Νέα μέτρα – ανακοινώσεις Χαρδαλιά σήμερα 6/7: Τι αλλάζει στα νυχτερινά κέντρα

Νέα μέτρα – ανακοινώσεις Χαρδαλιά σήμερα 6/7: Πολύ αυστηρά πρόστιμα για τους παραβάτες

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου μετά την έξαρση των νέων μολύνσεων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για την Τρίτη έδωσε πριν από λίγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Η εκτόξευση των νέων κρουσμάτων, που έφτασαν τα 1.797, σήμανε συναγερμό στην κυβέρνηση, καθώς φαίνεται ότι η διασπορά, ιδιαίτερα στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, είναι πλέον μεγάλη, λίγες μόλις ημέρες μετά το άνοιγμα του συνόλου των δραστηριοτήτων. Παράλληλα, ανήσυχη και η επιτροπή των λοιμωξιολόγων που συνεδριάζουν εκτάκτως αυτή την ώρα, σύμφωνα με την ΕΡΤ και διαμηνύουν πως η πανδημία δεν έχει τελειώσει.

Ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει εντοπιστεί και στη χώρα μας και είναι θέμα χρόνου να καταστεί κυρίαρχη στην Ελλάδα. Υπενθύμισε δε ότι είναι κατά 100% πιο μεταδοτική.

Οπως υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς τα κλαμπ και τα μπαρ είναι οι πιο συνήθεις χώροι μετάδοσης υπενθυμίζοντας πως σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες συρροές σε beach bar.

Μεταξύ άλλων ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση, τόνισε:

-Τα στοιχεία της πορείας του κορωνοϊού προκαλούν ανησυχία και απαιτούν εγρήγορση.
-Ζήτημα χρόνου να γίνει και εδώ η Δ επικρατούσα μετάλλαξη. Είναι πιο 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος και 60% από τη βρετανική μετάλλαξη.
-Από την προηγούμενη Δευτέρα μεγάλη η αύξηση κρουσμάτων.
-Αυτά εντοπίζονται σε μικρές ηλικίες και σχετίζονται με χώρους διασκέδασης. Δεν συνοδεύεται από αύξηση νοσηλειών.
-Το τελευταίο 10ήμερα παρατηρείται σημαντική μείωση του μ.ο. ηλικίας των κρουσμάτων που αγγίζει τα 27 χρόνια.
-Αυξήθηκαν και οι συρροές.
-Πολλά κρούσματα από εξωτερικούς χώρους.
-Οταν το 40% παραμένει ανεμβολίαστο η μετάλλαξη Δέλτα απειλεί.
-Το μήνυμα είναι τριπλό: Εμβολιαστείτε άμεσα, οι νεότεροι προστατέψτε γονείς και συγγενείς που είναι ανεμβολίαστοι και κάντε τεστ πριν και μετά από κάθε δραστηριότητα.
-Το 60% των θετικών κρουσμάτων εντοπίζεται χάρη στα self test.
-Βαριά πρόστιμα για παραβάσεις στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης
-Οπως ανακοίνωσε ο υφ. Πολιτικής Προστασίας από Πέμπτη 8 Ιουλίου τα κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους, ενώ θα γίνονται έλεγχοι και σε περίπτωση -παραβάσεων θα επιβάλλονται βαριά πρόστιμα.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς:

«Απο την Πέμπτη όλοι οι χώροι εστίασης θα λειτουργούν με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας για να περιορίσουμε το συνωστισμό και την υπερμετάδοση. Οσες επιχειρήσεις ελέγχονται και παραβιάζουν τους όρους θα κλείνουν από την επόμενη ημέρα της παράβασης για 7 ημέρες. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης 10.000 ευρώ πρόστιμο και λουκέτο 15 ημέρες. Σε τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ