Οδηγός για μάσκες – μετακίνηση: Πού είναι υποχρεωτική, πότε κάνουμε PCR και πότε self test

Μάσκες και μετακίνηση με πλοίο, αεροπλάνο και αυτοκίνητο. Αναλυτικός οδηγός για να κάνουμε το ταξίδι μας με ασφάλεια.

Η μετακίνηση και το ταξίδι σε ένα νησί με πλοίο και αεροπλάνο απαιτεί συγκεκριμένα έγγραφα και σίγουρα μάσκες ανά χείρας.

Ειδικότερα, και όπως επανέλαβε ο Νίκος Χαρδαλιάς, για μετακινήσεις προς νησιά με πλοίο ή αεροπλάνο, απαιτούνται:

-Για τους ενήλικες:

α)πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης

β) αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή

γ) αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

-Για ανήλικους 12-17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test.

-Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Επιστροφή από τα νησιά

Για την επιστροφή από τα νησιά υπάρχει σύσταση για διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών, ενώ η πρόταση για rapid test στους ταξιδιώτες που εισηγήθηκε η Επιτροπή των Ειδικών θα γίνει δεκτή σε δεύτερο χρόνο και τον Νίκο Χαρδαλιά να τονίζει: «Εγινε μία συζήτηση για αυτό το θέμα αλλά ταυτόχρονα πρέπει να υπάρξει μία διαβούλευση για να δούμε ποιες είναι οι δυνατότητες που έχουν τα νησιά αυτά για το testing, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι, ό,τι ανακοινώσουμε θα μπορεί ταυτόχρονα να υλοποιηθεί».

Οι επιβάτες λοιπόν θα πρέπει να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού (απαιτείται να έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού) ή τη βεβαίωση αρνητικού PCR ή αρνητικού rapid test ή το πιστοποιητικό νόσησης στο κινητό τους σε ψηφιακή μορφή ή με εκτύπωση από την πλατφόρμα gov.gr.

-Δεκτές θα γίνονται οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών.

Τα πιο πάνω πιστοποιητικά/βεβαιώσεις θα ελέγχονται ηλεκτρονικά από το πλήρωμα του πλοίου ή του αεροπλάνου. Επίσης θα διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με την ταυτότητα ή το διαβατήριο ή οιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο πιστοποιεί την ταυτότητά τους.

Χερσαίες μετακινήσεις

Για τις χερσαίες μετακινήσεις δεν υπάρχει κάποιο υποχρεωτικό μέτρο, αλλά σύσταση να γίνονται self test.

Από τα μέτρα για τις μετακινήσεις στα νησιά εξαιρούνται μόνο:

α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων (αφορά νησιά το επαναλαμβάνουμε) για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση οι οποίοι πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα

β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νησιών που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νησιά κοντινής απόστασης, πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα αν πρόκειται για εργαζόμενους και επίσης (self-test) πριν την μετακίνηση οι υπόλοιποι.

Μάσκες

Σε όλα τα ταξίδια με πλοία, αεροπλάνα, λεωφορεία όπως και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι υποχρεωτική η μάσκα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ