Ολοταχώς για νέα ημερομηνία λήξης στο πιστοποιητικό εμβολιασμού

Το ενδεχόμενο να μπει ημερομηνία λήξης στο πιστοποιητικό εμβολιασμού θα εξετάσουν μεταξύ άλλων οι υπουργοί υγείας της ΕΕ. Ποια είναι η θέση της Ελλάδας.

Κοινό βηματισμό σχετικά με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και την ημερομηνία λήξης τους θα προσπαθήσει να βρει η ΕΕ κατά την σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Υγείας που λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες.

«Παράθυρο» για αλλαγή άφησε ανοιχτό ο Έλληνας Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ο οποίος προσερχόμενος στο Συμβούλιο ανέφερε ότι «θα πρέπει να γίνει συζήτηση για την ισχύ γενικότερα των πιστοποιητικών σε χρόνο που να διαφυλάσσει την ανοσία των πολιτών».

«Από την πλευρά της Ελλάδας θα θέσουμε υπόψη τα νέα μέτρα, τα οποία έχουμε λάβει και έχουν να κάνουν με περιορισμούς ειδικά για τις κατηγορίες των πολιτών μας άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί καθώς επίσης και για την ανάγκη να αυξηθεί η τρίτη δόση, η ενισχυτική δόση σε όλους τους πολίτες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης. «Πιστεύουμε ότι σιγά σιγά θα πρέπει να συζητήσουμε την ισχύ γενικότερα των πιστοποιητικών σε ένα χρόνο που να διαφυλάσσει την ανοσία των πολιτών», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Θυμίζουμε ότι στην Ελλάδα το πιστοποιητικό εμβολιασμού τίθεται σε ισχύ 14 μέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού και δεν έχει για την ώρα ημερομηνία λήξης. Εξαίρεση αποτελούν όσοι πολίτες είναι άνω των 60 ετών καθώς τα δικά τους πιστοποιητικά εμβολιασμού λήγουν στους 7 μήνες και για να συνεχίσουν να είναι σε ισχύ θα πρέπει να προχωρήσουν και στον εμβολιασμό τους με την τρίτη αναμνηστική δόση.

Ημερομηνία λήξης υπάρχει και για το πιστοποιητικό νόσησης το οποίο λήγει στους έξι μήνες.

Αναφορικά με το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού προ ημερών η Κομισιόν πρότεινε να έχει ισχύ μέχρι τους εννέα μήνες και δεν αποκλείεται αυτή η πρόταση να αποτελέσει τη βάση της συζητησης των υπουργών.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ