«Παράνομη η Ρήτρα Αναπροσαρμογής με τον τρόπο που επιβλήθηκε», λέει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ

Ως παράνομη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος που ισχύει από την 1η Νοεμβρίου του 2020 αναφορικά με τον τρόπο που επιβλήθηκε στους καταναλωτές, τονίζοντας πως οι εκατοντάδες χιλιάδες που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, προφανώς δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές ή μπαταχτσήδες.

«Σε πολλές περιπτώσεις οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος είναι διπλάσιοι από τον μισθό του καταναλωτή», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ κι αναφέρθηκε στη Ρήτρα Αναπροσαρμογής. «Πιστεύω ότι η Ρήτρα Αναπροσαρμογής, με τον τόπο που επιβλήθηκε, είναι μια παράνομη διαδικασία», είπε και συνέχισε: «Η Ρήτρα Αναπροσαρμογής, με βάση τους κώδικες προμήθειας, προϋποθέτει σαφή και ενδελεχή ενημέρωση του καταναλωτή, για το τι ακριβώς είναι και πώς επηρεάζει το τελικό ποσό που καλείται να πληρώσει. Αυτό δεν έχει συμβεί σε καμία φάση της λειτουργίας του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας από την 1η Νοεμβρίου του 2020 που ισχύει η Ρήτρα Αναπροσαρμογής».

Στη συνέχεια ο κ. Αδαμίδης υπογράμμισε: «Η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ εντόπισε το πρόβλημα από τον πρώτο κιόλας μηνά λειτουργίας και στις 4 Δεκεμβρίου έστειλε επιστολή στον αρμόδιο υπουργό κ. Χατζηδάκη. Σε αυτήν τονίζαμε την αποτυχία της Ρήτρας Αναπροσαρμογής διότι λειτουργεί κερδοσκοπικά. Δημιουργεί καρτέλ στην αγορά και δεν υπάρχει κανένας ανταγωνισμός και στο τέλος την πληρώσει ο καταναλωτής.

Τον Αύγουστο του 2020 η ΔΕΗ, από μόνη της, αποφάσισε να βάλει στα τιμολόγια της Ρήτρα Αναπροσαρμογής χωρίς να της το επιβάλει η ΡΑΕ.Από τον Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι σήμερα έχουν αυξηθεί πάνω από 70% οι αιτήσεις για διακανονισμό.
Η ΔΕΗ είναι η εταιρία που παρέχει τις μεγαλύτερες δόσεις σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, είπε. Όμως σε πολλές περιπτώσεις ο διακανονισμός «πέφτει» διότι είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί μαζί με τους τρέχοντες λογαριασμούς».

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ συμπλήρωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ: «Στους δύο απλήρωτους λογαριασμούς ενημερώνεται αυτόματα το σύστημα για αποκοπή του λογαριασμού. Χρειάζεται η πολιτεία να κάνει σοβαρή παρέμβαση στο κόστος της ενέργειας, στην χονδρική τιμή, για να μετακυλήσει η έκπτωση και στους λογαριασμούς της λιανικής».

Τέλος, ο κ. Αδαμίδης διέψευσε τον Γιάννη Οικονόμου ότι στην Ελλάδα έχουμε φθηνή ενέργεια. «Είναι λάθος αυτό που υποστηρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Οικονόμου ότι στην Ελλάδα έχουμε φθηνή ενέργεια, διότι οι επιδοτήσεις, που είναι χρήματα του ελληνικού λαού, από τη φορολογία του, επιστρέφουν όχι στους καταναλωτές, αλλά απευθείας στους παρόχους, στους παίχτες της αγοράς, οι οποίοι χωρίς καμία συνείδηση αυξάνουνε την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος μέσα από ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι», είπε.

Κλείνοντας έβαλε και πάλι στο τραπέζι το ζήτημα του ρεύματος με… δελτίο. «Αν έχουμε και την απεξάρτηση από το φυσικό αέριο τότε θα έχουμε ρεύμα με δελτίο. Ενδέχεται να έχουμε εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος μισής ή μιας ώρας για να μην πέσει το σύστημα», κατέληξε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ