

Μετά την Αττική, η κακοκαιρία συνεχίζει να πλήττει πολλές περιοχές της χώρας. Ειδικότερα, 6 περιοχές μπαίνουν στο στόχαστρο τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή (27/1) και οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ο συναγερμός αφορά τις εξής περιοχές, όπως επισήμανε η μετεωρολόγος της ΕΡΤ Νικολέτα Ζιακοπούλου:

  1. Ιόνιο
  2. Δυτική Πελοπόννησο
  3. Νησιά Βορείου Αιγαίου
  4. Νησιά Ανατολικού Αιγαίου
  5. Κυκλάδες
  6. Δωδεκάνησα

Πού έπεσε πολύ βροχή

Σημαντικές βροχοπτώσεις αλλά και καταιγίδες καταγράφηκαν στην Αττική την Πέμπτη 26/01. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo το μεγαλύτερο αθροιστικό ύψος υετού έως τις 16:40 καταγράφηκε στα Βίλια και ήταν ίσο με 68 χιλιοστά. Στον σχετικό χάρτη παρουσιάζεται η κατανομή του αθροιστικού υετού καθώς και οι σταθμοί που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη έως τις 16:40 της Πέμπτης 26/1.

βροχη αττικη, βροχη αθηνα

Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη ήταν το κύμα κακοκαιρίας με τοπικά έντονα φαινόμενα κυρίως στην Πελοπόννησο, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, στην Ανατολική Θεσσαλία, στην Εύβοια και στις Σποράδες. Σύμφωνα με το meteo, το μεγαλύτερο ύψος βροχόπτωσης έχει καταγραφεί στο μετεωρολογικό σταθμό που βρίσκεται στις Κροκεές Λακωνίας και είναι ίσο με 146 χιλιοστά.

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης έως τις 13:30.

καιρος βροχή, καιρος τωρα, κακοκαιρια τωρα, υψος βροχης, μετεο

Η ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία

Με νέα έκτακτη ενημέρωση η Πολιτική Προστασία αναφέρθηκε στις περιοχές που θα σταλεί νέο προειδοποιητικό μήνυμα από το 112. Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε από την Τετάρτη (25/1) 394 κλήσεις κυρίως για αντλήσεις υδάτων, απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις πολιτών προς ασφαλή σημεία.

Τα περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν στην Αττική, όπου η Πυροσβεστική δέχτηκε 204 κλήσεις ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 113 περιπτώσεις κυρίως για αντλήσεις υδάτων, απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες και μεταφορές ατόμων, κυρίως οδηγών, προς ασφαλή σημεία.

Αλλά και στη Ζάκυνθο, δέχτηκε 100 κλήσεις ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 30 περιπτώσεις κυρίως για αντλήσεις υδάτων

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, τα φαινόμενα θα είναι επικίνδυνα έως και την Παρασκευή. Γι’ αυτό το λόγο, πραγματοποιήθηκε νέα ευρεία συντονιστική σύσκεψη με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και της φυσικής ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, όλων των συναρμόδιων φορέων, αλλά και με επιστημονική ομάδα μετεωρολόγων και υδρολόγων.

Σε συνέχεια της σύσκεψης εκδόθηκαν πέντε προειδοποιητικά μηνύματα από το 112, προς τους κατοίκους της Αττικής, της Εύβοιας, της Μαγνησίας, των Σποράδων, της Κέρκυρας, των Παξών, του Βορειοανατολικού Αιγαίου, της Θάσου καθώς και προς τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Τρίπολης.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται το πρωί της Παρασκευής (27/1) στα Δωδεκάνησα και γι’ αυτό το λόγο, εστάλη ένα ακόμη προειδοποιητικό μήνυμα από το 112, προς τους κατοίκους των νησιών αυτών. Σε όλα τα μηνύματα από το 112, απευθύνεται ισχυρή σύσταση για περιορισμό μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες, κατά την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων.

Η ισχυρή σύσταση στους πολίτες, πέραν των οδηγιών του 112, είναι η ακόλουθη:

  1. Παραμείνετε πολύ προσεκτικοί,
  2. Περιορίστε τις μετακινήσεις σας. στις απολύτως αναγκαίες, αν βρίσκεστε στις περιοχές όπου εξελίσσονται τα επικίνδυνα φαινόμενα και
  3. Λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας.
  4. Τονίζεται ότι για οποιαδήποτε μετακίνηση, είναι σημαντικό οι πολίτες να είναι ενημερωμένοι για την εξέλιξη της κακοκαιρίας και την βατότητα του οδικού δικτύου.

Σχετικές ανακοινώσεις επικαιροποιούνται διαρκώς και αναρτώνται στις ιστοσελίδες της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πού έχει έντονα φαινόμενα

Στους παρακάτω χάρτες φαίνεται ποιες περιοχές «χτυπά» η κακοκαιρία:

κακοκαιρια τωρα, κακοκαιρια σημερα, που έχει κακοκαιρια

κακοκαιρια τωρα, κακοκαιρια σημερα, που έχει κακοκαιρια

Κακοκαιρία τώρα – H εξέλιξη σε LIve χάρτη

Δείτε σε Live χάρτη την εξέλιξη των φαινομένων:

Πού θα χιονίσει την Παρασκευή

Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023, σύμφωνα με το meteo, η κακοκαιρία θα φέρει αρχικά βροχές και σποραδικές καταιγίδες στη Δυτική Ελλάδας, στη Θράκη, σε νησιωτικά τμήμα του Αιγαίου και στην Κρήτη. Μάλιστα τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στις Ανατολικές Κυκλάδες τα φαινόμενα θα είναι αρκετά έντονα.

Τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες βροχές ή καταιγίδες θα εκδηλωθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ τα φαινόμενα στις προαναφερθείσες περιοχές θα εξασθενήσουν. Από το βράδυ βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν εκ νέου στα Επτάνησα, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη και στις Κυκλάδες. Χιόνια θα πέσουν σε ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και πρόσκαιρα σε ημιορεινά τμήματα της Βόρειας Ελλάδας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -6 έως 5 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -1 έως 9, στην Ήπειρο από 2 έως 12 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -1 έως 11, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 4 έως 14 βαθμούς, στα Επτάνησα από 7 έως 13 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 7 έως 13 και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 9 έως17 βαθμούς Κελσίου.

Πολύ ενισχυμένοι νοτιοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις 7-8 μποφόρ θα πνέουν στα Δωδεκάνησα, με εξασθένηση από το μεσημέρι. Στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν άνεμοι μεταβαλλόμενων διευθύνσεων με εντάσεις 3-5 μποφόρ, και στο υπόλοιπο Αιγαίο άνεμοι δυτικών έως νοτιοδυτικών διευθύνσεων με εντάσεις 4-6 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν νοτιοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ.

Κακοκαιρία: Πού χιόνισε – Εικόνες από όλη την Ελλάδα

Τα χιόνια θα συνεχιστούν καθώς χιονοπτώσεις θα έχουμε και τις επόμενες δύο ημέρες.

Εκτός από τα ορεινά στα δυτικά και βόρεια της Ελλάδας, χιόνια πέφτουν και από τη Λαμία και πάνω, ενώ και η πόλη των Γρεβενών βλέπει άσπρη μέρα.

kakokairia, κακοκαιρια τωρα, καιρος τωρα

Μαγικές εικόνες από τα χιόνια σε όλη την Ελλάδα φέρνει το ForecastWeather:

Ελάτη Τρικάλων

elai

Νυμφαίο Φλώρινας

nimfaio

Φούρκα Κόνιτσας

foyrka

Πισοδέρι

pisoderi

Ματσούκι Ιωάννινα

matsoyki1

Σαμαρίνα

samarina1

Χορτιάτης/ Πηγη: thesstoday

xortiatis2

Παύλιανη

Μετέωρα

metwora

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ