Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή ελέγχου των εμβολιασμένων στην εστίαση

Απαντήσεις σχετικά τον τρόπο λειτουργίας της εφαρμογής που θα χρησιμοποιούν οι επιχειρηματίες της εστίασης από τις 15 Ιουλίου, η οποία θα ελέγχει το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό και θα «διαβάζει» ποιοι είναι εμβολιασμένοι και ποιοι όχι έδωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Με μία εφαρμογή, η οποία θα είναι διαθέσιμη στο Play Store (για κινητά Android) και το App Store (για κινητά iOS), θα γίνεται ο έλεγχος του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού στα καταστήματα της εστίασης. Η εφαρμογή θα διαβάζει αν κάποιος έχει εμβολιαστεί πλήρως ή έχει νοσήσει το τελευταίο 6μηνο (πράσινο χρώμα), αν έχει αρνητικό pcr test ή rapid test (κίτρινο χρώμα) ή αν έχει λανθασμένο ή ψευδές πιστοποιητικό (κόκκινο χρώμα).

«Θα υπάρξει μια εφαρμογή, την οποία διαμορφώνουμε αυτή τη στιγμή και στόχος μας είναι να είναι έτοιμη στις 15 Ιουλίου. Η κεντρική ιδέα είναι η εφαρμογή να μπορεί να διαβάζει το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό, το οποίο χρησιμοποιούν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περιλαμβάνει αποδεικτικό είτε του ότι έχεις εμβολιαστεί, είτε ότι έχεις νοσήσει το τελευταίο 6μηνο, είτε ότι έχεις αρνητικό pcr ή rapid», είπε αρχικά ο Κυριάκος Πιερρακάκης και συνέχισε: «Η εφαρμογή θα μπορεί να κατέβει από το Play Store και το Appstore σε οποιοδήποτε τηλέφωνο ή τάμπλετ, ανεξάρτητα από το αν η συσκευή χρησιμοποιεί Android ή iOS. Αυτός που θα ελέγχει στα καταστήματα θα περνάει την εφαρμογή είτε πάνω από το έγγραφο πιστοποιητικό, είτε πάνω από το κινητό του πελάτη και θα βγάζει μια σήμανση με τρία χρώματα» εξήγησε σχετικά με την λειτουργία της εφαρμογής».

Στη συνέχεια ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνισε: «Όταν η εφαρμογή θα βγάζει χρώμα πράσινο σημαίνει ότι ο ενδιαφερόμενος είναι πλήρως εμβολιασμένος ή έχει νοσήσει. Όταν βγαίνει κίτρινο σημαίνει ότι έχει αρνητικό τεστ, ενώ το κόκκινο χρώμα θα συνεπάγεται λάθος ή μη αληθές έγγραφο ή οτιδήποτε άλλο. Αυτός που ελέγχει θ’ αποφασίζει αν πρέπει να δώσει είσοδο ή όχι στον πελάτη».

Για το αν τίθεται θέμα προσωπικών δεδομένων, ο κ. Πιερρακάκης ήταν κατηγορηματικός: «Όχι. Δεν τίθεται θέμα προσωπικών δεδομένων. Συζητήσαμε διεξοδικά με την Ανεξάρτητη Αρχή Προσωπικών Δεδομένων. Δεν διαβάζει ούτε ΑΜΚΑ, ούτε τίποτα».

Πανελλήνιες

Σχετικά με τις σημερινές ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των Πανελληνίων, έκανε λόγο ότι πάνω από 70.000 γράφτηκαν στη δυνατότητα να λάβουν τους βαθμούς τους με μήνυμα στο κινητό τους. « Νομίζω είναι μια πολύ ωραία αλλαγή, απ’ όταν είχα δει εγώ τα αποτελέσματα τα δικά μου στις Πανελλήνιες σε εκείνους τους πίνακες» είπε.

«Δεν ήταν δύσκολο να γίνει. Απαιτούσε καλή συνεργασία. Δεν είναι κάτι φοβερό. Τα περισσότερα που κάναμε δεν είναι φοβερά τεχνολογικά. Το πιο δύσκολο είναι να σκεφτείς έναν νέο τρόπο να εξυπηρετήσεις τον πολίτη» συμπλήρωσε.

Τέλος, σχολίασε ότι ο ΕΦΚΑ είναι ο δυσκολότερος σε ό,τι αφορά στην ψηφιοποίησή του. «Είχε πολλά ταμεία που συνενώθηκαν. Κάποια δεν είχαν συστήματα και ψηφιοποιημένη πληροφορία».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ