Παρασκευής: Γιατί η Επιτροπή είπε «όχι» σε μετακίνηση από νομό σε νομό το Πάσχα – Οι προϋποθέσεις για το άνοιγμα της εστίασης

Ο Δημήτρης Παρασκευής ξεκαθαρίζει τους λόγους για τους οποίους η Επιτροπή είπε «όχι» στη διαδημοτική μετακίνηση για το Πάσχα, ενώ τονίζει τις προϋποθέσεις που πρέπει να τηρηθούν για άνοιγμα της εστίασης.

Ο Δημήτρης Παρασκευής μίλησε στην ΕΡΤ και αναφέρθηκε στο σκεπτικό της Επιτροπής με το οποίο απαγορεύτηκε η μετακίνηση από νομό σε νομό για τις ημέρες του Πάσχα, ενώ διευκρίνισε τις προϋποθέσεις που πρέπει να υπάρχουν, ώστε να ανοίξει με ασφάλεια η εστίαση.

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής, δήλωσε πως οι μετακινήσεις το Πάσχα από νομό σε νομό, θα είχαν τον κύνδυνο να αυξήσουν τα κρούσματα στην περιφέρεια, με αποτέλεσμα η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων να πει «όχι».

«Θα πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι το επιδημιολογικό φορτίο μέσα στη κοινότητα είναι αρκετά υψηλό. Αυτό είναι κάτι το αδιαμφισβήτητο. Παρόλα αυτά, μετά από τρεις μήνες συνεχών περιοριστικών μέτρων, υπάρχει ανάγκη να βρούμε τρόπους, έτσι ώστε θα λειτουργήσουν ως αντίβαρο για την ψυχολογική πίεση που υπάρχει στη κοινότητα, αλλά και ως μέτρα τα οποία θα μειώσουν περαιτέρω το επιδημιολογικό φορτίο», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, δήλωσε πως «προς αυτή την κατεύθυνση λοιπόν, είναι το άνοιγμα που έγινε το Λύκειο, στο λιανεμπόριο και στην εστίαση, που θα συνδυαστεί με εκτεταμένο μαζικό έλεγχο και αυτοελέγχους στη κοινότητα και τους εργαζόμενους. Εκτιμούμε ότι αυτό θα βοηθήσει στη μείωση του φορτίου αλλά και στην αποσυμπίεση στη κοινωνία».

«Το φορτίο είναι αρκετά υψηλό στα μεγάλα αστικά κέντρα και είμαστε βέβαιοι ότι εάν επιτρέπονταν οι μετακινήσεις το Πάσχα, θα είχαμε μια εκτεταμένη διασπορά στη περιφέρεια και σε περιοχές όπου η διαχείριση των περιστατικών δεν είναι τόσο εύκολη, λόγω των περιορισμένων μέτρων», σημείωσε σχετικά με τις μετακινήσεις.

Παράλληλα, ο Δημήτρης Παρασκευής τόνισε ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα, σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα μέτρα.

«Εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος για τέταρτο κύμα της πανδημίας», είπε χαρακτηριστικά.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ