Ο υπουργός και ο διοικητής της Άμεσης Δράσης: Πώς μια σχέση εμπιστοσύνης κατέληξε στα Δικαστήρια

Πολυκύμαντη ήταν η σχέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, με τον τέως διοικητή της Άμεσης Δράσης, Σπύρο Δόσχορη, ο οποίος αμέσως μετά την αποστρατεία του εμφανίστηκε στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων για να καταγγείλει –με καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους- υπόθεση συγκάλυψης στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ.

Συγκεκριμένα φέρεται να κατέθεσε ότι στις 21 Νοεμβρίου 2021 δέχτηκε πιέσεις, προκειμένου να αποκρύψει υπόθεση που αφορούσε σε έλεγχο παρέας νεαρών (ανάμεσά τους ο γιος του υπουργού) που είχε στην κατοχή της ναρκωτικά.

Ο κ. Θεοδωρικάκος «απάντησε» καταθέτοντας μήνυση και αγωγή σε βάρος του απόστρατου αξιωματικού. Ωστόσο, δεν σταμάτησε εκεί. Σε δήλωσή του έκανε λόγο για σκοτεινά κέντρα που έστησαν σκευωρία σε βάρος του «για τις κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία και την κάθαρση που κάνουμε πραγματικότητα», ενώ δύο φορές έχει πει δημόσια ότι «θα τους πάω μέχρι τέλους». Ο υπουργός μπορεί να κατέθεσε μήνυση σε βάρος του Σπύρου Δόσχορη, ωστόσο, χρησιμοποίησε πτώση πληθυντικού αριθμού.

Κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υποστηρίζουν ότι η καταγγελία του τέως διοικητή της Άμεσης Δράσης δεν είναι ένα «μεμονωμένο συμβάν» αλλά απορρέει από μία οργανωμένη προσπάθεια να πληγεί ο υπουργός, διότι επιδίωξε στις φετινές τακτικές κρίσεις αξιωματικών την κάθαρση.

Το… παρελθόν Θεοδωρικάκου – Δόσχορη

Στον αντίποδα έμπειρα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη αντιτείνουν ότι «εάν υπήρχαν ενδείξεις ή στοιχεία διαφθοράς για συγκεκριμένους αξιωματικούς θα έπρεπε να διαβιβαστούν στον Εισαγγελέα και όχι απλά να υπάρξουν αποστρατείες, χωρίς άλλες συνέπειες». Απαρατήρητες δεν πέρασαν και οι «διαρροές» από το μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη για την περιουσία του απόστρατου αξιωματικού, που γεννούν ερωτήματα σε σχέση με το «timing» που έγιναν.

Ποιο, όμως, είναι το παρελθόν της σχέσης μεταξύ του Τάκη Θεοδωρικάκου και του Σπύρου Δόσχορη; Για τον «μπαρουτοκαπνισμένο» αξιωματικό όλα ξεκίνησαν με τους καλύτερους οιωνούς. Η ηγεσία του εμπιστεύτηκε τη διοίκηση της Άμεσης Δράσης σε μία δύσκολη συγκυρία που χρειαζόταν ένας αξιωματικός που θα μπορούσε να φέρει σε πέρας μία αποστολή υψηλών απαιτήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, η Άμεση Δράση βρισκόταν σε «δίνη» τον Οκτώβριο του 2021, λόγω των εσφαλμένων χειρισμών κατά την αιματηρή καταδίωξη με έναν 20χρονο νεκρό στο Πέραμα. Η αποκάλυψη της είδησης ότι οι άντρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. είχαν πάρει εντολή (που δεν εφαρμόστηκε) από το κέντρο της Άμεσης Δράσης να σταματήσουν την καταδίωξη, είχε προκαλέσει τη δημόσια αντίδραση του Τάκη Θεοδωρικάκου: «Προφανώς ήταν μια λάθος εντολή που προβλημάτισε πάρα πολύ τους πολίτες και ασφαλώς και την ηγεσία του υπουργείου. Γι’ αυτό πήραμε και μια σειρά μέτρων. Ήταν μια βραδιά που δεν είχαν πάει τα πράγματα σωστά. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου του 2021 «καρατομήθηκαν» ο διοικητής της Άμεσης Δράσης και ο επικεφαλής της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Η ηγεσία θεώρησε ότι ο κατάλληλος άνθρωπος για να ανταπεξέλθει στη δύσκολη αποστολή της «επαναφοράς» της πιο μάχιμης υπηρεσίας του Σώματος στην «κανονικότητα» ήταν μέχρι τότε διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, Σπύρος Δόσχορης.

Ο οποίος θα «μιλά» πλέον με τον Τάκη Θεοδωρικάκο μόνο διά του συνηγόρου του…

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ