Πώς δρούσε η σπείρα που ανατίναζε ΑΤΜ και άρπαξε 1,17 εκατ. ευρώ

Πάνω από 1.170.000 ευρώ, είχε αποκομίσει εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποία διέπρατταν διαρρήξεις ΑΤΜ Τραπεζών με τη χρήση εύφλεκτων αερίων (μέθοδος PLOFKRAAK) και εκρηκτικών υλών στην Αττική και στην Κόρινθο, αφαιρώντας είτε ολόκληρες τις κασετίνες είτε τα χρήματα από αυτές.

Από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, συγκροτήθηκε ειδική ομάδα η οποία κατάφερε να εξαρθρώσει την οργάνωση και χθες προχώρησε σε τρεις συλλήψεις.

Πρόκειται για τρεις σεσημασμένους Έλληνες ηλικίας 30,33 και 45 ετών, οι οποίοι δρούσαν από το 2018 και μέχρι στιγμής ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή τους σε 11 διαρρήξεις και 15 απόπειρες σε ΑΤΜ, ενώ εξιχνιάστηκαν 14 κλοπές αυτοκινήτων και 5-κλοπές πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων.

Η δράση τους

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες επέλεγαν να «χτυπήσουν» κατά τις πρώτες πρωινές, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με κουκούλες ενώ φορούσαν γάντια και μακρυμάνικες μπλούζες ή μπουφάν, προκειμένου να μην αφήσουν ίχνη τους στα σημεία.

Μάλιστα όπως διαπιστώθηκε είχαν ιδιαίτερη τεχνογνωσία ως προς τον τρόπο των εκρήξεων και επέλεγαν ΑΤΜ Τραπεζών που ήταν σε απομακρυσμένες περιοχές, εγκατεστημένα είτε σε σούπερ μάρκετ είτε σε εξωτερικούς χώρους.

Αρχικά πλησίαζαν με το όχημά τους το ΑΤΜ που είχαν στοχοποιήσει και ο συνοδηγός με γρήγορες κινήσεις τοποθετούσε τον σωλήνα διοχέτευσης αερίου και με σπινθήρα που προκαλούσε, είτε με μπαταρία είτε με TASER, πραγματοποιούσε την έκρηξη.

Έπειτα από ανεπιτυχείς απόπειρες διάρρηξης, κατά τις οποίες πραγματοποίησαν μεν έκρηξη αλλά δεν κατόρθωσαν να αφαιρέσουν τα χρήματα, αναβάθμισαν τον τρόπο δράσης τους και άρχισαν να πραγματοποιούν τις εκρήξεις με στέρεο εκρηκτικό που τοποθετούσαν μέσα στο ΑΤΜ.

Στη συνέχεια επιβιβάζονταν σε κλεμμένα οχήματα, και διέφευγαν. Για να πραγματοποιήσουν τα χτυπήματά τους, χρησιμοποιούσαν επίσης κλεμμένα οχήματα, βαρέως κυρίως τύπου, με τα οποία εισέρχονταν στο εσωτερικό των υποκαταστημάτων και στη συνέχεια εγκατέλειπαν στο σημείο, ενώ για να εξαφανίσουν τα ίχνη τους, τους έβαζαν φωτιά ή τα περιέλουζαν με βενζίνη.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης τους είχαν τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ τους και χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM, καταχωρημένες σε ονόματα ανύπαρκτων αλλοδαπών.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, των διακεκριμένων κλοπών και απόπειρες αυτών, εκρήξεις κατά συναυτουργία και λοιπές παραβάσεις σχετικές με τις εκρηκτικές ύλες, πλαστογραφίες, διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς καθώς και για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί όπλων και περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Επιπρόσθετα, ο 30χρονος κατηγορείται για παράβαση της Νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Στην κατοχή τους, καθώς και από τις έρευνες σε οικίες και χώρους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν φιάλη υγραερίου, ηλεκτρικά καλώδια, φυτίλια, πιστόλι, φυσίγγια, λοστοί, βαριοπούλα, μικροποσότητα κάνναβης, πλήθος ρολογιών, κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ οι έρευνες για την εξιχνίαση και άλλων παρόμοιων περιπτώσεων συνεχίζονται.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ