Νέα μέτρα: «Κυνήγι» ανεμβολίαστων φέρνει η μετάλλαξη Δέλτα

Στο «στόχαστρο» των νέων μέτρων μπαίνουν οι ανεμβολίαστοι, καθώς η χώρα διανύει το τέταρτο κύμα της πανδημίας, ενώ η μετάλλαξη Δέλτα αρχίζει να επικρατεί. Σκέψεις για «μπλόκο» σε καταστήματα και επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Νέα μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι της κυβέρνησης και έχουν στο επίκεντρο τους ανεμβολίαστους, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί, ενώ είναι ταυτόχρονα σε εξέλιξη το τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Οι ειδικοί θεωρούν πως το καινούργιο στέλεχος του κορονοϊού έχει επικρατήσει στην Ελλάδα σε μεγάλο ποσοστό, ενώ ο Νίκος Τζανάκης εκτιμά πως κυμαίνεται περίπου στο 75%.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας ξεκαθαρίζει πως «ο ιός θα μας επισκεφτεί όλους αυτή τη φορά, και εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους μηδενός εξαιρουμένου», την στιγμή που η Βάνα Παπαευαγγέλου επισημαίνει ότι πλέον έχει μετατοπιστεί η ηλικιακή κατανομή των νέων κρουσμάτων με τις ηλικίες που πλέον επιβαρύνει να είναι μεταξύ 40 και 60 ετών και κυρίως όσοι δεν έχουν εμβολιαστοί.

«Με μαθηματική ακρίβεια αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των νοσηλειών, με τους νοσηλευόμενους σήμερα στην επικράτεια να είναι άνω 1000», τονίζει η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής.

Η κυβέρνηση λοιπόν εξετάζει να λάβει μέτρα που θα βάλουν «μπλόκο» στις μετακινήσεις των ανεμβολίαστων, αλλά και την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, από την στιγμή που τα εμβόλια είναι το μόνο όπλο απέναντι στην πανδημία.

«Αξιώνουμε το χρέος της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης»

Αρχικά, εξετάζεται η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους εκπαιδευτικούς, ώστε να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία και να μην χρειαστεί να ξανακλείσουν.

Χαρακτηριστικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει απευθύνει κάλεσμα για τον εμβολιασμό στους εκπαιδευτικούς, αναφέροντας πως «αν ένας εκπαιδευτικός στο δημοτικό σχολείο νοσήσει, τότε είναι πολύ δύσκολο να αντικατασταθεί. Σε αυτή την περίπτωση, το σχολείο ή ένα τμήμα του ίσως χρειαστεί να κλείσει για μια εβδομάδα ή για δύο εβδομάδες. Για το λόγο αυτό, από αυτό το βήμα, καλώ όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό, δασκάλους και καθηγητές. Σας παρακαλώ: Εμβολιαστείτε! Για να είμαστε και εμείς σε θέση να ξανανοίξουμε τα σχολεία μας με ασφάλεια και με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα τον Σεπτέμβριο».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός κατά την συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επικαλέστηκε το άρθρο 25 του Συντάγματος μετά την αναφορά του για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

«Θεωρώ», είπε, «ότι το άρθρο αυτό είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ. Αυτό αξιώνουμε από τους συμπολίτες μας. Το χρέος της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης. Η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η μάχη της γενιάς μας. Θα την κερδίσουμε. Αλλά πρέπει να την κερδίσουμε αναλαμβάνοντας όλοι οι πολίτες την ευθύνη που τους αναλογεί απέναντι στον εαυτό τους, στις οικογένειές τους και στο κοινωνικό σύνολο».

Ταυτόχρονα, συμπλήρωσε πως «στο Σύνταγμά μας προβλέπουμε ότι το Κράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης».

Απαγόρευση εισόδου στο λιανεμπόριο

Πέρα από την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, η κυβέρνηση εξετάζει να φέρει νέα μέτρα, που θα βάζουν «φρένο» στην είσοδο των ανεμβολίαστων στο λιανεμπόριο.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ άφησε να εννοηθεί και επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του iEidiseis.gr, πως μετά την απαγόρευση εισόδου των ανεμβολίαστων στους κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας δεν αποκλείεται να συμβεί το ίδιο και σε ό,τι αφορά στα καταστήματα του λιανεμπορίου.

«Αν επιβεβαιωθεί το σενάριο που λένε οι γιατροί, τότε ασφαλώς θα πρέπει να λαμβάνονται ολοένα και πιο αυστηρά μέτρα», είπε μετά από σχετική ερώτηση.

Συγκεκριμένα, δήλωσε πως «αναλόγως της εξελίξεως της πανδημίας. Στο πρώτο σενάριο η πανδημία εξαφανίζεται και όλα καλά και όλα ωραία. Στο σενάριο που η πανδημία εκρήγνυται και επιβεβαιώνονται τα σενάρια των γιατρών που λένε ότι σε διάστημα 12 μηνών θα κολλήσουν όλοι οι ανεμβολίαστοι κι αρκετοί από τους εμβολιασμένους, αυτή είναι η πρόβλεψη. Σε αυτή την περίπτωση ασφαλώς θα πρέπει να λαμβάνονται ολοένα και πιο αυστηρά μέτρα. Άρα θα μπορούν τον χειμώνα με τον ίδιο τρόπο οι εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι να βρίσκονται στους κλειστούς χώρους; Η απάντηση για να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας είναι όχι. Ασφαλώς οι εμβολιασμένοι θα μπορούν, επειδή κινδυνεύουν λιγότερο, προφανώς θα μπορούν να κινούνται σε εσωτερικούς χώρους όπου δεν θα μπορούν οι ανεμβολίαστοι. Αυτή είναι μια πολιτική που ασκούν όλα τα κράτη της γης. Δεν μπορώ να σας προαναγγείλω σήμερα ποιους αφορά αν δεν έχω όλα τα δεδομένα. Όσο η πανδημία εξελίσεται ασφαλώς θα λαμβάνονται τέτοιου είδους μέτρα».

Πλέον, αφού καταλήγουν στο «κενό» οι εκκλήσεις για εμβολιασμό, τα νέα μέτρα στοχεύουν να περιορίσουν τους ανεμβολίαστους μέχρι να πειστούν να κάνουν το εμβόλιο, ή να χτιστεί το τείχος ανοσίας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ