Πιστοποιητικό νόσησης: Πώς βγάζουν οι εμβολιασμένοι με rapid test

Πιστοποιητικό νόσησης βγάζουν οι εμβολιασμένοι με rapid test. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες, οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες μπορούν να εκδώσουν πλέον πιστοποιητικό νόσησης με θετικό rapid test, το οποίο έχει διάρκεια ισχύος τους τρεις μήνες.

Το ίδιο ισχύει για όσους δεν πρόλαβαν να κάνουν την τρίτη δόση, λόγω της νόσησης και την στιγμή αυτή εμφανίζονται ως ανεμβολίαστοι αφού έχοντας στα χέρια τους θετικό rapid test και όχι PCR και αδυνατούσαν να εκδώσουν το πιστοποιητικό νόσησης. Αυτό άλλαξε με σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που δημοσιεύτηκε προ ολίγων ημερών η οποία όριζε ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης με θετικό rapid test εντός 14 ημερών από τη νόσηση.

Ως πλήρως εμβολιασμένοι ορίζονται κατά την ΚΥΑ:

όσοι έλαβαν προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τη δεύτερη δόση με τα διδοσικά εμβόλια Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca ή το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson&Johnson

όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού SARS-CoV-2 με μία δόση εμβολίου λόγω νόσησής τους με COVID-19

από την 1 Φεβρουαρίου 2022, όσοι ενήλικοι από την πρώτη κατηγορία έχουν λάβει την αναμνηστική δόση προτού παρέλθουν επτά μήνες από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού.

Η έκδοση πιστοποιητικού με rapid test δεν κατέστη δυνατή για εμβολιασμένους που νόσησαν με κορονοϊό αλλά τα βρήκαν «σκούρα» στην πλατφόρμα για τη βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου COVID-19. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης διαβεβαίωσε πως εντός 48 ωρών θα έχουν επιλυθεί τα όποια προβλήματα, καθώς θα παρεμετροποιηθεί το σύνολο των στοιχείων από τις πλατφόρμες που ελέγχει ώστε να καλυφθούν όλες οι περιπτώσεις.

Μπορεί μέχρι πρότινος να ήταν απαραίτητος ο μοριακός έλεγχος – και μάλιστα να χρειαζόταν ένας μήνας μετά την έκδοση θετικού PCR – ωστόσο πλέον αρκεί ένα rapid test σε φαρμακείο ή διαγνωστικό κένρο, διάστημα 14 ημερών και λίγα κλικ.

Πιο συγκεκριμένα, οι πλήρως εμβολιασμένοι νοσήσαντες μετά το rapid test αναζητούν στο gov.gr τη «Βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου κορονοϊού COVID-19» που είναι διαθέσιμη εδώ.

Για να συνδεθείτε και να έχετε πρόσβαση στο πιστοποιητικό νόσησης, θα χρειαστείτε:

τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet

τον ΑΜΚΑ σας.

Σημειώνεται πως η βεβαίωση που θα εκδώσετε έχει μοναδικό κωδικό επαλήθευσης και προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα.

Ποιοι θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι

Ως πλήρως εμβολιασμένοι ορίζονται κατά την ΚΥΑ:

  • όσοι έλαβαν προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τη δεύτερη δόση με τα διδοσικά εμβόλια Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca ή το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson&Johnson
  • όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2 με μία δόση εμβολίου λόγω νόσησής τους με COVID-19
  • Από την 1 Φεβρουαρίου 2022, όσοι ενήλικοι από την πρώτη κατηγορία έχουν λάβει την αναμνηστική δόση προτού παρέλθουν επτά μήνες από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ