Πλειώνης: Την Τρίτη η κορύφωση του καύσωνα – Να ληφθούν μέτρα από την Πολιτεία

Για επέκταση του καύσωνα, μέχρι την Πέμπτη, μίλησε ο Μανώλης Πλειώνης, κάνοντας λόγω για θερμοκρασίες που θ’ αγγίξουν τους 47 βαθμούς. Προληπτικά μέτρα ζήτησε από την Πολιτεία.

Την Τρίτη θα ζήσουμε την κορύφωση του καύσωνα, όπως προανήγγειλε ο Μανώλης Πλειώνης με συνέντευξή του στον Alpha 98,9. Ο καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής στο ΑΠΘ, Διευθυντής και Πρόεδρος ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μίλησε επίσης για επέκταση του καύσωνα και την επόμενη εβδομάδα, «πιθανότατα μέχρι και την Πέμπτη»

«Οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ υψηλές την επόμενη εβδομάδα. Αυτή τη στιγμή οι προβλέψεις λένε ότι θα κορυφωθούν την Τρίτη και θα φθάσουν μεσοσταθμικά στην Αθήνα τους 44 βαθμούς Κελσίου και στη Θεσσαλονίκη γύρω στους 41-42. Αυτές είναι οι μέσες θερμοκρασίες ανά περιοχή. Αυτές, τοπικά, σε διαφορετικές περιοχές της Αθήνας, μπορεί να αυξηθούν αρκετά παραπάνω. Μπορεί να φθάσουν τους 46 και 47 βαθμούς, σε επιμέρους σημεία», είπε ο κ. Πλειώνης στην εκπομπή «Ραντάρ», εκτάκτως με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο.

«Την προσεχή Τρίτη η μέση τιμή στο κέντρο της Αθήνας εκτιμάται στους 44 βαθμούς Κελσίου», είπε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι αντίστοιχες θα είναι οι θερμοκρασίες τόσο της Δευτέρα όσο και την Τετάρτη.

«Σήμερα η πρόβλεψη κάνει λόγο για 40άρια, το Σαββατοκύριακο οι θερμοκρασίες θα παραμείνει στους 40-41 βαθμούς Κελσίου και από την Τρίτη θα αρχίσουν να ανεβαίνουν ακόμα παραπάνω», είπε και συνέχισε: «Το ανησυχητικό στοιχείο αυτού του καύσωνα είναι ότι «οι θερμοκρασίες είναι και υψηλές και παρατεταμένες. Η διάρκεια θα επιβαρύνει και το δίκτυο του ηλεκτρικού. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή εκ μέρους της πολιτείας».

Διευκρίνισε ότι υψηλές θερμοκρασίες θα καταγραφούν σε ολόκληρη την επικράτεια.

«Πρέπει να ληφθούν μέτρα από την πολιτεία»

Η πολιτεία τη προληπτικά μέτρα μπορεί να λάβει; «Δεν γνωρίζουμε τα μέτρα που μπορεί να πάρει η πολιτεία. Αυτό είναι θέμα της Πολιτικής Προστασίας και των υπευθύνων. Αλλά, ορισμένα πράγματα που είναι λογικά και πιθανώς να μπορούν να εφαρμοστούν, δεν γνωρίζω, είναι ότι θα μπορούσαν να κλείσουν υπηρεσίες, Πέρα από τη δυσφορία που θα προκαλέσει ο καύσωνας στον κόσμο, καταλαβαίνετε ότι θα έχουμε επιβάρυνση του δικτύου. Οπότε, φαντάζομαι ότι πρέπει να παρθούν μέτρα που θα απομειώσουν όσο το δυνατόν αυτή την επιβάρυνση».

Τόνισε ότι τις ημέρες των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, «είναι λογικό κάποιες υπηρεσίες στον δημόσιο τομέα, πιθανώς και γενικότερα, να κλείσουν δύο μέρες και βλέπουμε. Καλό θα ήταν να παρθούν κάποια μέτρα».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ