Πακιστανοί τρομοκράτες: Τα σπίτια που χρησιμοποιούσαν σε Αθήνα και επαρχία

Αίσθηση έχει προκαλέσει από χθες η αποκάλυψη της εξάρθρωσης τρομοκρατικής οργάνωσης που ετοιμαζόταν να χτυπήσει ισραηλινούς στόχους στο κέντρο της Αθήνας. Και, όπως αναφερόταν στη χθεσινή ανακοίνωση αλλά και όπως προκύπτει από τις συνομιλίες με τον αρχηγό, ήθελαν νεκρούς. Η σύλληψη των δύο Πακιστανών τρομοκρατών έγινε πριν από περίπου ένα με ενάμιση μήνα. Ο ένας εκ των δύο Πακιστανών διέμενε στη Ζάκυνθο και ο δεύτερος στη Σκάλα Λακωνίας, ενώ έρχονταν και στην Αθήνα όταν αυτό απαιτούνταν. Οι αρχικές πληροφορίες για τον κίνδυνο τρομοκρατικού χτυπήματος κατά ισραηλινών στόχων στην Αθήνα προήλθαν από τη Μοσάντ. Οι πληροφορίες διαβιβάστηκαν στην ΕΥΠ και στην Αντιτρομοκρατική, ενώ αμέσως ενημερώθηκαν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Άμεσα τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής κατάφεραν να εντοπίσουν τους δύο νεαρούς Πακιστανούς τρομοκράτες. Όπως προέκυψε, ο 27χρονος και ο 29χρονος βρίσκονταν παράνομα στην Ελλάδα, ο πρώτος 4 χρόνια και ο δεύτερος 5 χρόνια. Εκτιμάται ότι είχαν εισέλθει στην ελληνική επικράτεια από την Ορεστιάδα. Είχαν καταλύσει σε Ζάκυνθο και Λακωνία, αντίστοιχα, όπου και απασχολούνταν σε αγροτικές και οικοδομικές εργασίες. «Εγκέφαλος» της τρομοκρατικής οργάνωσης θεωρείται ομοεθνής τους που ζει στο Ιράν. Εκείνος έδινε τις εντολές, καθόριζε το πλάνο και τις λεπτομέρειες του χτυπήματος.

15 προσαγωγές

Με τις εντολές του αρχηγού από το Ιράν ταξίδεψε ο Πακιστανός από τη Ζάκυνθο στην Αθήνα πριν λίγο καιρό προκειμένου να κατοπτεύσει και να βιντεοσκοπήσει τον υποψήφιο στόχο. Η προσαγωγή και κατόπιν η σύλληψη των δύο Πακιστανών έγινε πριν από περίπου δύο μήνες, όταν οι Αρχές έκαναν έφοδο στα σπίτια τους αλλά και σε καταυλισμό Ρομά, όπου έμεναν σε παράπηγμα ομοεθνείς τους στα Λιόσια. Στα Λιόσια οι δύο Πακιστανοί έβρισκαν στέγη όταν για λόγους προετοιμασίας του χτυπήματος αναγκάζονταν να έρθουν στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μαζί με τους δύο Πακιστανούς προσήχθησαν και άλλα άτομα, στο σύνολο περίπου 15, οι οποίοι εν συνεχεία αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού δεν προέκυψε κάτι εις βάρος τους. Στα κινητά των δύο υπόπτων εντοπίστηκαν φωτογραφίες και βίντεο που αποτύπωναν το ισραηλινό εστιατόριο-συναγωγή, στην οδό Αισώπου στου Ψυρρή, αλλά και συνομιλίες με τον αρχηγό τους.

Οι συνομιλίες

Όπως προκύπτει από συνομιλίες των δύο συλληφθέντων Πακιστανών με τον αρχηγό τους στο Ιράν, εκείνος τους προέτρεπε να στρατολογήσουν και άλλα άτομα προκειμένου να προχωρήσουν και σε άλλα χτυπήματα κατά ισραηλινών στόχων. Και, όντως, οι δύο συλληφθέντες φαίνεται να επιχείρησαν στρατολόγηση. Και στο πλαίσιο αυτό έγιναν και οι προσαγωγές χωρίς να προκύψει κάτι εις βάρος των ατόμων αυτών. Προς το παρόν δεν έχουν βρεθεί όπλα ή εκρηκτικά στην κατοχή ούτε των συλληφθέντων ούτε των προσαχθέντων. Εις βάρος των δύο συλληφθέντων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση (κακούργημα). Παράλληλα, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατ’ αγνώστου για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης (κακούργημα) και πρόκληση για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα), καθώς οι δύο συλληφθέντες φέρονται να έπαιρναν εντολές από πρόσωπο που βρίσκεται στο εξωτερικό. Οι συλληφθέντες έχουν λάβει προθεσμία και αναμένεται να οδηγηθούν σε τακτικό ανακριτή την Παρασκευή.

Τα σπίτια που χρησιμοποιούσαν οι Πακιστανοί τρομοκράτες σε Αθήνα και επαρχία

Όπως προκύπτει, οι δύο Πακιστανοί τρομοκράτες χρησιμοποιούσαν σπίτια στη Ζάκυνθο, στη Σκάλα Λακωνίας και στα Λιόσια. Οι δύο Πακιστανοί όταν έρχονταν Αττική έμεναν σε παράπηγμα ομοεθνών τους στον καταυλισμό Ρομά στα Άνω Λιόσια, ενώ κάποιες προσαγωγές ατόμων με τους οποίους φέρεται να συνομιλούσαν έγιναν από διαμέρισμα στην Ομόνοια, απ’ όπου περνούσαν και οι δύο συλληφθέντες. Ο ένας εκ των δύο συλληφθέντων έμενε στη Ζάκυνθο μαζί με άλλους ομοεθνείς του. Κύρια απασχόλησή του ήταν οι αγροτικές και οικοδομικές εργασίες.

Κάτοικος του νησιού που μίλησε σε τοπικό μέσο ανέφερε ότι είχαν παρατηρήσει μια περίεργη κινητικότητα, ότι είχε γίνει αστυνομική επιχείρηση, με τη συνδρομή αστυνομικών από την Αθήνα, στο σπίτι του τρομοκράτη και ότι είχαν γίνει προσαγωγές. «Άκουσα ότι δύο Πακιστανοί έκαναν διακίνηση, άφησαν όσους ήταν νόμιμοι, ενώ τους άλλους τους πήγαν φυλακή», είπε. Σύμφωνα με το τοπικό μέσο, η αστυνομική επιχείρηση έγινε στις 5:30 το πρωί. O δεύτερος εκ των συλληφθέντων συνελήφθη στη Σκάλα Λακωνίας όπου διέμενε.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ