Νέα μέτρα στα πλοία: Ανέτοιμα τα νησιά για rapid test, απλή σύσταση για self test

Αλαλούμ επικρατεί με τα νέα μέτρα για ταξίδι στα νησιά. Ποιοι κάνουν PCR, rapid και self test για να ταξιδέψουν και οι περιπτώσεις που εξαιρούνται.

Νέα μέτρα που βάζουν «φρένο» στην ελεύθερη μετακίνηση στα νησιά είναι σε ισχύ, ενώ ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε καινούργιες συστάσεις για το ταξίδι της επιστροφής.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για την μετακίνηση εκτός νομού είναι σε ισχύ και δεν αλλάζει κάτι προς αυτό το σκέλος.

Απλά η Πολιτεία κάνει σύσταση στους πολίτες που επιστρέφουν από νησιά, να κάνουν ένα self test, ώστε να διαπιστώσουν εάν νοσούν. Σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά πρόκειται για σύσταση και δεν θα διενεργείται ο απαραίτητος έλεγχος στο ταξίδι της επιστροφής.

Παρά λοιπόν το γεγονός ότι η επιτροπή των Ειδικών εισηγήθηκε σήμερα επιτροφή των ταξιδιωτών από τα νησιά με rapid test, η απάντηση του Νίκου Χαρδαλιά ήταν η εξής:

«Έγινε μια συζήτηση για αυτά τα μέτρα, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να υπάρξει μια διαβούλευση για να δούμε ποιες είναι οι δυνατότητες που έχουν τα νησιά για το testing και να είμαστε σίγουροι ότι όσα ανακοινώσουμε θα μπορούν να υλοποιηθούν».

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ

-Κάθε ενήλικας θα πρέπει να έχει μαζί του πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης με τον κορονοϊό

-Σε αντίθετη περίπτωση, αρνητικό αποτέλεσμα PCR 72 ωρών ή rapid τεστ 48 ωρών

-Παιδιά εώς 12 ετών μετακινούνται ελεύθερα

-Ανήλικοι από 12 έως 17 ετών, διενεργούν τεστ της επιλογής τους (ακόμη και self test)

Εξαιρέσεις

Από τους περιορισμούς για ταξίδι σε νησί, εξαιρούνται οι εξής περιοχές:

-Εύβοια

-Λευκάδα

-Σαλαμίνα

Παράλληλα, εξαιρούνται από τα μέτρα:

α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) όπως ήδη ισχύει

β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις, ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης, με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) αν πρόκειται για εργαζόμενους όπως ήδη ισχύει και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) πριν την μετακίνηση για τους υπολοίπους.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ