Νέα δίωξη στην Ελένη Τουλουπάκη για αδικήματα που έχει αθωωθεί

Η Δικαιοσύνη προσπαθεί να ξανανοίξει την υπόθεση της δήθεν σκευωρίας για τη Novartis και μάλιστα προεκλογικά!

Στο επίκεντρο εκ νέου, η πρώην Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, καθώς και οι δύο πρώην επίκουροι Εισαγγελείς Διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης, οι οποίοι έχουν απαλλαγεί αμετάκλητα από τη Δικαιοσύνη, γιά σκοπιμότητα στους χειρισμούς τους, στην έρευνα για τη Νovartis.

Mαζί τους έχουν απαλλαγεί, όπως είναι γνωστό και όλοι όσοι είχαν κατηγορηθεί αρχικά, όπως ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, δημοσιογράφοι και εκδότες.

Ωστόσο, με πρόταση του ο Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιά Θόδωρος Σακελαρόπουλος, προτείνει νέο εδώλιο, για την Εισαγγελέα Εφετών Ελένη Τουλουπάκη και τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη, για τρία αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος, που αφορούν την ίδια υπόθεση της δήθεν σκευωρίας της Novartis, για την οποία έχουν ήδη απαλλαγεί αμετάκλητα από τον Αρειο Πάγο.

Ο Αντεισαγγελέας προτείνει να δικαστούν οι τρεις ανώτεροι συνάδελφοι του στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Πειραιά, κατηγορούμενοι για κατ΄εξακολούθηση ψευδή βεβαίωση, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου και παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Η εισαγγελική πρόταση παραπομπής σε νέα δίκη, για την Ελένη Τουλουπάκη, έρχεται ένα βήμα πριν από την απολογία της στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, στο οποίο δικάζεται μαζί με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, κατηγορούμενη ότι, καθυστέρησε να στείλει στη Βουλή δικογραφία κατά του πρώην υπουργού Υγείας (επί ΣΥΡΙΖΑ) Παναγιώτη Κουρουμπλή, που αφορούσε τιμολόγηση φαρμάκων.

Ο εισαγγελέας Πειραιά προτείνει επίσης να απορριφθούν οι αιτιάσεις περί ακυρότητας, που προβάλλει η κ. Τουλουπάκη, αλλά και οι συγκατηγορούμενοι της εισαγγελείς κ.κ Ντζούρας και Μανώλης, οι οποίοι στα αιτήματα και τις προσφυγές τους στη Δικαιοσύνη ΚΡΑΥΓΑΖΟΥΝ – μεταξύ άλλων – ότι, παραβιάζεται το άρθρο 4 παρ. 1 του Έβδομου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ (7 ο ΠΠ ΕΣΔΑ), που κυρώθηκε με τον ν.
1705/87, το οποίο ορίζει ότι, κανένας δεν μπορεί να δικάζεται ή να τιμωρείται δύο φορές για το ίδιο αδίκημα, για μία παράβαση για την οποία ήδη αθωώθηκε ή καταδικάστηκε με αμετάκλητη απόφαση σύμφωνα με το νόμο και την ποινική δικονομία του Κράτους αυτού.

Στο σκεπτικό του περί παραπομπής σε δίκη της πρώην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και των δύο πρώην επίκουρων εισαγγελέων Ντζούρα και Μανώλη, παρά το γεγονός ότι, έχουν απαλλαγεί για την υπόθεση της σκευωρίας για τη Νovartis ισχυρίζεται, μεταξύ άλλων στην πρόταση του ότι:

«… ο 12ος τακτικός ανακριτής Αθηνών στις 8 – 4 0 2022 με το υπ΄αριθμόν 275/2022 έγγραφο του προς τον Αντεισαγγελέα ΑΠ Ευάγγελο Ζαχαρή, ο οποίος είχε αρχειοθετήσει τη δικογραφία ως προς τον αιτούντα κατηγορούμενο Μανώλη Στυλιανό και Χρήστο Ντζούρα, επικαλούμενος ως νέο στοιχείο την από 16 – 3 – 2022 ένορκη κατάθεση του μάρτυρα Νικολάου Μανιαδάκη του Γεωργίου, ζήτησε την ανάσυρση της υπόθεσης ως προς τους ανωτέρω (Μανώλη Στυλιανό και Χρήστο Ντζούρα). Σε απάντηση του ως άνω εγγράφου ο Αντεισαγγελέας ΑΠ Ευάγγελος Ζαχαρής μετο υπ΄αριθμόν 2335/2022 έγγραφο του ανέσυρε τη δικογραφία από το αρχείο ως προς τους ανωτέρω, διότι όπως ο ίδιος αναφέρει από την εξέταση των νεοτέρων στοιχείων εκρίθη ότι, δικαιολογείται η επανεξέταση της υπόθεσης».

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Σακελλαρόπουλος «λόγω συναφείας παραπέμφθηκε και γιά την Ελένη Τουλουπάκη από τις αρμόδιες Δικαστικές Αρχές του Πρωτοδικείου Αθηνών στις αντίστοιχες του Πρωτοδικείου Πειραιώς».

Το σκεπτικό του περί παραπομπής σε νέα δίκη των πρώην Εισαγγελέων Διαφθοράς Τουλουπάκη – Ντζούρα – Μανώλη, για την ίδια υπόθεση, γιά την οποία έχουν αμετάκλητα απαλλαγεί, ο κ. Σακελλαρόπουλος το βασίζει, όπως αναφέρει στο ότι: «εφόσον εκρίθη από τον αρμόδιο Εισαγγελέα ότι, πρόκειται για νεότερα κρίσιμα στοιχεία, τα οποία δικαιολογούν την επανεξέταση της υπόθεσης, ορθώς και δικαιολογημένως εφαρμόστηκε η διάταξη του άρθρου 43 παράγραφος 6 εδ. α ΚΠΔ και η σχετική αιτίαση περί απολύτου ακυρότητας της προδικασίας είναι απορριπτέα ως αβάσιμη».

Ενω υποστηρίζει ότι δεν παραβιάστηκε το πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, καθόσον η αρχειοθέτηση της υπόθεσης απο τους Αντεισαγγελείς δεν παράγει δεδικασμένο και συνεπώς εάν ανακύψουν νέα στοιχεια, ο εισαγγελέας μπορεί να ασκήσει νέα δίωξη.

Και καταλήγει ότι, δεν παραβιάστηκε το δεδικασμένο του Αρείου Πάγου, που αποφάνθηκε να μην γίνει κατηγορία κατά των τριών εισαγγελέων, καθώς αφορά άλλες πράξεις διαφορετικές και συγκεκριμένα της κατάχρησης εξουσίας και της παράβασης καθήκοντος.

Στο υπόμνημα της προς την ανακρίτρια Πειραιά, η Εισαγγελέας Εφετών Ελένη Τουλουπάκη πρόσβαλλε ως άκυρη τη νέα ποινική δίωξη εναντίον της και την κλήση της σε απολογία, ισχυριζόμενη ότι, παραβιάζεται το Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, καθώς δεν μπορεί να δικαστεί εκ νέου, για την ίδια υπόθεση, για τη οποία έχει απαλλαγεί αμετάκλητα από τον Αρειο Πάγο (αρχή NE BIS IN IDEM), καθώς και λόγω παραβίασης της αρχής της αρχής της δίκαιης δίκης (άρθρο 6 παρ. 1 ΕΣΔΑ) δια της παραβίασης του τεκμηρίου της αθωότητάς της.

Το εάν θα παραπεμφθούν εκ νέου σε δίκη η Εισαγγελέας Εφετών Ελένη Τουλουπάκη και οι πρώην επίκουροι Εισαγγελείς Διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης θα το κρίνει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ