Ώρα για Μηχανογραφικό 2022: Η προθεσμία υποβολής και τα «ρετιρέ»

O «γρίφος» του Μηχανογραφικού 2022 ξεκίνησε για χιλιάδες υποψηφίους των Πανελληνίων, μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών. Μετά τα αποτελέσματα, το πιο κρίσιμο στάδιο έφτασε και είναι αυτό της σωστής συμπλήρωσης που αποτυπώνει τις επιθυμίες και τους στόχους των παιδιών.

Οι περιζήτητες σχολές όλων των πεδίων δεν θα κινηθούν τόσο υψηλά καθώς έχει αλλάξει ο τρόπος προσμέτρησης των μορίων, ενώ η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής περιόρισε το ποσοστό επιτυχίας των μαθητών.

Η κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Ιουλίου.

Οι εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2022

Στην εφημερίδα «Καθημερινή» είχε μιλήσει πριν από μερικές μέρες ο μαθηματικός-αναλυτής, Στράτος Στρατηγάκης, κάνοντας μια πρώτη ασφαλή εκτίμηση για τα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο της μεγαλύτερης κατηγορίας υποψηφίων:

  • 1ο πεδίο (ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών): Ο μέσος όρος είναι 11,31. Η ελάχιστη βάση εισαγωγής ανεβαίνει στο 9,05 από 8,94.
  • 2ο πεδίο (θετικών επιστημών): Ο μέσος όρος μειώθηκε στο 11,84. Η ελάχιστη βάση εισαγωγής πέφτει στο 9,47 από 9,58.
  • 3ο πεδίο (επιστημών υγείας): Ο μέσος όρος είναι 12,03 από 12,12 και η ΕΒΕ υποχωρεί στο 9,62 από 9,7. Η τάση των βάσεων για τις ιατρικές σχολές αναμένεται να είναι στα ίδια επίπεδα και φέτος ή ίσως κινηθούν ελαφρώς πτωτικά.
  • 4ο πεδίο (οικονομίας – πληροφορικής): Ο μέσος όρος αυξήθηκε σε 10,46 (από 10,34) και η ΕΒΕ θα διαμορφωθεί σε 8,37, ανεβάζοντας τις χαμηλόβαθμες σχολές.

Πώς θα υπολογίσετε τα μόρια online

Με βάση το ΦΕΚ του υπουργείου Παιδείας τα μόρια των υποψηφίων θα υπολογιστούν ως εξής:

  • Ο γραπτός βαθμός σε κάθε ένα από τα 4 μαθήματα που έδωσε ο υποψήφιος στις Πανελλήνιες πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας της κάθε σχολής, όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο.
  • Έπειτα, τα τέσσερα γινόμενα θα προστεθούν και το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται επί χίλια. Το γινόμενο είναι ο συνολικός αριθμός μορίων για κάθε Σχολή, Τμήμα, Εισαγωγική Κατεύθυνση.

Επιπλέον, μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών στα Ειδικά Μαθήματα, οι υποψήφιοι, μέσω της ίδιας εφαρμογής, θα έχουν τη δυνατότητα να υπολογίσουν το σύνολο των μορίων για τις Σχολές, Τμήματα ή Εισαγωγικές Κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ειδικό μάθημα ή πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα).

Την εφαρμογή μπορείτε να την δείτε ΕΔΩ

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ