Πευκί φωτιά τώρα – Εύβοια: Εικόνες τραγωδίας, μεταφέρουν κατοίκους με τα χέρια

Δραματικές είναι οι εικόνες από το Πευκί όπου εδώ και λίγα λεπτά έχει φτάσει η πύρινη λαίλαπα. Πυροβε΄στες και κάτοικοι παλεύουν με κάθε μέσο για να περιορίσουν τη φωτιά χωρίς να υπάρχει νερό καθώς έχει κοπεί η υδροδότηση. Μάλιστα πυροσβέστες ακούγονται σε ζωντανή μετάδοση να φωνάζουν με ντουντούκες ότι χρειάζονται νερό για να κατασβήσουν το πύρινο μέτωπο. Την ίδια ώρα ηλικιωμένοι μεταφέρονται με κάθε μέσο στο φέρυ μποτ που περιμένει στην παραλία. Μάλιστα άνθρωποι προχωρημένης ηλικίας που δεν μπορούν να περπατήσουν μεταφέρονται ακόμα και σε κρεβάτια. Την ίδια ώρα υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένους στο χωριό Γερακιού όπου έχουν καεί πολλά σπίτια.

peuki

Μια θλιβερή εικόνα

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό, «αυτή τη στιγμή οι φλόγες είναι δίπλα στο Πευκί και νότια στο μεγάλο μέτωπο, που κινδυνεύει να μπει στο μεγάλο το δάσος, αλλά το βασικό αυτή τη στιγμή είναι στο Πευκί». Όπως είπε ο περιφερειάρχης, μιλώντας στο Open, το Πευκί «είναι μεγάλο, τουριστικό μέρος και γίνεται προσπάθεια να φύγει ο κόσμος». Ο ίδιος συμπλήρωσε πως δεν υπάρχει καμιά ορατότητα για εναέρια μέσα και η όποια προσπάθεια πυρόσβεσης γίνεται με επίγεια μέσα.

Δηλώσεις Χαρδαλιά

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε πως διαρκώς ενισχύονται οι δυνάμεις που επιχειρούν στην Εύβοια. Όπως εξήγησε, αντιμετωπίζουν δύο κυρίως μέτωπα και σε τεράστια απόσταση μεταξύ τους, στην Βόρεια και τη Νότια Εύβοια. Ειδικά στη Βόρεια Εύβοια, οι ριπές των νοτιοανατολικών ανέμων που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν τα 4 bf, οδηγούν την πυρκαγιά προς τους παραλιακούς οικισμούς, ενώ προσέθεσε ότι ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις δίνουν μεγάλη μάχη, ασταμάτητα.

“Όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα επιχειρούν από το πρώτο φως της ημέρας, ενώ οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται διαρκώς από όμορες περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Ουκρανία 100 πυροσβέστες και από τη Ρουμανία 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα. Τεράστια είναι η συνδρομή όλων των συναρμόδιων φορέων από τις Ένοπλες δυνάμεις, από την Ελληνική Αστυνομία, από το Λιμενικό Σώμα, από τους εθελοντές μας, αλλά και την Περιφέρεια και την Τοπική αυτοδιοίκηση”, υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σχετικά με τα εναέρια μέσα ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι τη νύχτα, ολοκληρώθηκαν επείγουσες εργασίες συντήρησης τους, καθώς επιχειρούν εδώ και μέρες σε όλη τη χώρα, και με το πρώτο φως της ημέρας προσβάλλουν τα πύρινα μέτωπα με έμφαση στην Εύβοια. Ειδικότερα για την Εύβοια είπε ότι στην περιοχή λόγω της φοράς του ανέμου, του καπνού και της περιορισμένης ορατότητας η προσπάθεια των χειριστών και των 17 εναέριων μέσων, 8 σε κάθε έξοδο συν 1 Beriev, επικεντρώνεται σε στοχευμένες προσβολές της πυρκαγιάς ιδιαίτερα κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Όπως θα δείτε και στο παρακάτω βίντεο που μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, το ρωσικό πυροσβεστικό σκάφος επιχειρεί ασταμάτητα στην Εύβοια κάνοντας ρίψεις νερού.

Οι τρεις προϋποθέσεις για να λειτουργήσουν τα εναέρια μέσα

“Πρέπει να ληφθεί υπόψη, ότι τα πυροσβεστικά εναέρια μέσα, αντιμετωπίζουν σοβαρές αντιξοότητες και κινδύνους όταν επιχειρούν σε μεγάλα πύρινα μέτωπα όπως αυτό της Εύβοιας. Αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να δυσχεράνουν ή σε κάποιες περιπτώσεις να καταστήσουν κι αδύνατο το έργο τους. Η χαμηλή ορατότητα, οι ισχυρότατες αναταράξεις, τα ρεύματα και το μικροκλίμα στην περιοχή της φωτιάς δημιουργούν συχνά σοβαρές δυσκολίες στο έργο τους”, επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς ενώ κατέστησε σαφές ότι “προκειμένου να είναι σε θέση τα εναέρια μέσα να πραγματοποιήσουν ρίψεις με ασφάλεια, πρέπει να υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις. Να έχει διασφαλιστεί το πώς θα πάνε, πώς θα ρίξουν και κυρίως πώς θα φύγουν. Αν έστω και μία από αυτές τις προϋποθέσεις δεν πληρείται, δεν είναι εφικτή η πραγματοποίηση ρίψεων”.

Παράλληλα αναφέρθηκε στον πυροσβέστη που τραυματίστηκε σήμερα και επιχειρούσε στην Πάρνηθα τονίζοντας ότι είναι καλά στην υγεία του, έχασε προσωρινά τις αισθήσεις του, μεταφέρθηκε άμεσα με ελικόπτερο σε προσβάσιμο σημείο, όπου τον περίμενε ασθενοφόρο και τον μετέφεραν στο 251 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ