Παίδων «Αγία Σοφία»: Η έλλειψη αναισθησιολόγων και τα 3.000 «παγωμένα» χειρουργεία

Κατόπιν εορτής κι αφού έπρεπε να γίνει γνωστό ότι 3.000 παιδιά περιμένουν στις λίστες για ένα χειρουργείο κινητοποιήθηκε το υπουργείο Υγείας για να λύσει το πρόβλημα της έλλειψης αναισθησιολόγων κι άλλων ειδικοτήτων στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Μόλις χθες, ο Θάνος Πλεύρης και η Μίνα Γκάγκα συναντήθηκαν με το Διοικητικό Συμβούλιο ΕΙΝΑΠ και μία πενταμελή επιτροπή από το Παίδων «Αγία Σοφία» για το ζήτημα.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε ότι το μεγάλο αυτό πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με μετακινήσεις αναισθησιολόγων, ώστε να λειτουργήσει ακόμα μία θέση χειρουργείου. Επίσης, αποφασίστηκε η προκήρυξη θέσεων του «Αγία Σοφία» για αναισθησιολόγους και λοιπές απαραίτητες θέσεις να γίνει κατά προτεραιότητα.

Αλλά έτσι δεν λύνεται το πρόβλημα. Η ολοκλήρωση των διαδικασιών της προκήρυξης είναι χρονοβόρες και θα κρατήσουν αρκετούς μήνες. Επιπλέον, στην ανακοίνωση του υπουργείου δεν αναφέρεται καν ο αριθμός των θέσεων που θα προκηρυχθούν. Αν δεν προκηρυχθούν όλες οι θέσεις, ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην κάνει κανείς αίτηση, καθώς κανείς δεν θα δηλώσει διαθεσιμότητα, εφόσον ξέρει ότι υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις.

Το μόνο που θα καταφέρουν οι μετακινήσεις αναισθησιολόγων είναι να μετακυλίσουν το πρόβλημα σε άλλα νοσοκομεία, όπως έχουμε δει αρκετές φορές στο παρελθόν. Επίσης, η λειτουργία ενός ακόμα χειρουργείου θα δώσει κάποιες ανάσες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα αλλάξει την κατάσταση άρδην, από τη στιγμή μάλιστα που στην αναμονή βρίσκονται 3.000 παιδιά.

Τέλος, δεν φαίνεται να δίνεται βάρος στις υπόλοιπες ειδικότητες, παρότι τα κενά παρακωλύουν σημαντικές λειτουργίες του Παίδων, όπως το Μικροβιολογικό Τμήμα, η Αιμοδοσία και οι Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας.

Ο αριθμός των 3.000 παιδιών που ήδη περιμένουν αυξάνεται καθημερινά, αφού από την 1η Σεπτεμβρίου έχουν «παγώσει» τα προγραμματισμένα χειρουργεία. Παράλληλα, οι γιατροί εργάζονται ακόμη και 36 ώρες συνεχόμενες για να αντιμετωπίσουν τα επείγοντα περιστατικά και να ολοκληρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες επεμβάσεις.

Απεργία στις 28 Σεπτεμβρίου

Η πενταμελής Επιτροπή Ιατρών ΕΙΝΑΠ Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» αποφάσισε να προχωρήσει σε απεργία την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου και σε συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 12 μ.μ.

Ειδικότερα, κάλεσαν συλλόγους γονέων, σωματεία και άλλους φορείς να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση «καθώς οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της Ελλάδας θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών».

Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, καταγράφονται ελλείψεις αναισθησιολόγων, μικροβιολόγων, τεχνολόγων, προσωπικού στο Αιματολογικό και Βιοχημικό Τμήμα, στο Νευρολογικό, το Νευροχειρουργικό και το Καρδιολογικό, στο Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής και στο Τμήμα Μεσογειακής Αναιμίας. «Γνωρίζουμε πως υπάρχουν ελλείψεις σε κάθε τμήμα, που συνειδητά η διοίκηση μας τις αποκρύπτει συγκαλύπτοντας την άσχημη κατάσταση που υπάρχει. Ζητάμε εκ νέου από τη διοίκηση ως εκλεγμένο επίσημο όργανο των ιατρών του νοσοκομείου μας να μας δώσει αναλυτικά τον αριθμό των υπηρετούντων ιατρών (μόνιμων, επικουρικών κ.λπ.), τις βαθμίδες τους, τα κενά των μόνιμων θέσεων που υπάρχουν, πόσες από αυτές έχουν προκηρυχθεί» καταλήγει το δελτίο Τύπου της πενταμελούς Επιτροπής Ιατρών ΕΙΝΑΠ Παίδων «Αγία Σοφία».

Στο Παίδων σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας

Επίσκεψη στο Παίδων «Αγία Σοφία» θα πραγματοποιήσει σήμερα στις 11:40 π.μ. ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα έχει την ευκαιρία να δει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας, να συνομιλήσει με εργαζομένους, ενώ θα ενημερωθεί και από τη διοίκηση του νοσοκομείου.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ