Πάσχα με αποστάσεις και νέα απαγόρευση κυκλοφορίας – Πώς ανοίγουν εστίαση, σχολεία

Όλα τα νέα μέτρα για εστίαση, εκκλησίες, σχολεία και απαγόρευση κυκλοφορίας την περίοδο του Πάσχα και αμέσως μετά τις γιορτές.

Τον οδικό χάρτη για τη σταδιακή χαλάρωση του lockdown την περίοδο αμέσως μετά το Πάσχα, περιλαμβανομένων των ημερομηνιών για το άνοιγμα σχολείων, εστίασης και τουρισμού, όπως και τον τρόπο με τον οποίο θα εορτάσουμε φέτος τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας παρουσίασαν το βράδυ της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Βασίλης Κικίλιας, με τον Υπουργό Υγείας να παίρνει τη σκυτάλη των ανακοινώσεων μετά το πρωθυπουργικό διάγγελμα.

Μιλώντας για τα επόμενα βήματα της διαδικασίας σταδιακής επαναφοράς στην «κανονικότητα», ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση σε τρία ορόσημα, κατά το τηλεοπτικό μήνυμά του:

«Πρώτον, τη Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργεί η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους. Και η κυκλοφορία διευρύνεται έως τις 11 το βράδυ. Με υποχρεωτικά self-test στους εργαζομένους. Αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα. Και τα γνωστά μέτρα υγιεινής.

Δεύτερον, στις 10 Μαΐου ανοίγουν και πάλι γυμνάσια και δημοτικά σχολεία. Και εδώ θα ισχύουν οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό. Όπως και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες προστασίας στις αίθουσες.

Τρίτον, το Σάββατο 15 Μαΐου ανοίγει ο τουρισμός. Με προδιαγραφές για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, όσο και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με τεστ. Στις 15 Μαΐου, επίσης, απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες, ενώ θα επιτραπούν και ορισμένες δραστηριότητες του Πολιτισμού».

Λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε εκτενέστερα στις εισηγήσεις της Επιτροπής των ειδικών Επιδημιολόγων-Λοιμωξιολόγων, από το βήμα της τακτικής ενημέρωσης για τον κορονοϊό, τόσο σε σχέση με τα παραπάνω, όσο και ως προς τον εκκλησιασμό ή το εορταστικό τραπέζι, για τις ημέρες του Πάσχα, κ.α.. Ουσιαστικά, οι πολίτες καλούνται να… αποστηθίσουν ακόμη ένα νέο πλαίσιο περιορισμών, με την απαγόρευση κυκλοφορίας να αλλάζει «ωράριο» τρεις φορές μέσα σε λίγες μέρες.

Αναλυτικά, αφού τόνισε ότι «όλα είναι υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε νέα έξαρση του κορονοϊού», ο Υπουργός Υγείας δήλωσε τα ακόλουθα:

  • «Η Επιτροπή μάς εισηγήθηκε σχετικά με τον αριθμό ατόμων στους ιερούς ναούς κατά τη διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, να ισχύσει η αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τετραγωνικά μέτρα, με τα υγειονομικά μέτρα τα οποία ήδη ισχύουν. Επίσης, σε εξωτερικούς χώρους των ναών να τηρείται η ενδεδειγμένη απόσταση, αν είναι δυνατόν, των 10 μέτρων μεταξύ των πιστών. Ειδικά ως προς τη χρήση μάσκας στους ναούς, η Επιτροπή εισηγήθηκε τη χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς, όσο και στους εξωτερικούς χώρους. Περαιτέρω την εφαρμογή υποχρεωτικού τεστ για τους ιερείς και το προσωπικό των ναών. Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και ειδικά της Μεγάλης Παρασκευής, η Επιτροπή πρότεινε η περιφορά του Επιταφίου να λάβει χώρα στον προαύλιο χώρο των ναών χωρίς, αν είναι δυνατόν, να γίνει η πομπή. Και δεύτερον, το καθιερωμένο προσκύνημα του Επιταφίου να διενεργηθεί εκτός ναού.
  • Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Η Επιτροπή εισηγείται ο περιορισμός κυκλοφορίας, που θα ισχύσει τη Μεγάλη Εβδομάδα να είναι από τις 22:00 και την ημέρα του Πάσχα στις 21:00. Και από τις 3 Μαΐου, δηλαδή τη Δευτέρα του Πάσχα, ο περιορισμός κυκλοφορίας να ισχύει από τις 23:00.
  • Σχετικά με την Κυριακή του Πάσχα κατ’ εξαίρεση να ισχύσει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών, με ανώτατο αριθμό των 9 ατόμων στη συνάθροιση. Εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο, δύο ευρύτερες οικογένειες και πάντως έως 12 άτομα.
  • Σχετικά με την επαναλειτουργία των βαθμίδων εκπαίδευσης που βρίσκονται σε αναστολή, η Επιτροπή προτείνει τη δια ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων να γίνει στις 10 Μαΐου 2021, με τα ίδια μέτρα που εφαρμόζονται ήδη για τα Λύκεια, θυμίζω self-test εβδομαδιαίως μαθητών, εκπαιδευτικών, διοικητικού προσωπικού και με δωρεάν, φυσικά, διάθεση από τα φαρμακεία.
  • Αναφορικά με την επαναλειτουργία των χώρων εστίασης, εστιατόρια και καφετέριες, η Επιτροπή εισηγείται θετικά στην έναρξη της λειτουργίας τους την 3η Μαΐου του 2021 για τους εξωτερικούς χώρους, με τακτική αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων και επικαιροποιημένα υγειονομικά πρωτόκολλα, με υποχρεωτικό self-test δύο φορές την εβδομάδα για το προσωπικό.
  • Αναφορικά με τις υπερτοπικές διαπεριφερειακές μετακινήσεις των πολιτών, τα μέλη της Επιτροπής προτείνουν να ισχύσουν από τις 15 του Μαΐου του 2021»

Κλείνοντας την τοποθέτησή του σε σχέση με τις αποφάσεις των επιστημόνων, ο κ. Κικίλιας διευκρίνισε πως «τα συναρμόδια Υπουργεία θα έρθουν με τη σειρά τους και θα αναλύσουν διεξοδικά τα μέτρα τα οποία αφορούν τα συγκεκριμένα Υπουργεία καθένα ξεχωριστά, ανάλογα με τα χαρτοφυλάκια», κάτι που, προφανώς, θα γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες, ενώ μετέφερε και τη σύσταση των μελών της Επιτροπής «την ανάγκη απαρέγκλιτης τήρησης των ανωτέρω μέτρων από τους πολίτες», ενόψει της τρέχουσας επιδημιολογικής κατάστασης.

Υπενθυμίζεται πως ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 86 νέους θανάτους νωρίτερα την Τετάρτη, αλλά και περισσότερα από 3.000 νέα κρούσματα κορονοϊού (αναλυτικά εδώ) για ακόμη μία μέρα.

Τέλος τα SMS στο 13033 στις 3 Μαΐου;

Μετά και τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου, των σχολείων στις 10/5 και του τουρισμού στις 15/5 ήρθε και η ώρα να αποχαιρετήσουμε τα SMS.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με πληροφορίες τα SMS στο 13033 καταργούνται στις 3 Μαϊου ημερομηνία που ανοίγουν εστιατόρια και καφέ.

Άλλωστε ελάχιστοι είναι πλέον που τα χρησιμοποιούν και με το επίσημο άνοιγμα της εστίασης και του τουρισμού σε δεύτερο χρόνο δεν έχει πλέον χρηστικό και πρακτικό λόγο η ύπαρξή του.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται η αποστολή των SMS στο 13032 να παραμείνει λίγο περισσότερο. Τα SMS στο 13032 αφορούν την τρίωρη παραμονή μας στα καταστήματα για αγορές, αλλά και αυτό το μέτρο θα εξεταστεί αν και πόσο θα παραμείνει ανάλογα την επιδημιολογική εικόνα που θα έχει η χώρα εκείνη την περίοδο.

Για τα παραπάνω μέτρα σχετικά με τα SMS οι ειδικοί της Επιτροπής θα συσκεθούν εκ νέου και όλα αυτά θα ισχύσουν εφόσον δεν υπάρξει νέα έξαρση της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο πρωθυπουργός είπε ότι τα μέτρα χαλάρωσης και το σχέδιο άρσης του lockdown περιλαμβάνει άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαϊου, άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων στις 10/5 και άνοιγμα του τουρισμού στις 15/5.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ