Μονοπάτι Μονοδένδρι Βίκος: Το εντυπωσιακό βίντεο από ψηλά

Μονοπάτι Μονοδένδρι Βίκος: Σε ένα από τα ομορφότερα χωριά του Ζαγορίου, το Μονοδένδρι, βρίσκεται η Ιερά Μομνή Αγίας Παρασκευής του Βίκου.

Σε ένα από τα ομορφότερα χωριά του Ζαγορίου, το Μονοδένδρι, βρίσκεται η Ιερά Μομνή Αγίας Παρασκευής του Βίκου. Πρόκειται για την ιστορικότερη Μονή της ευρύτερης περιοχής του Ζαγορίου και μια από τις ομορφότερες σε ολόκληρη την Ελλάδα. Αυτό που την ξεχωρίζει, είναι η κατασκευή της (είναι φτιαγμένη ολοκληρωτικά από πέτρα στο ύφος ολόκληρου του Ζαγορίου) και η υπέροχη θέα προς την χαράδρα του Βίκου, καθώς είναι χτισμένη κυριολεκτικά στην άκρη του γκρεμού.

Από την Μονή της Αγίας Παρασκευής, ξεκινούν και δύο μονοπάτια, που εύκολα χαρακτηρίζονται τα πιο επικίνδυνα τόσο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για στενά περάσματα στην άκρη του γκρεμού που κινούνται παράλληλα επάνω στο Φαράγγι του Βίκου. Το φάρδος τους επιτρέπει να περάσει μόνο ένα άτομο και το βάθος του φαραγγιού ξεπερνά σε κάποια σημεία ακόμα και τα 500 μέτρα.

Οι πρώτοι που διέσχισαν αυτά τα μονοπάτια ήταν ασκητές που διέμεναν πριν από εκατοντάδες χρόνια στην περιοχή και αργότερα χρησιμοποιήθηκαν από βοσκούς. Αξίζει να σημειωθεί πως το Φαράγγι του Βίκου είναι το πιο βαθύ φαράγγι του κόσμου με βάθος κοντά στα 1.000 μέτρα.

Τα αξιοθέατα

Το Μονοδένδρι είναι κτισμένο στο βόρειο άκρο του Ζαγορίου σε υψόμετρο 1060 μέτρων, κοντά στον παραπόταμο του Αώου, Βοϊδομάτη και απέχει 41 χλμ από τα Ιωάννινα.

Αξιοθέατα της περιοχής είναι ο – ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής κατασκευής – ναός του Αγίου Αθανασίου, που αναστηλώθηκε με δαπάνη των αδελφών Ριζάρη και δεσπόζει στην κεντρική πλατεία (μεσοχώρι) του χωριού, ο ναός του Αγίου Γεωργίου ( ανακαινίστηκε το 1538 ) το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής που ιδρύθηκε το 1412 από τον βοεβόδα Μιχαήλ Θερειανό επί κυριαρχίας Καρόλου Τόκκου στο Δεσποτάτο της Ηπείρου και βρίσκεται στο χείλος του φαραγγιού του Βίκου, ο αρχαιολογικός χώρος στη θέση Γενίτσαρη και οι πέτρινοι πύργοι στη θέση Οξιά. Το χωριό διαθέτει και ένα αμφιθεατρικά κτισμένο πέτρινο θέατρο όπου την θερινή περίοδο αποτελεί χώρο τέλεσης πολιτιστικών εκδηλώσεων. Στο Μονοδένδρι υπάρχουν επίσης εκθεσιακό κέντρο και Ριζάρειος Χειροτεχνική Σχολή , τα οποία υπάγονται στη Ριζάρειο Σχολή.

Τα τελευταία χρόνια σημειώνεται αξιόλογη τουριστική ανάπτυξη, ιδιαίτερα κατά την χειμερινή περίοδο. Αρκετά δημοφιλή είναι και τα ορειβατικά μονοπάτια που διαπερνούν το χωριό.

Μονοδένδρι

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ