Παίδων Αγλαΐα Κυριακού – κακοποίηση: «Παιδί της εισαγγελικής εντολής» ο 14χρονος

Τα εγκαταλελειμμένα σε νοσοκομεία παιδιά και μάλιστα με εισαγγελική εντολή, είναι μία από τις “μαύρες σελίδες” της ελληνικής κοινωνίας, κάτι που φάνηκε για ακόμα μία φορά όταν μία μητέρα κατήγγειλε το βιασμό του ανήλικου παιδιού της από άλλο, επίσης ανήλικο, αλλά μεγαλύτερο παιδί, στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Και δεν πέρασε πολύ μετά την καταγγελία, όταν εμφανίστηκε ένα επίσης ανήλικο κοριτσάκι (που και αυτό, όπως και τα άλλα δύο «φιλοξενείται προσωρινά», με εισαγγελική παραγγελία στο ίδιο νοσοκομείο) για να καταγγείλει πως έχει επίσης πέσει θύμα του μεγαλύτερου παιδιού. Η υπόθεση πήρε γρήγορα διαστάσεις με αποτέλεσμα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης να διατάξει την διενέργεια ΕΔΕ στο Αγλαΐα Κυριακού, για να διαπιστωθεί κατά πόσον η καταγγελία της μητέρας, αλλά και του ηλικίας επτά ετών κοριτσιού, είναι αληθινές και αν είναι, να διαπιστωθεί υπό ποιες συνθήκες συνέβησαν τα περιστατικά.

man performing during daytime

Ο 14χρονος αρνείται τα πάντα

Ο 14χρονος που καταγγέλλεται για τον βιασμό των δύο παιδιών είναι στο νοσοκομείο από τον Ιούλιο. Το άλλο αγόρι, ηλικίας επτά ετών, μπήκε στο νοσοκομείο από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ο «παλιός» πλησίασε τον «νέο», αν αληθεύει η καταγγελία της μητέρας. Το περιστατικό καταγγέλλεται ότι έγινε στο προαύλιο του νοσοκομείου. Ο 14χρονος αρνείται τα πάντα. Ο 7χρονος επιμένει. Τα δύο παιδιά, το αγόρι και το κορίτσι, που έκαναν την καταγγελία, θα καταθέσουν στο τμήμα ανηλίκων, με την παρουσία παιδοψυχολόγου και προφανώς θα εξεταστούν από ιατροδικαστή. Και όλα αυτά ξεκίνησαν με μία καλών προθέσεων εισαγγελική παραγγελία.

Αλλά αυτές οι εισαγγελικές παραγγελίες είναι μόνον η μισή δουλειά. Ο εισαγγελέας στέλνει τα παιδιά στο νοσοκομείο για να εξακριβωθεί η υγεία τους. Όπως δήλωσε, πριν από τρεις ημέρες, στις 14 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή, στον Realfm 97,8, το νοσοκομείο, μετά τις απαραίτητες εξετάσεις επικοινωνεί με τις κατάλληλες προνοιακές δομές, οι οποίες πρέπει να απορροφήσουν τα παιδιά και να τα φροντίσουν. Να φροντίσουν την ανάπτυξή τους, την μόρφωσή τους και την ψυχική τους υγεία, με στόχο την επανένταξη των παιδιών αυτών στην κοινωνία.

paidon

Τα νοσοκομεία βρίσκουν… τοίχο

Οι προνοιακές δομές είναι είτε γεμάτες είτε κλειστές. Και είναι κλειστές, λόγω έλλειψης προσωπικού, όπως είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Έτσι τα παιδιά μένουν στο νοσοκομείο, ενώ είναι υγιή. Κανείς δεν ασχολείται μαζί τους και αυτά δεν έχουν τι να κάνουν. Κατεβαίνουν στο προαύλιο των νοσοκομείων και προσπαθούν να μεγαλώσουν μόνα τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια μέρα, που έκανε τις δηλώσεις ο κ. Γιαννάκος, ο Real FM επικοινώνησε με το γραφείο της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Δόμνας Μιχαηλίδου για το θέμα.

H απάντηση των συνεργατών της ήταν ότι θα εξετάσουν την υπόθεση και θα επιστρέψουν για ενημέρωση. Περιορίστηκαν μόνο να δηλώσουν ότι πρόκειται για θέμα ευθύνης του υπουργείου Υγείας. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι οι προνοιακές δομές και η μεταφορά των παιδιών σε αυτές είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, είπε ότι ακριβώς επειδή πρόκειται για δομές δύο διαφορετικών υπουργείων, υπάρχει και μία δυσκολία στην επικοινωνία.

boy wearing white top standing on gray concrete floor

Παιδιά μπορεί να μείνουν και χρόνια στα νοσοκομεία..

Υπήρξαν περιπτώσεις παιδιών που έμειναν και χρόνια στα νοσοκομεία. Πρόκειται για παιδιά παραμελημένα, που εγκαταλείπονται, ή κακοποιούνται σωματικά, ψυχικά ή και σεξουαλικά. Που ζουν καταστάσεις βίας. Ο Εισαγγελέας Ανηλίκων, μετά από έκθεση που παίρνει από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων, αν κρίνει ότι πρέπει να απομακρυνθούν τα παιδιά από το οικογενειακό τους περιβάλλον, δίνει εντολή να πάνε τα παιδιά στα νοσοκομεία για ψυχοσωματική εκτίμηση. Η οικονομική κρίση και το μεταναστευτικό ήταν από τις αιτίες που συνέτειναν στο να αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών που φιλοξενούνται στα νοσοκομεία.

Ο κ. Γιαννάκος δήλωσε ότι την Παρασκευή στο Αγλαΐα Κυριακού φιλοξενούνταν 33 παιδιά, στο Αγία Σοφία 28 και στο Παίδων Πεντέλης 20. Και εξήγησε ότι οι αριθμοί αυτοί είναι μεταβαλλόμενοι γιατί σε μια εφημερία, μπορεί να έρθουν με εισαγγελική παραγγελία αρκετά παιδιά, αλλά στη συνέχεια μπορεί κάποια να φύγουν. Είναι όμως πολλά και τα νοσοκομεία δεν έχουν κλίνες. Στις εφημερίες συχνά αναγκάζονται να βάλουν ράντζα για τα παιδιά που χρειάζονται περίθαλψη.

gray sitting on gray concrete pavement facing ocean water during daytime

Αύξηση των περιστατικών μετά τον Κολωνό

Όπως εξήγησε ο κ. Γιαννάκος ο αριθμός αυτός έχει μεγαλώσει αρκετά το τελευταίο διάστημα «και εμείς εκτιμούμε ότι σε αυτό έχει παίξει ρόλο η αυξημένη κοινωνική ευαισθησία που υπάρχει πλέον μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης με τους βιασμούς της 12χρονης στον Κολωνό, αλλά και επειδή οι κοινωνικοί μηχανισμοί κινούνται πιο γρήγορα. Έτσι τα παιδιά μετά από κάθε κακοποίηση βρίσκονται με μία εισαγγελική παραγγελία στο χέρι, κι επειδή δεν υπάρχουν προνοιακές μονάδες, πηγαίνουν για εξέταση, για λίγες μέρες, στα νοσοκομεία Παίδων κι εκεί παραμένουν επί πολλούς μήνες. Τις περισσότερες φορές είναι υγιή τα παιδιά αυτά και το ξέρουμε. Κανονικά θα έπρεπε η εισαγγελική παραγγελία να είναι για μια προνοιακή μονάδα δημόσια, και μετά η προνοιακή μονάδα να φροντίσει να γίνουν οι εξετάσεις.» Ο μεγάλος χρόνος παραμονής των παιδιών αυτών στο ακατάλληλο περιβάλλον ενός νοσοκομείου, είναι και ο μεγάλος τους εχθρός.

Παραβατική συμπεριφορά

Τα παιδιά με εισαγγελική παραγγελία, μένουν μήνες στα νοσοκομεία και εμφανίζουν παραβατική συμπεριφορά. «Γίνονται ομάδες εκεί τα παιδιά, κλέβουν, μεταφέρουν λοιμώξεις, ειδικά τώρα με την γρίπη. Πολλές φορές φεύγουν από το νοσοκομείο, κάνουν έκνομες πράξεις, η αστυνομία τα πιάνει και τα φέρνει πίσω. Μιλάμε για παιδιά 15 με 16 χρονών και οι πράξεις τους έχουν καμιά φορά σχέση και με τη γεννετήσια ελευθερία», δήλωσε στον Real FM, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Το πρόβλημα είναι ότι τα νοσοκομεία δεν είναι κατάλληλος χώρος για να έχουν κοινωνική φροντίδα τα παιδιά, τα οποία χρειάζονται κατάλληλο προσωπικό, όπως κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους. Πρέπει να απασχολούνται δημιουργικά. Μένοντας όμως κλεισμένα στα νοσοκομεία για μεγάλο χρονικό διάστημα, δημιουργούν προβλήματα, παρενοχλούν άλλα παιδάκια, και συνοδούς. «Έτσι εμείς τα παίρνουμε από ένα νοσηρό οικογενειακό περιβάλλον και αντί να τα φτιάξουμε, θα τα παραδώσουμε στην κοινωνία χειρότερα», είπε ο κ. Γιαννάκος. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ το νοσηλευτικό προσωπικό δεν είναι παιδαγωγοί, δεν είναι ψυχολόγοι, δεν είναι κοινωνικοί λειτουργοί, για να προσφέρουν στα παιδιά εκπαίδευση, μάθηση, ψυχαγωγία, κατεύθυνση για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία κλπ. Κάνουν ό,τι μπορούν, αλλά η αρμοδιότητα τους είναι περιορισμένη και συγκεκριμένη. Αποτέλεσμα είναι αυτά τα παιδιά να αποκτούν βίαιη συμπεριφορά κάνοντας την κατάσταση δύσκολη.

children dipping his right foot in water

Τo αδιέξοδο

«Έχουμε λοιπόν σηκώσει ψηλά τον πήχη και καλά κάναμε σαν κοινωνία, γιατί όλα αυτά τα παιδιά πρέπει να τύχουν της προστασίας του κράτους και της μέριμνας, αλλά πρέπει και κάπου να τα πάμε. Τα παιδιά μένουν στα νοσοκομεία, ουσιαστικά παραμελημένα εκεί, χωρίς την κατάλληλη φροντίδα», είπε ο κ. Γιαννάκος. Στα νοσοκομεία τα παιδιά αυτά μπορούν να κάνουν οτιδήποτε και μπορεί να πάθουν και οτιδήποτε. «Δυστυχώς τα παιδιά αυτά δεν φροντίζει η πολιτεία να έχουν ομαλή, κοινωνική επανένταξη. Επαναλαμβάνω τα παίρνουμε από ένα νοσηρό οικογενειακό περιβάλλον, επειδή έχουν πάθει κάθε είδους κακοποίηση και δεν τους δίνουμε την φροντίδα που απαιτείται σε αυτή την περίπτωση. Και το πρόβλημα αυτό είναι διαχρονικό», είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Αγλαΐα Κυριακού: «Παιδί της εισαγγελικής εντολής» ο 14χρονος που παρενόχλησε σεξουαλικά παιδιά

Ο ανήλικος, φερόμενος ως δράστης της σεξουαλικής επίθεσης σε δύο μικρότερα παιδιά στο Αγλαΐα Κυριακού αποτελεί ένα από τα 39 συνολικά παιδιά που φιλοξενούνται αυτό το διάστημα κατόπιν εισαγγελικής εντολής. Μάλιστα, κατά πληροφορίες συμπληρώνει ήδη πέντε μήνες στο νοσοκομείο και η εισαγγελική εντολή με την οποία απομακρύνθηκε από την οικογένειά του αναφερόταν σε κακοποίηση από τον πατέρα του. Στο γειτονικό νοσοκομείο, Αγία Σοφία, φιλοξενούνται άλλα 17 παιδιά με εισαγγελική εντολή. Το θέμα είχε απασχολήσει και πάλι τη δημόσια σφαίρα πριν από περίπου έναν μήνα, όταν στο νοσοκομείο εστάλησαν με τον ίδιο τρόπο, τα 6 αδέλφια της 12χρονης από τον Κολωνό. Στη συνέχεια αυτά μετακινήθηκαν στο Χαμόγελο του Παιδιού.

brown wooden rocking horse

Το περιστατικό με τον 14χρονο

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το νοσοκομείο και την αστυνομία, ο 7χρονος κατήγγειλε στη μητέρα του πως ο 14χρονος τον παρενόχλησε σεξουαλικά στο μπάνιο υπό την απειλή μαχαιριού. Εκείνη ειδοποίησε τον νονό του παιδιού, γιατί δεν μπορούσε να μεταβεί η ίδια στο νοσοκομείο. Εκείνος πήγε στο νοσοκομείο, βρήκε τον 14χρονο και, αφού λογομάχησαν, τον χτύπησε και εξαφανίστηκε. Το συμβάν σημειώθηκε εντός του νοσοκομείου και έγινε αμέσως αντιληπτό από τους εργαζόμενους, οι οποίοι κάλεσαν την αστυνομία. Μάλιστα, μετά την καταγγελία του 7χρονου, ακολούθησε και καταγγελία 13χρονης πως ο 14χρονος είχε παρενοχλήσει και εκείνη σεξουαλικά.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μετά τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για το νοσοκομείο, έδωσε εντολή να διενεργηθεί άμεσα ΕΔΕ. Το Τμήμα Ανηλίκων ερευνά την καταγγελία και τα παιδιά -ο 7χρονος και η 13χρονη- θα εξεταστούν από ιατροδικαστή ενώ και τα 37 παιδιά, παρουσία παιδοψυχολόγου, θα δώσουν κατάθεση στις Αρχές ώστε να δουν αν υπάρχει κι άλλο αντίστοιχο περιστατικό.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ