Πανσέληνος Οκτωβρίου: Πότε θα δούμε το Φεγγάρι των Κυνηγών

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την Πανσέληνο Οκτωβρίου, γνωστή και ως Φεγγάρι των Κυνηγών.

Η Πανσέληνος Οκτωβρίου έρχεται και όχι μόνο θα προσφέρει μαγικές εικόνες, αλλά και ένα λαμπερό υπερθέαμα στο νυχτερινό ουρανό.

Συγκεκριμένα, πέρα από το δεύτερο φθινοπωρινό φεγγάρι θα δούμε και τις Ωριωνίδες, μιας μέτριας έντασης βροχή διαττόντων αστέρων.

Επίσης, η Πανσέληνος Οκτωβρίου είναι γνωστή και ως Φεγγάρι των Κυνηγών, καθώς στην αρχαιότητα οι λαοί δεν χώριζαν το χρόνο σε μήνες, αλλά με βάση τις Πανσελήνους κι έτσι τα φεγγάρια ονομάζονταν ανάλογα με τις γεωργικές εργασίες ή τις δραστηριότητες που σχετίζονταν με τη συγκεκριμένη περίοδο.

Μάλιστα, έχει λάβει το όνομα της από την Βόρεια Αμερική, γιατί μπορεί τους άλλους μήνες το Φεγγάρι να ανατέλλει περίπου 50 λεπτά αργότερα συγκριτικά με την προηγούμενη ημέρα, αυτό του Οκτωβρίου όμως, εμφανίζεται μόλις 30 λεπτά πιο μετά, «λούζοντας» τη Γη με περισσότερο φως κατά τη διάρκεια του 24ωρου.

Έτσι, αυτό το φως διευκολύνει τους κυνηγούς, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς την εποχή αυτή περνούν περισσότερες ώρες στη φύση και τα δάση, εν όψει του χειμώνα που πλησιάζει.

Σημειώνεται, πως με βάση την ονοματοδοσία των λαών της αρχαιότητας, η Πανσέληνος του Ιανουαρίου ονομαζόταν Φεγγάρι του Λύκου. Του Φεβρουαρίου λέγεται Φεγγάρι του Χιονιού, του Μαρτίου Φεγγάρι του Σκουληκιού (τότε εμφανίζονται τα πρώτα πτηνά που τρέφονται με σκουλήκια), του Απριλίου καλείται Ροζ Φεγγάρι από ένα μικρό λουλούδι που ανθίζει στη Βόρεια Αμερική και του Μαΐου λέγεται Φεγγάρι του Λουλουδιού, αφού τότε η φύση είναι σε πλήρη άνθιση.

Τον Ιούνιο ανατέλλει το Φεγγάρι της Φράουλας, από τη συγκομιδή των φρούτων, του Ιουλίου λέγεται Φεγγάρι της Αστραπής, από τις δυνατές καλοκαιρινές μπόρες, του Αυγούστου Φεγγάρι του Οξύρρυγχου, του Σεπτεμβρίου Φεγγάρι του Καλαμποκιού,, του Νοέμβρη Παγωμένο Φεγγάρι και του Δεκέμβρη Κρύο Φεγγάρι.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ