Παυλάκης: Κίνδυνος κατάρρευσης στην Αττική – Καταστροφή οι μετακινήσεις το Πάσχα Κύριο

Να εφαρμοστούν τα περιοριστικά μέτρα για να αλλάξει η επιδημιολογική εικόνα, τονίζει ο ιατρός – ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, επισημαίνοντας τον κίνδυνο «κατάρρευσης» για την Αττική.

«Θα περάσουμε τα 100 θύματα τη μέρα» προειδοποίησε ο ιατρός-ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, και τόνισε πως «αν εφαρμοστούν τα περιοριστικά μέτρα είναι ικανά να αλλάξουν την επιδημιολογική εικόνα». Όπως είπε σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ, «η Αττική βρίσκεται ακόμα σε μεγάλο κίνδυνο κατάρρευσης και υπογράμμισε ότι είναι «πανεύκολο» να φτάσουμε τα 3.000 κρούσματα ημερησίως αν δεν τηρηθούν τα μέτρα.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις για τους περιορισμούς και το αυστηρό lockdown, ο κ. Παυλάκης ανέφερε επίσης:

«Πολλοί λένε ότι τα μέτρα είναι άδικα και παράλογα, αλλά είναι δύσκολο να βρεις ιδανικές λύσεις, χρειάζονται απλοί κανόνες απλές λύσεις. Αν έχουμε πόλεμο, πρέπει να έχουμε απλούς κανόνες εφαρμοσμένους απ’ όλους. Το ιδανικό ήταν να τα κλείσουμε όλα για 2 με 3 εβδομάδες. Αν είχε γίνει την πρώτη περίοδο της επιδημίας θα είχαμε ησυχάσει όπως η Νέα Ζηλανδία ή το Βιετνάμ».

Για τον σεισμό σημείωσε:

«Οι πολίτες δεν ακολουθούν τα μέτρα όπως πρέπει. Έχουμε το σεισμό τώρα η κυβέρνηση και όλοι οι λογικοί άνθρωποι λένε “βγείτε από τα σπίτια και δεν θα έχουμε θύματα”. Με τον κορονοϊό έχουμε 20 με 40 θύματα την ημέρα. Την επόμενη εβδομάδα θα είναι 60 και παραπάνω, και θα περάσουν τα 100 κάθε μέρα. Δεν έχουμε δει την κορύφωση. Με τόσα θύματα λέμε το απλό, “προφυλαχθείτε εφαρμόστε τα μέτρα”».

Ωστόσο, εκτίμησε ότι «δεν είμαστε στο ίδιο σημείο. Έχουμε αποφύγει την καταστροφή, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Έρχονται τα εμβόλια και η άνοιξη» και προέβλεψε ότι «την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων».

Αποκλιμάκωση βλέπει από τη μεθεπόμενη εβδομάδα. «Ελπίζω οι Έλληνες πολίτες να ακούσουν για να αποφύγουμε την καταστροφή. Ελπίζω να διδαχθούν από τη Θεσσαλονίκη. Η Ελλάδα, εδώ και ένα χρόνο, έχει αποφύγει ένα τεράστιο τσουνάμι τύπου Μπέργκαμο. Ελπίζω να το αποφύγει τελειωτικά, γιατί τώρα είμαστε στην τελική ευθεία. Στην Αττική, αλλά και σε όλη την Ελλάδα δυστυχώς, τις επόμενες δυο εβδομάδες τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Ελπίζω ότι στο μέσο της μεθεπόμενης εβδομάδας θα μπορέσουμε να δούμε την κορύφωση. Αν δεν δούμε την κορύφωση του κύματος δεν μπορώ να κάνω καμία πρόβλεψη. Πανεύκολα μπορούμε να δούμε 3.000 κρούσματα την ημέρα. Όπως είχατε μαύρο μήνα με 5.000 νεκρούς μπορείτε να έχετε και μαύρο μήνα με 10.000 νεκρούς. Είναι πιθανότητα, πρέπει να βοηθήσουν όλοι».

«Χρειάζονται περισσότεροι εμβολιασμοί και άνοιγμα με το σταγονόμετρο» πρόσθεσε και τάχθηκε κατά των μετακινήσεων το Πάσχα.

«Τα σχολεία θα μπορούσαν να αρχίσουν τον Απρίλιο χωρίς διακοπές το Πάσχα με αναπλήρωση μέρος των κενών μέρος του καλοκαιριού ή αρχίζοντας νωρίτερα. Από το καλοκαίρι και πέρα ελπίζουμε για μεγάλες ανάσες» εξήγησε και για τις πασχαλινές μετακινήσεις είπε πως «μπορεί να είναι καταστροφή».

Τέλος, για τις μεταλλάξεις δήλωσε ότι «είναι μαθηματικά βέβαιο ότι σαν τις κατσαρίδες θα πολλαπλασιάζονται και οι μεταλλάξεις».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ