Παρασκευής: Δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι η ινδική μετάλλαξη έχει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα

Για την ινδική μετάλλαξη του κορονοϊού και το ενδεχόμενο μόλυνσης ατόμων που έχουν ήδη εμβολιαστεί, το τείχος ανοσίας και την άρση των μέτρων μίλησε ο Δημήτρης Παρασκευής στην ΕΡΤ.

Μεγάλη κουβέντα έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα αναφορικά με την ινδική μετάλλαξη του κορονοϊού και τους κινδύνους που εμπεριέχει ακόμα και σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί. Ο αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Δημήτρης Παρασκευής, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους.

«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σαφής τεκμηρίωση ότι πράγματι το ινδικό στέλεχος έχει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα», είπε στην ΕΡΤ και συνέχισε: «Υπάρχει μια ανησυχία ότι περιλαμβάνει μια μετάλλαξη που έχει την ικανότητα να μολύνει άτομα με ανοσία, αλλά αυτό είναι κάτι που θα το παρατηρούμε εφεξής».

Απαντώντας σε ερώτηση για μελέτη που δημοσιεύουν οι Times στην οποία καταδεικνύεται ότι το τείχος ανοσίας που πρέπει να επιτευχθεί στην κοινότητα για την περίπτωση της ινδικής παραλλαγής είναι σε ποσοστό 10/12 επί του συνόλου του πληθυσμού, μεγαλύτερο δηλαδή κατά 1/10 από ό,τι χρειάζεται για την περίπτωση της βρετανικής, σημείωσε πως αυτό ενδεχομένως να ισχύει, ωστόσο όταν επιτευχθεί ποσοστό άνω του 60% απομακρύνεται ο κίνδυνος των εξάρσεων.

«Είναι πρώιμο να θεωρούμε αυτά τα συμπεράσματα τελικά. Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά. Είμαστε εδώ και επιτηρούμε το φαινόμενο και εάν χρειαστεί να τροποποιηθεί κάτι σε σχέση με τον εμβολιαστικό σχεδιασμό, θα γίνει», είπε.

Ο κ. Παρασκευής διευκρίνισε ότι κάποιος δεν πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του προστατευμένο επειδή εμβολιάζονται οι άλλοι στο περιβάλλον του. Ακόμα κι αν πέτυχουμε 60% με 70% του εμβολιασμού εάν κάποιος κολλήσει και είναι ανεμβολίαστος κινδυνεύει το ίδιο με νόσο ή θάνατο. «Η επιλογή μας σε σχέση με τον αν θα εμβολιαστούμε ή όχι θα πρέπει να είναι πιο ώριμη και συνετή» είπε.

Σε σχέση με τη χαλαρότητα με το άνοιγμα της εστίασης και την απελευθέρωση των μετακινήσεων είπε πως εξακολουθεί να υπάρχει προβληματισμός για τους συγχρωτισμούς. «Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Ο ιικό φορτίο είναι σε υψηλά ποσοστά στην κοινότητα. Χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί σε κάποιες δραστηριότητες» σημείωσε.

iframe allowfullscreen border=”0″ class=”shortcode_iframe” src=”https://www.ertflix.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-vod.php?f=2021/tv/news-themata-maios/20210517-apotiseksi-paraskevis2.mp4&bgimg=https://www.ertflix.gr/wp-content/uploads/2021/05/20210517-apotiseksi-paraskevis2.jpg” width=”100%” height=”580″ frameborder=”no” scrolling=”no”>

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ