Πάτρα: Ψάχνουν για κεταμίνη ή άλλες τοξικές ουσίες και στη Μαλένα

Ως εργαστηριακά «ανύπαρκτη», ενδέχεται να έχει καταστεί η κεταμίνη στη περίπτωση της Μαλένας, του μικρού κοριτσιού από την Πάτρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών επιστημόνων. Όπως τονίζουν, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη τοξική ουσία δεν είχε αναδειχθεί στις τοξικολογικές εξετάσεις του κοριτσιού στο εργαστήριο φαρμακολογίας-τοξικολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα ποσότητες ουσιών που εντοπίζονται κατά τις τοξικολογικές εξετάσεις, κάτω από συγκεκριμένο ποσοστό, καταγράφονται ως «ανύπαρκτες», κάτι που ίσως συνέβη και στην περίπτωση του άτυχου κοριτσιού. Μάλιστα οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι στο ίδιο εργαστήριο, είχαν αναδειχθεί τα 6,5 mg κεταμίνης στην Τζωρτζίνα. Σε περίπτωση που στο νέο κύκλο ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων προκύψουν ενδείξεις ποσόστωσης κεταμίνης, η άλλης τοξικής ουσίας, υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω διερεύνηση κάτω από άλλες εργαστηριακές παραμέτρους, με σύγχρονες μεθόδους σε εξελιγμένους φασματογράφους, που διαθέτουν τα εργαστήρια.

Αν εντοπιστούν ακόμα και ελάχιστα, ποσοστά κεταμίνης στα πλακίδια οργάνων της Μαλένας, τα οποία δεν θα έχουν δοθεί στο πλαίσιο της νοσηλείας της στο νοσοκομείο, τότε η χορήγηση έχει προέλθει από «εξωτερικό παράγοντα». Αυτή μάλιστα, πρέπει να έχει γίνει πολύ νωρίτερα από την εκδήλωση των σοβαρών συμπτωμάτων που προκάλεσαν τον θάνατό της, με αποτέλεσμα η ουσία να έχει μεταβολιστεί σε επίπεδα που την καθιστούν εργαστηριακά «ανύπαρκτη».

Υπενθυμίζεται ότι το συκώτι και τα νεφρά της Μαλένας βρίσκονται ήδη στο παθολογοανατομικό εργαστήριο, για τις νέες εξειδικευμένες ιστολογικές και κυρίως τοξικολογικές εξετάσεις. Στο πρώτο στάδιο της νεκροψίας-νεκροτομής είχε διαπιστωθεί μεταξύ άλλων εκτεταμένη εκφύλιση στο συκώτι και ήπιες παρεγχυματώδεις αλλοιώσεις νεφρού, ευρήματα που θα επανεξεταστούν, καθώς τέτοια εμφανίζονται και σε περιπτώσεις χορήγησης τοξικής ουσίας ή δηλητηρίου.

Οι ιστολογικές εξετάσεις που είχαν γίνει στην Μαλένα, μετά τον θάνατό της, ανέδειξαν δύο ευρήματα, και συγκεκριμένα αλλοιώσεις σε νεφρά και συκώτι, οι οποίες μπορούν να προέλθουν από τοξική δράση φαρμάκου ή δηλητήριο. Σε περίπτωση που οι παθολογοανατόμοι, οι οποίοι προβαίνουν σε νέες ιστολογικές εξετάσεις, έχουν ενδείξεις τοξικής ουσίας, τότε με νέο και σύγχρονο εξοπλισμό, θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν την χρησιμοποίηση θανατηφόρας ουσίας στην Μαλένα. Αν υπάρχει ένα εύρημα που επηρεάζει ένα όργανο, υπάρχει η τεχνολογία αναζήτησης η οποία έχει την δυνατότητα εντοπισμού της ουσίας που μπορεί χορηγήθηκε από εξωγενή παράγοντα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ