Πιτέλου για μετάλλαξη Ομικρον: Ανησυχούμε για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Η αντιπρόεδρος Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δημόσιας Υγείας, Ελένη Πιτέλου, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα για την πανδημία, αλλά και τη νέα μετάλλαξη Ομικρον του κορονοϊού.

Την ανησυχία της για τη διασπορά που χαρακτηρίζει τη νέα μετάλλαξη Ομικρον, αλλά και για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων εξέφρασε η αντιπρόεδρος Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δημόσιας Υγείας Ελένη Πιτέλου.

«Για τις επόμενες δύο εβδομάδες ό,τι και να πούμε είναι στην κρυστάλλινη σφαίρα», είπε η κ. Πιτέλου στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» και πρόσθεσε: «Έχουμε κάποιες ενδείξεις ότι διασπείρεται γρήγορα και βλέπουμε κάποια χαρακτηριστικά που φέρει τα οποία μας προκαλούν πράγματι ανησυχία ως προς το αν τα εμβόλια μπορούν να τα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Αν θα έπρεπε κάποιος να μαντέψει, εγώ θα έλεγα μάλλον ότι θα πρέπει να μας ανησυχεί ως προς την αποτελεσματικότητα των όπλων που έχουμε. Αυτό όμως που ακούμε από συναδέλφους στην Αφρική είναι ότι έχει μάλλον ήπια συμπτωματολογία, αλλά θα το δούμε πιο καθαρά σε 1-2 εβδομάδες. Είναι σαφώς δυνατό να έχεις ένα νέο εμβόλιο σε 3 μήνες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα μπορέσεις να εμβολιάσεις τότε. Για να μιλάμε για αποτελεσματικό εμβολιασμό με νέο εμβόλιο πάμε στους 6 μήνες».

Η κ. Πιτέλου τόνισε επίσης ότι «όλοι όσοι είμαστε στον χώρο, είχαμε τα ραντάρ μας σηκωμένα για κάτι τέτοιο» και εξέφρασε την ανησυχία της για τη μετάλλαξη Δέλτα καθώς όπως είπε «δεν την έχουμε αντιμετωπίσει αποτελεσματικά».

«Είναι ανάγκη να δούμε πώς θα εμβολιαστούν οι μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες, όπου υπάρχουν μονοψήφια ποσοστά εμβολιασμένων, όπως στην Αφρική», επεσήμανε η κυρία Πιτέλου, καθώς «εκεί παράγονται οι μεταλλάξεις, ενώ δημιουργούνται και ανθρωπιστικά ζητήματα, αφού οι υγειονομικοί εκεί είναι ανεμβολίαστοι σε ποσοστό 80%-90%».

«Είναι ένα χρόνιο θέμα το πώς μπορεί να είναι αυτόνομη μια περιοχή για παραγωγή φαρμάκων και εμβολίων. Η άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας είναι ένα σημαντικό θέμα και ο μηχανισμός για να γίνει υπάρχει εδώ και δύο δεκαετίες, απλώς δεν έχει ενεργοποιηθεί. Σήμερα περιμένουμε όλες τις χώρες να ψηφίσουν στον ΠΟΥ για το αν θα χρειαστεί συνθήκη για την πανδημία. Η πρώτη και μόνη συνθήκη έγινε το 2003 και ήταν για το κάπνισμα. Περιμένουμε κάτι αντίστοιχο και για την συνθήκη των πανδημιών» τόνισε

Δεν αρκεί ωστόσο η άρση στην πατέντα για να καλυφθούν χώρες όπως η Αφρική», σημείωσε, καθώς «χρειάζεται μηχανισμός τεχνογνωσίας και υποδομές, οι οποίες θέλουν περίπου 1-2 χρόνια να γίνουν, αλλά πρέπει να γίνει μια αρχή».

«Οι επιστήμονες στη Νότια Αφρική κινήθηκαν πολύ γρήγορα, έντιμα και φιλότιμα, με το να τους κλείσεις τα σύνορα και να τους αποκλείσεις εμπορικά, δεν σημαίνει ότι δεν θα μπει κάποιος με την συγκεκριμένη παραλλαγή. Αυτό που πρέπει σίγουρα να κάνεις είναι να ελέγξεις αυτόν που μπαίνει στην χώρα με pcr test και αυτό είναι μια υποδομή που δεν χτίστηκε όσο μπορούσε» υπογράμμισε η κ. Πιτέλου και τόνισε πως σίγουρα αυτό το στέλεχος έχει κάνει τον γύρο του κόσμου, από την στιγμή που υπάρχει στο «ραντάρ».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ