Ποσοστά εμβολιασμού ανά περιοχή: Σε δύο ταχύτητες η Αττική

Εμπόδια στο να χτιστεί το τείχος ανοσίας κατά του κορονοϊού βάζουν τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στα αστικά κέντρα της Αττικής. Τα ποσοστά ανά περιοχές παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις, με τα βόρεια προάστια να πιάνουν υψηλά ποσοστά, σε αντίθεση με την Ανατολική και Νότια Αττική. Σύμφωνα με το Mega, “πρωταθλητές” στον εμβολιασμό είναι οι κάτοικοι των βορείων προαστίων, έχοντας εμβολιαστεί με μια δόση σε ποσοστό 81%, ενώ πλήρως εμβολιασμένοι είναι το 60%. Στην Ανατολική Αττική με μια δόση έχει εμβολιαστεί το 21,97% ενώ μόλις το 15,88% είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Στη Δυτική Αττική το 21% έχει εμβολιαστεί με μία δόση και το 16,30% είναι πλήρως εμβολιασμένο. Και ο Νότιος Τομέας της Αθήνας έχει χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών με το δείκτη της θετικότητας καθημερινά να ανεβαίνει.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ο δείκτης θετικότητας ανεβαίνει με τους μικρότερης ηλικίας να είναι εκείνοι που είναι πιο εκτεθειμένοι, κάτι που οφείλεται εν πολλοίς και στη νυχτερινή διασκέδαση.

plaka 3

Προβληματίζουν οι 82 δήμοι με ποσοστό κάτω από το 35%

Προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση όσον αφορά την πορεία των εμβολιασμών, οι οποίοι φαίνεται πως έχουν κολλήσει, κάτι που αποτυπώνεται και στο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ανά περιοχές. Μάλιστα, τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών σε ορισμένους δήμους οδήγησαν και στην επίσπευση της εκστρατείας εμβολιασμού. Έτσι, τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση αναμένεται να ξετυλίξει ένα σχέδιο πιο στοχευμένων μέτρων για την ενίσχυση της επιχείρησης “Ελευθερία”, ειδικά για τις περιοχές που παρουσιάζουν ποσοστό εμβολιασμού μικρότερο του 35%.

Πρόκειται για 82 δήμους σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων οι 50 έχουν εμβολιαστική κάλυψη κάτω από 25%. Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, είναι οι δήμοι Βόλβης, Δέλτα, Θέρμης, Κιλελέρ και Καρπενησίου, ενώ υπάρχουν και δήμοι στις Σέρρες και στη Ροδόπη όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα και η εμβολιαστική κάλυψη βρίσκεται ακόμα και κάτω από το 10%.

Έρευνα: Η μία δόση εμβολίου δεν προστατεύει – Κίνδυνος για νέες παραλλαγές

Η μία δόση των εμβολίων «μόλις που παρέχει κάποια προστασία» από τη μετάλλαξη Δέλτα, τονίζεται στα συμπεράσματα νέας μελέτης για την παραλλαγή που έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό, την ώρα που επιστήμονες παγκοσμίως απευθύνουν δραματικές εκκλήσεις για εμβολιασμό καθώς εγκυμονεί ο κίνδυνος για εμφάνιση ακόμη πιο επικίνδυνων μεταλλάξεων.

Η έρευνα, την οποία συνέταξαν επιστήμονες στη Γαλλία και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, συμπέρανε ότι η παραλλαγή Δέλτα εμφανίζει κάποιες μεταλλάξεις που της επιτρέπουν να μένει ανεπηρέαστη από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που παράγονται από τα εμβόλια ή μέσω φυσικής νόσησης. Μια μόνο δόση των εμβολίων δύο δόσεων «μόλις μετά βίας» προσφέρει κάποια προστασία, επισημαίνουν οι ερευνητές, όπως μεταδίδει η «Washington Post».

blue and white textile on white textile

Ισχυρή προστασία οι πλήρως εμβολιασμένοι

Ωστόσο, τα πειράματα έχουν δείξει πως οι πλήρως εμβολιασμένοι -δηλαδή και με τις δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer/BioNTech ή AstraZeneca- έχουν ισχυρή προστασία απέναντι στην παραλλαγή Δέλτα. Τα ευρήματα αυτά έρχονται στον απόηχο παρόμοιας έκθεση που συνετάχθη από επιστήμονες στις ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine.

Το συμπέρασμα είναι ότι, σε μια περίοδο που η Δέλτα εξαπλώνεται με όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα -καθώς πλέον αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των νέων μολύνσεων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με εκτίμηση του CDC- ο πλήρης εμβολιασμός προσφέρει ένα κατά πολύ ισχυρότερο τείχος προστασίας απέναντι σε πιθανή μόλυνση, συγκριτικά με μία μόνο δόση.

«Παρακαλώ, εμβολιαστείτε. Θα σας προστατεύσει από την παραλλαγή Δέλτα» δήλωσε την Πέμπτη ο Anthony S. Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, σε ενημέρωση του Λευκού Οίκου.

Τα πρώτα δύο εγκεκριμένα εμβόλια Covid στις ΗΠΑ -δηλαδή τα σκευάσματα των Pfizer και Moderna που χρησιμοποιούν την τεχνολογία mRNA- είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να χορηγούνται σε δύο δόσεις. Αντίθετα, το εμβόλιο Johnson & Johnson προσφέρει περίπου την ίδια προστασία ενάντια σε βαριά νόσηση μετά από μία μόνο δόση, παρόλο που είναι σχετικά λιγότερο αποτελεσματικό στο να αποτρέπει ελαφρά ή μέτρια περιστατικά συμπτωματικής μόλυνσης, σύμφωνα με στοιχεία κλινικής δοκιμής.

person in white face mask

Οι μεταλλάξεις «ξεφεύγουν» από τα αντισώματα

Οι παραλλαγές του ιού είναι πιο μεταδοτικές από το αρχικό στέλεχος που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ουχάν της Κίνας, αν και υπάρχουν περιορισμένα και όχι τόσο αδιάσειστα στοιχεία ότι αυτές οι παραλλαγές είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν σοβαρή νόσηση σε ένα άτομο. Σε ό,τι αφορά στην παραλλαγή Δέλτα, η έρευνα που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα έχει προέλθει σε μεγάλο βαθμό από εργαστηριακά πειράματα που εκθέτουν τον ιό στο αίμα ασθενών που έχουν νοσήσει από Covid ή που έχουν ανοσοποιηθεί μέσω κάποιου εμβολίου.

Η ανάλυση διαπίστωσε ότι τα αντισώματα από φυσική λοίμωξη ήταν λιγότερο ικανά να εξουδετερώσουν την παραλλαγή, ιδιαίτερα ένα χρόνο μετά τη μόλυνση. Ωστόσο, μεταξύ δειγμάτων από άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, το 95% διατήρησε επαρκή αντισώματα για να αποτρέψει τον ιό. «Έχουμε δει τον ιό να εξελίσσεται και να γίνεται όλο και πιο ικανός στο να μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων. Θα περίμενα να δούμε μια επιπεδοποίηση αυτής της διαδικασίας» αναφέρει ο Τζες Μπλουμ, ιολόγος στο Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο Φρεντ Χάτσινσον του Σιάτλ, προσθέτοντας:

«Δεν νομίζω όμως πως η εξέλιξη θα σταματήσει. Διότι πιστεύω πως υπάρχουν ατελείωτες δυνατότητες για τον ιό να εμφανίσει μεταλλάξεις και να ξεφύγει από τα αντισώματα».

boy in green and black camouflage jacket wearing white mask

Κίνδυνος να… ξεμείνουμε από την αλφάβητο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στράφηκε στη χρήση γραμμάτων του ελληνικού αλφαβήτου νωρίτερα φέτος προκειμένου να βοηθήσει στην κατηγοριοποίηση των νέων παραλλαγών. Οι ιολόγοι ωστόσο πιστεύουν πως η συνεχής εμφάνιση νέων μεταλλάξεων θα οδηγήσει στο να μην περισσεύουν άλλα ελληνικά γράμματα για να τις ονοματίσουν. «Αν συνεχίσουμε να αφήνουμε τον ιό ανεξέλεγκτο, τότε ναι, είμαι βέβαιος πως δεν θα μας φτάσουν τα γράμματα και οι μελλοντικές παραλλαγές του ιού είναι πιθανό να είναι χειρότερες από τις ήδη υπάρχουσες – και ναι, είναι πιθανό να υπάρχουν πολλές που θα κυκλοφορούν ταυτοχρόνως» υποστηρίζει ο Κρίστιαν Άντερσεν, ιολόγος στο Ινστιτούτο Ερευνών Scripps.

Κάθε παραλλαγή του ιού περιλαμβάνει τις δικές της μεταλλάξεις. Κάποιες από αυτές ενισχύουν τη μεταδοτικότητα και κάποιες βοηθούν τον ιό να ξεφεύγει όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με αντισώματα ή άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Καθώς οι επιστήμονες προσπαθούν να θέσουν στο μικροσκόπιο αυτές τις διαδικασίες, ο κόσμος διεξάγει ένα πείραμα σε μεγάλη κλίμακα, με το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη να παραμένει ανεμβολίαστο και τον ιό να κυκλοφορεί με περιορισμένα εμπόδια.

Όπως αναφέρει η «Washington Post», το συμπέρασμα που προκύπτει από τα στοιχεία είναι αναμφισβήτητο: ο μακροχρόνιος πόλεμος κατά του κοροναϊού εξαρτάται από ταχύτητα επέκτασης της παγκόσμιας προσπάθειας εμβολιασμού. «Πρέπει να εμβολιάσουμε τον πλανήτη τώρα με μια ολοκληρωμένη προσπάθεια υπό την ηγεσία των ΗΠΑ» είναι το μήνυμα του Άντερσεν.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Michael Worobey, ένας ιολόγος του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, συμφωνεί ότι η μάχη με τον ιό δεν έχει τελειώσει: «Ίσως να μην δούμε ποτέ το τέλος των νέων παραλλαγών. Ο ιός είναι πιθανό να γίνει προσάρτημα μολυσματικών ασθενειών του ανθρώπου».

man in crew neck shirt wearing eyeglasses

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ